Великден в миналото: Месили ли са българките козунак и как са боядисвали яйцата

В миналото жените са ползвали зелева чорба за стабилизатор и билки за боядисване на яйцата за Великден

12 април 2023
Великден в миналото: Месили ли са българките козунак и как са боядисвали яйцата

Photo credit: ROMAN ODINTSOV/pexels.com

 

 

В миналото жените са боядисвали яйцата за Великден основно с помощта на треви и билки, разказа за БТА етнографът Светлозара Колева от Варненския етнографски музей. По думите ѝ много старание са влагали в подготовката. След измиването им, яйцата са били потопявани в зелева чорба (арамея), като целта на тази процедура е била да хване по-лесно и по-добре боята. Варили са ги в глинени съдове, като са ги слагали в студената вода, а не след като заври.

Най-разпространено е било за червената боя да се ползват корени на растението брош, допълни Колева. Жените са събирали корените, изсушавали са ги, а за да ги ползват за боядисване, са ги стривали, нарязвали и сварявали.

Всъщност в повечето случаи яйцата са се варили заедно с билките, уточни Колева. По думите ѝ има събрани данни, че нерядко са ги оставяли дълго време във водата, за да добие цветът по-голяма наситеност.

Червени до червено-кафяви нюанси на яйцата са се получавали с помощта на червения риган, разказа още етнографът. Оранжево-червен или портокалов цвят е постиган със смрадлика. Ползвани са листа и клонки от растението, които предварително са се варили няколко дни, а после в тази вода се слагат и яйцата. Оранжево оцветяване се е постигало и с повече липов цвят. Жълт цвят е „добиван“ от стеблата и цветовете на кукуряка, светложълт - от цветовете на млечката. Копривата, спанакът и младите орехови листа са „осигурявали“ на стопанките зелено багрило, а за кафяво са ползвали орехови люспи.

Във Варненско не са били познати техники са украсяване, както в Ихтиманския и Велинградско-Чепинския край, разказа още Колева. По думите ѝ жените са познавали възможностите на восъка, но са се ползвали най-вече църковни свещи и рисунъкът е ставал по-дебел, без фини орнаменти. По яйцата са се изписвали основно букви и се е рисувал кръст. 

Иначе жените са ползвали за украса листа от магданоз или други растения с по-дълбоко нарязани листа. Връзвали са ги с конец за яйцето, преди боядисването. Популярната техника е била да се сложат няколко капки олио в боята и яйцето да се потопява в различните цветове, докато се нашари. В региона има сведения и за някои по-странни приумици, допълни Колева. Например, свареното яйце да се намаже с восък и да се сложи в мравуняк, та когато по него вървят насекомите да го „украсяват“, а после да бъде пуснато в боята.

Допреди 100 години козунаци по Великден българите на са правели, допълни етнографът. На трапезата са се слагали обредни хлябове. Пищно украсени пити са се носели и при ходене на гости, като боядисаните яйца в тези случаи задължително са били нечетен брой. 

Козунакът се появява през 20-30-те години на миналия век и то в големия град. Според Колева сладкият хляб е бил привнесен от хора, живели или учили в Западна Европа. Тогава по-заможните са започнали да ползват и великденска украса, най-вече зайчета. За града е характерно, че жените доста преди празника са накисвали леща в съд с вода и така са имали жива „трева“ за Великден. В нея са редели украсените яйца.

Като любопитен факт Колева разказа още, че всъщност традиционното ястие за Великден е била печената птица – пуйка или кокошка. Агнешко се е ядяло първо за Гергьовден, който до 1968 г. се е чествал на 23 април.

Източник: Мила Едрева/БТА
Коментирай »
Още по темата
Четири нетрадиционни предложения за великденската трапеза Четири нетрадиционни предложения за великденската трапеза
Великденските символи по света Великденските символи по света
Четири трика за здрави великденски яйца Четири трика за здрави великденски яйца
4 бързи и лесни рецепти с варени яйца 4 бързи и лесни рецепти с варени яйца
Съветите на токсиколога: Какви рискове крие великденската трапеза и как да ги избегнем Съветите на токсиколога: Какви рискове крие великденската трапеза и как да ги избегнем
За героите в бяло и пациентите: Деца боядисаха великденски яйца във ВМА За героите в бяло и пациентите: Деца боядисаха великденски яйца във ВМА
4 мързеливи идеи за вкусен десерт от стар и изсъхнал козунак 4 мързеливи идеи за вкусен десерт от стар и изсъхнал козунак
Препоръчваме още
„Броеница. Из гънките на паметта“ с проф. Милена Цанева (предложение за четене) „Броеница. Из гънките на паметта“ с проф. Милена Цанева (предложение за четене)
„Тортила Флет“ - още едно свидетелство, че Джон Стайнбек е пламенен хроникьор на залозите и илюзиите на своето време „Тортила Флет“ - още едно свидетелство, че Джон Стайнбек е пламенен хроникьор на залозите и илюзиите на своето време
Почитаме трима светци мъченици Почитаме трима светци мъченици
„Божествената майка“ на Хули Леонис разкрива връзката между майка и дете „Божествената майка“ на Хули Леонис разкрива връзката между майка и дете
Поведението му ще го издаде: 6 доказателства, че той е лудо влюбен в теб Поведението му ще го издаде: 6 доказателства, че той е лудо влюбен в теб
Оризът е полезен за здравето и подходящ за диети Оризът е полезен за здравето и подходящ за диети
Защо не си пада по теб...вече Защо не си пада по теб...вече
Стиг Ларшон: Мъжът, който си играеше с огъня Стиг Ларшон: Мъжът, който си играеше с огъня
Четири храни срещу високо кръвно налягане Четири храни срещу високо кръвно налягане
Пет признака, че иска да те зареже Пет признака, че иска да те зареже
Предложение за четене: „Тя, която трябваше да умре” Предложение за четене: „Тя, която трябваше да умре”
Проф. Донка Байкова: Ако сте жадни, това е сигурен знак, че вече сте дехидратирани Проф. Донка Байкова: Ако сте жадни, това е сигурен знак, че вече сте дехидратирани
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби