Най-вкусно е с ръце! 6 храни, за които не ти трябват нож и вилица

Вкусни изкушения, за които нямате нужда от прибори, за да спазите етикета и добрите маниери

снимка: pixabay.com

Всички знаем основите на етикета при хранене - дъвчи със затворена уста, не дръж лактите си на масата и използвай прибори, а не пръстите си - нали?

Амииии, не точно. Всъщност някои храни са предназначени за консумация без прибори, отбелязват от foodpanda.

Ето няколко вкусни изкушения, за които нямате нужда от прибори, за да спазите етикета и добрите маниери:

Суши

Да, пръчиците са подходящи за консумацията на традиционната японска храна, но не винаги. Нигири (малка порция ориз, оформена на топка, върху която се поставя парче риба, морски даровe или зеленчуци) трябва да се консумират с пръсти, тъй като притискането им с пръчици може да накара ориза да падне или да се разпадне.

Аспержи

Ако не са приготвени в сос, който да потече по пръстите ви, спокойно може да похапваш аспержи с пръсти. Няма да нарушиш етикета на масата.

Сирене

Малки парченца твърди сирена, подобни на чедър, са предназначени за консумация с ръце. Ако сирената са сервирани на споделена табела с общ нож, използвай този нож, за да отрежеш парченце, което спокойно да си вземеш с пръсти.

Етиопска храна

Ако не си била в етиопски ресторант, вероятно ще се изненадаш от пълната липса на прибори. Вместо на чинии, вилици и лъжици, там разчитат на „инджера“ -тънка палачинка, направена от брашно от теф.

Инджера има цели три предназначения – тя е хлябът, чинията, в която се сервира, и приборът, с който се яде.

Пица

Традицията повелява, че ако хапваш пица, забравяш ножа и вилицата. Италианците смятат използването на прибори за абсолютно прегрешение. И не само – нюйоркчаните също намират използването на нож и вилица за яденето на пица за престъпление.

Бонус съвет: В старанието си да покажат добри маниери някои хора се опитват да ядат дори царевица на кочан, хляб и плодове с нож и вилица. Съветваме те да не го правиш.

Коментирай »
Още по темата
Освежаващ, вкусен и лесен за приготвяне: Лимонов чийзкейк
Тайните на красивото и вкусно плато със сирена
Внимание! Шест храни и напитки, с които не бива да прекаляваме
10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника
Най-вкусните печива по света
Палачинки, баница, гулаш... Къде да хапнем от най-вкусните европейски храни
Не измивайте тези храни преди готвене
Може ли да се направи храна от въздуха?
Пет от най-популярните есенни храни у нас
Шест неразделни кулинарни двойки
Осем неща, които да опитате в Нидерландия
Шест вкусотии, които да не пропускате в Лондон
Традиционни гръцки вкусотии, които ще ви накарат да мечтаете за лято
Шест храни, които кралските особи не вкусват
Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови
Шест от най-разпространените митове за храни
Най-популярните сосове в света
Пет любими днес храни, които в миналото не били никак популярни
Препоръчваме още
Гърбатите китове пеят по-силно, когато вятърът е силен
15 техники да останем спокойни при конфликт (с близки и непознати)
Предложение за четене: „Машини като мен“ - предизвикателна творба, която задава абсурдни въпроси
Как "храната на боговете" е дошла в България: Историята на Велизар Пеев и първата шоколадова работилница у нас
Опасните нитрати: В кои храни се съдържат, кога са вредни и как да намалим риска  
Евтините хотели на бъдещето
10 признака, че никога няма да бъдете повече от приятели
ТЕСТ: Коя героиня от „Сексът и градът“ си ти?
Лесен трик от Хали Бери за естествено красиви крака
„Злата орисница“ от Том Кука носи магия, любов и смърт (предложение за четене)
Теодора Димова събира свои текстове в „Молитва за Украйна“ (предложение за четене)
Смразяваща история: „Зимен гроб“ от Питър Мей (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби