Селфито не винаги е проява на нарцисизъм

Селфито не е проява на нарцисизъм, а осмисляне на конкретен момент, твърдят учени

Селфито не винаги е проява на нарцисизъм

Photo credit: Jayr/Pixabay

Ако видите някого да позира за селфи, е лесно да предположите, че е нарцисист. Ново проучване обаче показва, че това не винаги е така, съобщава „Мейл онлайн“. 

Изследователи са установили, че селфитата могат да служат като полезен способ за улавяне на по-дълбокия смисъл на конкретен момент.

Водещият автор Закари Нийз, който е работил в Държавния университет на Охайо, а сега е докторант в Университета в Тюбинген, Германия, обяснява: “Макар че в популярната култура понякога се наблюдава подигравка с тази практика на правене на снимки, селфитата имат потенциала да помогнат на хората да се свържат отново с миналите си преживявания и да изградят свой личен разказ за заобикалящата ги действителност”.

Лайза Либи, професор по психология в Държавния университет на Охайо, казва: “Тези снимки с вас в центъра могат да документират по-голямото значение на даден момент, а това не е задължително да е проява на суета”.

В рамките на проучването експертите провеждат шест експеримента с участието на 2113 души.

В един от тях доброволците са помолени да прочетат сценарий, в който биха искали да направят снимка - например ден на плажа с близък приятел, и да оценят важността и значимостта на преживяването. Изследователите установяват, че колкото по-висока е за участниците оценката за значимостта на събитието, толкова по-вероятно е да пожелаят да се снимат.

В друг експеримент те разглеждат снимки, които вече са публикували в профилите си в Instagram. Резултатите показват, че ако в кадъра присъства участникът, то той е по-склонен да каже, че моментът, уловен на фотографията, е с особено значение.

Д-р Нийз казва в заключение: “Всичко това показва, че хората имат и силно изразени лични мотиви за правенето на снимки”.

Източник: Христо Кьосев/БТА
Коментирай »
Още по темата
Любовта към себе си може да бъде опозиция на нарцисизма Любовта към себе си може да бъде опозиция на нарцисизма
10 трика за перфектно селфи (ВИДЕО) 10 трика за перфектно селфи (ВИДЕО)
7 трика, с които винаги ще изглеждаш добре на снимки 7 трика, с които винаги ще изглеждаш добре на снимки
15 000 долара за перфектното селфи 15 000 долара за перфектното селфи
Препоръчваме още
COVID пандемията във факти: Какво се подобри и какво се влоши в живота ни COVID пандемията във факти: Какво се подобри и какво се влоши в живота ни
След разрешаването на десетилетна загадка: Учени дават надежда за нов метод за лечение на рак на дебелото черво След разрешаването на десетилетна загадка: Учени дават надежда за нов метод за лечение на рак на дебелото черво
 Отслабването става с кратко, но интензивно натоварване Отслабването става с кратко, но интензивно натоварване
Джеси Инчауспе разкрива как да възвърнем енергията си в „Методът на Глюкозната богиня“ (предложение за четене) Джеси Инчауспе разкрива как да възвърнем енергията си в „Методът на Глюкозната богиня“ (предложение за четене)
Десет "знаете ли, че" в секса Десет "знаете ли, че" в секса
Котешката снимка, която стана хит в интернет Котешката снимка, която стана хит в интернет
Как да останеш къдрава и през зимата Как да останеш къдрава и през зимата
Може ли изкуственият интелект да предвижда усложненията от различни заболявания? Може ли изкуственият интелект да предвижда усложненията от различни заболявания?
Мистерията е разкрита: Ето как са се появили черните петна в "Атлантическия кодекс" на Леонардо Мистерията е разкрита: Ето как са се появили черните петна в "Атлантическия кодекс" на Леонардо
Най-стресиращото време от деня на жената Най-стресиращото време от деня на жената
Романтични изненади за специални (и не толкова специални) поводи Романтични изненади за специални (и не толкова специални) поводи
Най-абсурдните суеверия за сватба по света и у нас Най-абсурдните суеверия за сватба по света и у нас
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби