Опасно вкусни: Кои са първите знаци за отравяне с гъби  

Дори и гъбите да не са отровни, пак има риск от стомашни проблеми

Опасно вкусни: Кои са първите знаци за отравяне с гъби  

Photo credit: LoggaWiggler/Pixabay

У нас са познати различни видове ядливи и отровни гъби. За много хора брането на гъби е тръпка, хоби и досег с природата. Но трябва да бъдем особено внимателни, съветват от ВМА. И посочват – дори и да не са отровни, пак има риск от стомашни проблеми.

В България има около 4000 видя гъби, като една малка част от тях са с токсично въздействие върху човешкия организъм. Има много класификации, но най-приложимата е по латентния период, т.е. след колко време настъпват тежките усложнения, които могат да имат и фатален край. Това пояснява доц. Людмила Нейкова, ръководител на Катедра „Токсикология” на ВМА.

🍄Опасните гъби

По думите ѝ, най-опасни са гъбите с дълъг латентен период и най-тежкото отравяне е фалоидното отравяне, което се предизвиква от зелена и бяла мухоморка. Дължи се на термостабилни токсини в тази гъба, което означава, че след кулинарна обработка те не могат да бъдат разрушени. Механизмът ѝ на действие е много сложен и води в крайна сметка до нарушаване на функциите на черния дроб, т.е. черният дроб е органът, който има освен детоксична, и синтетична функция. Когато се нарушат тези функции, нашият организъм страда изключително много, може да бъде и фатално, предупреждава специалистът.

🍄Симптоми на отравяне

Латентният период е дълъг. Обикновено симптомите стартират след осмия час, около 12-14 часа при консумация на диворастящи гъби. Има хора, които получават оплаквания от стомашно-чревния тракт след консумация на гъби, закупени от търговската мрежа, т.е. от култивирани гъби, но тук няма фатален ефект, успокоява доц. Нейкова.

  • Според някои научни източници токсините могат да циркулират и да упражняват  въздействие 96-110 часа, а първите симптоми започват след осмия час, 10-12-14-и час. Най-често симптомите включват:
  • многократно повръщане
  • коремни болки
  • гадене
  • диарични изхождания

Задълбочаването на тези симптоми води до дехидратация на организма, т.е. обезводняване. Освен течности, човешкият организъм губи и много соли. Външната проява на това включва:

  • отслабване на рефлекси
  • човек се чувства унесен, уморен
  • измерват се ниски стойности на кръвното налягане

Може да се стигне и до колапс, което е доста тежка проява на дехидратацията, казва още токсикологът.

На малко по-късен етап тези симптоми от страна на стомашно-чревния тракт търпят едно затихване, но това е привидно, защото през този етап стартира увреждането на черния дроб и на бъбречната система – това е т.нар. чернодробно-бъбречен стадий на интоксикацията. Във връзка със засягането на тези две основни системи се появяват и прояви на централната нервна система, допълва експертът. Те могат да включват:

  • делир
  • гърчове
  • коматозно състояние

❗ Доц. Нейкова е категорична, че при данни за консумация на диворастящи гъби с много дълго проявяване на оплакванията близките на болния задължително трябва да го закарат по най-бързия начин в Спешно отделение, защото сами няма да могат да овладеят тежката интоксикация.

🍄Каква е терапията

Елиминирането на токсините стартира от ниво „входна врата“, разказва специалистът. Въпреки големия интервал от консумацията, на пациентите се дава медицински въглен. Прави се промивка на стомаха и се назначава форсирана диуреза (стимулира се уринирането) с цел по-бързо извеждане на токсините от организма, казва доц. Нейкова и отново подчертава ролята на спешните звена и болниците: „Хората не трябва да се доверяват, че това е едно банално неразположение, което ще отмине само, без намесата на специалист. Колкото повече часове се отлага търсенето на квалифицирана помощ, толкова по-фатални могат да бъдат последиците.“

В заключение специалистът казва, че тежестта на симптомите зависи от консумираното количество гъби, но изтъква и че има и други важни фактори – малките деца и възрастните хора със съпътстващи  заболявания са много по-чувствителни към токсичното въздействие.  

Важно е и функционалното, както и психоемоционалното състояние към момента на консумацията, категорична е доц. Людмила Нейкова.

Коментирай »
Препоръчваме още
Смел, напрегнат и провокативен: „Забравете за света“ от Румаан Алам (предложение за четене) Смел, напрегнат и провокативен: „Забравете за света“ от Румаан Алам (предложение за четене)
На Хаваите заградиха плаж, за да предпазят новороден тюлен от туристи На Хаваите заградиха плаж, за да предпазят новороден тюлен от туристи
Как да превърнем кратката отпуска в истинска ваканция Как да превърнем кратката отпуска в истинска ваканция
Отслабваме с палео диета Отслабваме с палео диета
Когато Купидон излезе от контрол Когато Купидон излезе от контрол
Шест суеверия, свързани с храни и напитки Шест суеверия, свързани с храни и напитки
Най-популярните сосове в света Най-популярните сосове в света
Осем мъжки лъжи, "облечени" в реплики  Осем мъжки лъжи, "облечени" в реплики 
Четири проблема, за които изобщо не трябва да ти пука Четири проблема, за които изобщо не трябва да ти пука
5 изключително лесни начина да направиш деня си (и на хората около теб) по-добър 5 изключително лесни начина да направиш деня си (и на хората около теб) по-добър
Днес е Бабинден. Почитаме акушерите и гинеколозите Днес е Бабинден. Почитаме акушерите и гинеколозите
Най-разпространените свалки Най-разпространените свалки
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби