Да дойдеш по погрешка в България и да откриеш призванието си – историята на Хайри Хамдан

Понякога хобито се превръща в начин на живот и професия, споделя писателят

Надя Хамдан
Да дойдеш по погрешка в България и да откриеш призванието си – историята на Хайри Хамдан

Photo credit: Личен архив 

Днес ви срещаме с Хайри Хамдан – писател, поет, преводач и журналист. Той е роден в Палестина, а е отраснал в Йордания. Съдбата го довежда в България, за да учи и тук открива любовта, призванието и вдъхновението.

Превел е над 100 български автори на арабски език, съставител на антологията на българската поезия „Вятърът разпръсна моите слова“ и антологията с български разкази „В началото бе епилогът“.

По погрешка в България

Хайри споделя, че е дошъл в България по погрешка. „Трябваше да замина за Америка – Канада или САЩ, но баща ми сподели, че няма достатъчно средства, за да покрие такъв разход.

Затова той записва „Бизнес управление“ в Йорданския университет. Разказва, че именно икономическите предмети му се отдавали, наравно с физиката и биологията. Негов приятел обаче го посъветвал да запише нещо по-престижно. „Тогава смятаха, че медицина или инженерство е много повече от бизнес управление или мениджмънт“, спомня си Хайри. Същият негов приятел решава да го запише на интервю в столицата Аман с представители на комисия от България за набиране на чуждестранни студенти. „Всъщност, когато отидох при тях, те бяха много подготвени, приветливи и знаеха много за арабската култура, което ме изуми. Казаха ми г-н Хайри Хасан Хамдан, виждаме твоите оценки и можем да те приемем директно като студент по медицина, стига да желаете.“ Хайри признава, че е бил изненадан, защото изобщо не е очаквал да му се случи това. „Съгласих се, споделих с нашите и така. Дойдох в България, за да стана лекар.“ Изобщо не е подозирал, че тук ще открие призванието си. 

За пътя към призванието 

Медицината обаче се е оказва, че не е неговата посока, защото съдбата му е предвидила друго. Хайри споделя, че цял живот е бил обсебен от литературата. В България завършва Института за чуждестранни студенти с отлични оценки, но се отказва от медицината и се спира на инженерството. В крайна сметка се записва във ВМЕИ „Ленин“ (висш машинно-електротехнически институт). „Там се изявих в историята, започнах за нула време да говоря и руски език. Предложиха да ме изпратят в Москва със стипендия от Русия, но аз отказах защото е студено. Обаче в университета ме хванаха, че съм литератор“, спомня си писателят.

След година, две го приемат в редколегията на списанието на ВМЕИ - „Технически авангард“. Това е и първият цветен вестник, излязъл от печат през 80-те години, спомня си още Хайри. „Започнах като кореспондент да ходя къде ли не за интервюта, да отразявам събития. Хората се чудеха „Какъв е този чужденец, който идва да отразява“. Беше странно. Публикуваха се стиховете ми. Дори ме номинираха за награда с едно стихотворение на скандално любовна тематика, но отказах да отида на награждаването. Казах си „Вие сте поети, а аз още не знам езика както трябва“. Мислех, че е загубена кауза“, разказва писателят. На награждаването обаче отишла една актриса и чела стихове, сред които и на Хайри Хамдан. И тогава публиката избрала именно неговото произведение. „Спечелих една грамота и голяма сума пари – за тогава се равняват на 1500 – 2000 лева по сегашните пари“, спомня си Хайри.

В крайна сметка завършва обучението си в МЕИ и постепенно се насочва към любимото си нещо – писането. „Понякога хобито се превръща в начин на живот и професия. Така се случи при мен“, споделя поетът.

„Много по-късно реших, че искам да стана докторант по литература и това се случи. На 61-годишна възраст осъществих мечтата си. През май 2023 г. станах доктор по арабска литература. Аз винаги работя по план – моят план беше това да се случи най-късно до 2022 година, но в крайна сметка успях“ разкрива творецът.

Photo credit: Личен архив

Да срещнеш голямата си любов

През 80-те години на миналия век Хайри Хамдан се запознава с жена си – Елена в култовата сладкарница „Прага“ в центъра на София. „Имаше страхотна солидарност между народите в тази сладкарница. В ресторант „Будапеща“ пък имаше един много известен и добър цигулар, предимно там свиреше. И хората там ходеха на ресторант заради него, за да го слушат“, спомня си още поетът. И така двамата са заедно от близо 40 години, но още добре помнят любимата сладкарница в центъра.  

Живот с четири жени

Години наред Хайри Хамдан живее с четири жени – съпругата си и трите им дъщери. Споделя, че това са най-хубавите моменти в живота му. „Трудно се живее с толкова жени, защото всяка си има свой характер и то различен. И трябва да се съобразяваш с всяка една от тях. Интересно е много. Обогатява душата. Хубавото е, че почти всяка вечер имаше концерти вкъщи, много смях и кавги. Къщата беше пълна с живот“, казва още писателят.

Така се раждат книгите

И така, водейки този шарен живот, работейки на различни места и в различни сфери, призванието на Хайри не го оставя на мира. През годините той не спира да пише. Вдъхновението идва по всяко време - сутрин, вечер, нощем, а поемите се раждат изневиделица и остават записани на хвърчащ лист или дори на салфетка. А в последствие получават и достойното си място - между твърдите корици на издадените стихосбирки. Не е важен броят на книгите, които един творец е издал, смята Хайри. „Има писатели, които може да са написали и над 100 книги, но това не е важното. Ако 100 години след смъртта им, те са запомнени с едно изречение или с една крилата фраза, ето това е предостатъчно“, казва още поетът. И е категоричен – един писател никога няма да спре да пише и да издава, защото това е неговото призвание. От всичките си книги, Хайри посочва за лични фаворити стихосбирката му „Водните лилии на паметта“ и романът „Лешникови градини“. „Първите ми книги са емблематични, защото е първото, което си докоснал на хартия, но това е основата, над която си се изградил“, казва още той.

Най-ценната награда

Хайри Хамдан е носител на десетки различни награди. Признава, че най-много се гордее с Национална литературна награда „Пеньо Пенев”. „Тъй като това е международна награда и признание към мен като автор, не като преводач. Като автор, който работи за развитието на световната литература. Това обхваща всичко – цялата ми същност. Много съм благодарен на Димитровград, където ми дадоха възможност да рецитирам моята поезия", казва още писателят. 

Photo credit: Личен архив

И допълва: „Международната награда на Пеньо Пенев се издава рядко. За 54 години е връчена само 4 пъти – на двама руснаци, един сръбски писател, един от Черна гора и аз съм петият. Наградата от Палестинското посолство пък е най-близка до сърцето ми, защото все пак това означава, че Отечеството ми дава знак, че признава моя труд“, споделя още писателят.

Коментирай »
Още по темата
От любов към книгите: „Читателският дневник“ на Теди Богданова, който вкарва ред в хаоса на книгоманите От любов към книгите: „Читателският дневник“ на Теди Богданова, който вкарва ред в хаоса на книгоманите
Като бях малка исках да стана всичко, което съм сега… Вдъхновяващата история на Деница Като бях малка исках да стана всичко, което съм сега… Вдъхновяващата история на Деница
Препоръчваме още
Повратна точка в борбата с Алцхаймер: Ново лекарство забавя болестта Повратна точка в борбата с Алцхаймер: Ново лекарство забавя болестта
„От вестника до музея“: Изложба показва 150 български карикатури от времето на социализма „От вестника до музея“: Изложба показва 150 български карикатури от времето на социализма
Никога не убивайте домашна стоножка! Ето защо Никога не убивайте домашна стоножка! Ето защо
Рибата поддържа активността у хората Рибата поддържа активността у хората
Сиатъл в една обезлюдена Америка Сиатъл в една обезлюдена Америка
11 правила на етикета, които все някога сте нарушавали 11 правила на етикета, които все някога сте нарушавали
„Първа кръв“ на Амели Нотомб (предложение за четене) „Първа кръв“ на Амели Нотомб (предложение за четене)
Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене) Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене)
Четири безотказни техники, с които се накараш да започнеш диета Четири безотказни техники, с които се накараш да започнеш диета
Плодове и зеленчуци за добро настроение Плодове и зеленчуци за добро настроение
Доспиването през почивните дни удължава живота Доспиването през почивните дни удължава живота
Най-вкусните храни с малко калории Най-вкусните храни с малко калории
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби