6700 врабчета бяха преброени в цялата страна само за ден

Готови са резултатите от от кампанията „Ние броим врабчетата“

10 април 2017
6700 врабчета бяха преброени в цялата страна само за ден

снимки: БДЗП 

На 8 април 2017 година се проведе първото преброяване на врабчетата в България, част от кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). В него се включиха над 550 души, които преброиха 6706 врабчета.

Най-много са регистрираните домашните врабчета (70%), следвани от полското врабче (27%) и испанското (3%). Испанските врабчета заемат най-малък относителен брой, тъй като все още мигрират и не всички са се завърнали по гнездовищата си.

Преброителите наблюдаваха птиците в над 580 точки в над 130 населени места като 38% от наблюденията са в София. Най-много хора са броили птици в междублокови пространства, паркове с дървета и храсти, и тихи улици.

В 16% от местата не са установени никакви врабчета. В това число влизат както големи градове, така и малки населени места. Най-висок брой места с нулеви наблюдения са в София - 64% от всички места, на които не са наблюдавани врабчета.

Резултатите доказват, че врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, а предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява оптималните условия за гнездене и хранене.

Въпреки че не са преброени всички врабчета в страната, резултатите позволяват да се направи сравнение на средния брой птици в различните типове среда и да се оценят най-ценните за тях места. Най-много птици са преброени в дворове на къщи и селски улици (средно по 12-13 птици на точка), а най-малко врабчета има около булеварди (средно 5 на точка). 

Коментирай »
Още по темата
За 10 години врабчетата у нас са намалeли с 30% За 10 години врабчетата у нас са намалeли с 30%
Заснеха гнездатата на най-потайния орел у нас (СНИМКИ) Заснеха гнездатата на най-потайния орел у нас (СНИМКИ)
Един от най-тайнствените бозайници в България - уловен за първи път от 40 години (СНИМКИ) Един от най-тайнствените бозайници в България - уловен за първи път от 40 години (СНИМКИ)
Броим врабчетата заедно (СНИМКИ) Броим врабчетата заедно (СНИМКИ)
Препоръчваме още
Най-добри приятелки завинаги Най-добри приятелки завинаги
Да бъдем туристи в собствения си град Да бъдем туристи в собствения си град
„Стария слон“ – трогателна история за приятелството и загубата на близък (предложение за четене) „Стария слон“ – трогателна история за приятелството и загубата на близък (предложение за четене)
За общуването с децата и силата на думите: Две емблематични заглавия на Франсоаз Долто - в нов тираж (предложение за четене) За общуването с децата и силата на думите: Две емблематични заглавия на Франсоаз Долто - в нов тираж (предложение за четене)
„По здрач“ – емоционалната изповед на Антони Делон (предложение за четене) „По здрач“ – емоционалната изповед на Антони Делон (предложение за четене)
Предложение за четене: „Психоанализа в България: тук и сега“ Предложение за четене: „Психоанализа в България: тук и сега“
Алтернативните менструални продукти – плюсовете и минусите, за които трябва да знаем   Алтернативните менструални продукти – плюсовете и минусите, за които трябва да знаем  
Четири здравословни ползи от сиренето Четири здравословни ползи от сиренето
Историята на най-успешния град държава в света: „Сингапур и изграждането на съвременна Азия“ от Джийван Васагар Историята на най-успешния град държава в света: „Сингапур и изграждането на съвременна Азия“ от Джийван Васагар
"Ефектът ИКЕА” или защо всичко става по-значимо, когато вложим времето си в него "Ефектът ИКЕА” или защо всичко става по-значимо, когато вложим времето си в него
Осем урока, на които животът със сигурност ще те научи Осем урока, на които животът със сигурност ще те научи
Той обича да лъже за това Той обича да лъже за това
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби