Не измивайте тези храни преди готвене

Измиването на някои храни не само не е от полза, но може да се окаже опасно

снимка: pixabay.com

Ако мислите, че като измиете някои продукти с вода, ще се отървете от бактериите и ще ги направите по-безопасни, жестоко се лъжете.

Измиването на някои храни не само не е от полза, но може да се окаже опасно. Ето пет продукта, които не бива да миете преди готвене:

Сурово месо

Бактериите по червените меса и пилешкото могат да бъдат изключително опасни. Още по-опасни стават, ако се опитате да ги измиете от месото с вода – тогава шансът те да се разпространят в цялата кухня стават огромен.

Много по-добър е вариант е веднага да пристъпите към термична обработка – по този начин всички бактерии ще загинат.

Шест суеверия, свързани с храни и напитки

Експертите съветват преди готвене да попиете месото с хартиена кърпа или салфетка. След това измийте ръцете си със сапун и топла вода.

Ако планирате мариноване на месото, винаги го правете в хладилник.

Гъби

Гъбите бързо абсорбират голяма част от водата, в резултат на което вкусът и консистенцията им се променят.

Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови

Експертите препоръчват да почистете повърхността като обелите гъбите или ги изчеткате с влажна четка. По време на термичната обработка всички бактерии ще изчезнат.

Яйца

Масова практика е яйцата да се измиват преди готвене. Ако са домашни, това е задължително. Ако са от магазина обаче, те често се третират със специално масло, така че микроорганизмите да не проникват в черупката.

Паста

Много хора изплакват спагетите или макароните, което професионалните готвачи намират за „истинско престъпление“.

Паста срещу нудълси: Да открием разликите

Измиването на пастата води до унищожаване на нишестето, което затруднява абсорбирането на сосовете.

Риба

При рибата логиката е същата като при пилешкото и червеното месо – ако я измиете с вода, вероятността да разпространите вредните бактерии е много по-голяма, отколкото при директна термична обработка.

Коментирай »
Още по темата
Внимание! Шест храни и напитки, с които не бива да прекаляваме
Какво ни пречи да включваме полезни за здравето продукти в менюто си
10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника
Здравословно хранене през 2021 година – кафе, водорасли и още...
Пет полезни кухненски уреди и пособия, за които може би не сте се сещали
Палачинки, баница, гулаш... Къде да хапнем от най-вкусните европейски храни
Ето защо замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните
Пет от най-популярните есенни храни у нас
Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови
7 абсурдни суеверия, свързани с храни и напитки
Най-вкусно е с ръце! 6 храни, за които не ти трябват нож и вилица
Шест от най-разпространените митове за храни
Пет любими днес храни, които в миналото не били никак популярни
Калорийните бомби, скрити в здравословните храни
Най-калоричните храни и напитки, за които не знаем
Най-вкусните храни с малко калории
Препоръчваме още
Защо с възрастта времето започва да "лети" толкова бързо?
ТЕСТ: Коя героиня от „Клюкарката“ си?
6 начина да се спреш, преди да си хлътнала по неправилния мъж
10 вдъхновяващи мисли, които ще променят живота ти
ТЕСТ: Балканец или джентълмен е избраникът на сърцето ти?
„Кралицата мълчи“ - роман за цяло едно поколение (предложение за четене)
Как да ограничим приема на нитрати: 8 полезни съвета
Теодора Димова събира свои текстове в „Молитва за Украйна“ (предложение за четене)
Хернията – вечният враг на силовите спортове: Как да я разпознаем, кой е застрашен и има ли лечение
Едва третата жена в историята: Жустин Трие грабна "Златната палма" на кинофестивала в Кан
Най-масовото измиране в историята: Нови разкрития за историята на Земята
Говориш ли езика на любовта? Как обича всяка от 12-те зодии 💖
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби