Кръстопоклонна неделя 2023: Почитани светци, поверия и имени дни

На 19 март почитаме светите мъченици Хрисант и Дария

19 март 2023

На 19 март 2023 г. отбелязваме Кръстопоклонна неделя. Датата е подвижна и тази година съвпада и с деня, в който почитаме св. мчци Хрисант и Дария.

Третата неделя от Великия пост е наричана Кръстопоклонна неделя. На този ден Църквата ни подканя да се поклоним на най-тежкия и най-големия Кръст, който някога е бил носен на земята. 

По традиция на Кръстопоклонна неделя кръстът се изнася от олтара и се поставя в центъра на всеки храм, за да могат християните да му се поклонят. Вярва се, че в средата на Великите пости именно този ритуал дава на вярващите духовна сила да продължат поста до Великден. Другият ден от годината, на който кръстът се изнася от олтара е Кръстовден – 14 септември.

На Кръстопоклонна неделя имен ден празнува Нели, Нелин, Нелина. Хората с тези имена имат имен два имени дни. Вторият е на 7 юли, когато Църквата почита Света великомъченица Кириакия.

На 19 март почитаме светите мъченици Хрисант и Дария.

В ІІІ век, когато християните били жестоко преследвани, един знатен човек на име Полемий пристигнал от Александрия в Рим, за да остави тук сина си Хрисант за възпитание и образование. В Рим Полемий бил приет и бил назначен за сенатор. Младият Хрисант се учил и възпитавал при най-знаменитите философи и бидейки надарен с големи способности, той бързо преуспявал във всички науки с голямо прилежание. Св. Хрисант открил Св. Евангелие и след като го прочел повярвал в Христа, кръстил се и започнал да води християнски живот. Баща му се опитал всякак да го откъсне от вярата, като му предложил всякакви удоволствия, но той отказал. Баща му дори запознал Хрисант с една девойка Дария, за която искал да го ожени, но светецът обърнал и нея в християнската вяра и тя се кръстила.

След живот в благочестие и подвиг светите Хрисант и Дария получили мъченически венец през 284 година.

На 19 март имен ден празнуват Дария, Дарин, Дарина, Найден, Найдa.

Източник: bg-patriarshia.bg, hramsvetigeorgi.eu

Коментирай »
Препоръчваме още
Като бях малка исках да стана всичко, което съм сега… Вдъхновяващата история на Деница
Електронна "татуировка" наблюдава здравето на сърцето
Топ 13 на най-малките животни в света (ВИДЕО)
5 задължителни неща за незабравимо пътуване
Бог ни обича. Дал ни е бирата
„Майкен минонамирачката“ и комичните премеждия в шведската провинция (предложение за четене)
ТЕСТ: Коя принцеса на Дисни си?
Паническото разстройство – как да го разпознаем
Най-ефективните храни против запек
Магията започва „Десет минутки преди сън“ с детските книжки „Малкият еднорог“ и „Малката русалка“ (предложение за четене)
ТЕСТ: Каква си в очите на другите?
Така я прави Иван Звездев: Рецепта за бисквитена торта с боровинково сладко и кисело мляко
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби