Бадемите намаляват усещането за глад

Приемането на бадеми намалява глада, без да увеличава теглото

снимка: sxc.hu

Приемането на бадеми намалява глада, без да увеличава теглото, установи американско изследване, цитирано от БГНЕС.

Учени от университета Пардю в щата Индиана откриха, че консумирането на 43 грама печени, леко подсолени бадеми всеки ден намалява глада на доброволците, увеличава нивата им на витамин Е и приема на "добри" мазнини, без да води до трупане на килограми.

Това означава порция от 30 бадема. Изследователите провели 4-седмично проучване на последиците от консумацията на бадеми върху теглото и апетита. В изследването участвали 137 възрастни с повишен риск от диабет от втори тип.

Участниците били разделени на пет групи – контролна група, която избягвала всякакви ядки и семена, група, която приемала 43 грама бадеми на закуска и една, която приемала ядките на обяд. Имало и група, която консумирала бадемите сутрин и друга, която ги приемала следобед.

Доброволците не спазвали никакви други правила освен да следват обичайните си навици за хранене и физическа дейност. Резултатите показали, че макар те да приемали около 250 калории на ден под формата на бадеми, те като цяло не приемали допълнителни калории.

"Изследването показва, че бадемите са добър вариант за междинно хранене, особено за тези, които се тревожат за теглото си", заяви ръководителят на проучването д-р Ричард Матис, професор по диетология в университета Пардю. "В това изследване участниците компенсираха допълнителните калории на бадемите, така че дневният им прием на енергия не се увеличи. Те съобщаваха за намален глад и желание за последващо хранене, особено когато бадемите били консумирани като междинно хранене, а не по време на ядене", допълни той.

Преди време беше установено, че бадемите увеличават усещането за ситост както при хората с нормално тегло, така и при хората, страдащи от затлъстяване. Това се дължи на мононенаситените мазнини, протеини и фибри, съдържащи се в бадемите. Предишни изследвания установиха още, че бадемите намаляват опасността от рак на черния дроб заради съдържанието си на витамин Е. Наличието на този витамин в ядките предпазва и от сърдечни заболявания и нарушаване на зрението в напреднала възраст.

Коментирай »
Още по темата
Гладът увеличава желанието за секс
Холивуд отслабва със зелено кафе
Шоколадът не вреди на диетата
Ядем с очите, а не със стомаха си
Препоръчваме още
„Божествената майка“ на Хули Леонис разкрива връзката между майка и дете
Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето
Ново издание на „Принцът и просякът” от Марк Твен (предложение за четене)
Мъжете не искали да сме съвършени
Глутенът в храните – опасен ли е и какво трябва да знаем за него
Как да му се извиниш подобаващо
Пасивното тютюнопушене – невидимата заплаха на непушачите
5 начина да му покажеш, че го обичаш
ТЕСТ: Коя е идеалната ти дестинация за пътуване?
В свят, в който женската болка често не се приема сериозно: Колко болка е твърде много?
Отвъд външния вид: Можеш ли да познаеш кои са най-привлекателните женски черти
За паник атаките от първо лице – какво ги отключва и как да ги премахнем завинаги  
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби