9 признака, че трябва да повишиш емоционалната си интелигентност

Ние не се раждаме емоционално интелигентни. Това е умение, което развиваме през целия си живот

Надя Хамдан
9 признака, че трябва да повишиш емоционалната си интелигентност

Създадено с DALL·E на OpenAI   

 

Емоционалната интелигентност е термин, който все по-често чуваме. Тя представлява съвкупност от качества, които са ни необходими, за да живеем пълноценен и щастлив живот. И не просто това – носителите на този тип интелигентност са изключително приятни за общуване, зрели хора, които умеят да боравят с емоциите си, разбират и чуждите емоции и знаят как да се отнасят към тях.

Ние не се раждаме емоционално интелигентни. Това е качество, което развиваме през целия си живот. Преминавайки през дадени изпитания, различни ситуации и отделяйки повече време за размишление и анализ на собственото ни поведение, ние ставаме все по-емоционално интелигентни. А това със сигурност ни е от полза както за отношенията ни с околните, така и за личностното ни развитие.

Днес се спираме на няколко модела на поведение, които издават, че е време да обърнем внимание на емоционалната си интелигентност, да я развием, надградим и овладеем.

1. Неразпознаване или трудно разпознаване на емоциите – усещаш, че емоциите те контролират, вместо да е обратното. В същото време не можеш да си обясниш дадено свое поведение и нямаш идея какви емоции го предизвикват и защо.

2. Трудност при справянето с емоциите. Не просто, че не разпознаваш емоциите, но и нямаш идея как да ги овладееш. Реагираш импулсивно, без да мислиш за последствията. Често избухваш, изпитваш гняв, раздразнителност, трудно контролираш импулсите си и като цяло вихрушката от стрес и емоции те върти.

3. Липса на социални умения – не можеш да се похвалиш, че си душата на компанията. Трудно изграждаш връзки и приятелства. Не си наясно как се очаква да се държиш адекватно в различни ситуации и често усещаш, че не се справяш. Това състояние е коварно, защото може да доведе до отчуждение и затваряне в себе си.

4. Проблеми в отношенията. Кавгите сякаш са вече част от твоето ежедневие. Не помниш кога за последно изкара цяла седмица, без да се скараш с никого. Постоянно спориш за нещо с близките си, с любимия човек, с колегите, с родителите… А това е изтощаващо както за теб, така и за тях.

5. Трудности в комуникацията – освен конфликтите, усещаш, че като цяло ти е трудно да общуваш с околните. Често не ги разбираш, още по-често те не те разбират. Опитваш се да ги чуваш, но не ги слушаш, прекъсваш, омаловажаваш емоциите им и като цяло комуникацията върви трудно.

6. Нарцисизъм. Прекрасно е да обичаш себе си. Даже е задължително. Прекомерното съсредоточаване върху собствените чувства и нужди обаче, особено ако е за сметка на чуждите, може да означава, че трябва да повишиш емоционалната си интелигентност.

7. Свръхчувствителност/липса на чувствителност – някои хора имат склонността „да правят от мухата слон“. Те реагират пресилено и свръх драматично на различни дреболии, особено ако трябва да приемат критика. Други път са в противоположната крайност – държат се така, сякаш изобщо не изпитват нищо – няма емоции, няма чувства, няма и реакции. И в двата случая може да става въпрос за ниско ниво на емоционална интелигентност.  

8. Емпатия – какво е това? Емпатия е способността ни да разбираме чувствата и мислите на другия, да се поставяме на негово място, „да влизаме в неговите обувки“. Ако често чуваш обвинения и призиви по свой адрес, че трябва да погледнеш от нечия гледна точка, значи може би е време да поработиш върху емпатията си.

9. Липса на отношение към чуждите емоции. Едно е да разбираме чуждите емоции, съвсем друго е да имаме отношение към тях. Емоционално интелигентните хора винаги взимат предвид как начина, по който поведението им би се отразило върху чуждите емоции. Така те се стремят с действията си да не нараняват околните, дори и неволно.

6 случая, в които неволно нараняваме околните (и как да спрем)

На финала можем да посочим и още няколко поведенчески модела, които може да се дължат на недостатъчно емоционална интелигентност.

  • Прекалена самоувереност, граничеща с егоцентризъм
  • Нежелание и неумение за приемане на критика или несъгласие  
  • Нежелание за поемане на отговорност за собствените ни емоции и постъпки
  • Черно-бяло мислене

12 черти на хората с висока емоционална интелигентност

Дори и да смяташ, че ти или твой близък притежава някои от тези поведенчески модели, всичко е наред. Това е нещо, което можем да променим с лекота. Съществуват различни механизми да се повишим емоционалната си интелигентност. Ето само малка част от тях:

✅Опитай се да слушаш активно, да чуваш, да изслушваш.

✅По-често „влизай в обувките“ на другия. Може би тогава ще си обясниш поведението му.

✅Напомняй си, че хората имат право да мислят по различен начин, да възприемат различно живота и това не е лошо.

✅Практикувай благодарност.

✅Споделяй повече и по-искрено.

✅Позволи си да обичаш с цялото си сърце.

✅Управлявай стреса и негативните емоции. Открий това, което ти носи радост и го практикувай по-често.

✅Опитай поне веднъж седмично да правиш по нещо добро за някой… при това напълно безрезервно.

Ако смяташ, че имаш нужда от помощ, за да управляваш по-добре емоциите си, можеш да потърсиш професионалист, като психолог или психотерапевт.  

И още за емоциите и позитивното мислене: 

8 ежедневни навика на успешните жени, които да изпробваш още сега

10 начина да бъдеш по-добър човек 

Когато страховете ни убиват…Как да контролираме тревожните мисли

13 вредни мисли, които да прогоните веднага

Как да се освободим от негативните убеждения, които ни пречат и ни правят нещастни

Пет навика на щастливите хора, които да изпробваш още сега 

13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро

Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем 

Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли

Коментирай »
Още по темата
ТЕСТ: Колко добре контролираш емоциите си? 💭 ТЕСТ: Колко добре контролираш емоциите си? 💭
По това ще ги познаете: 13 отличителни черти на интелигентните хора По това ще ги познаете: 13 отличителни черти на интелигентните хора
12 черти на хората с висока емоционална интелигентност 12 черти на хората с висока емоционална интелигентност
Препоръчваме още
Вдъхновен от вълнуващите легенди на Северозапада: „Змей побратим“ от Симона Панова (предложение за четене) Вдъхновен от вълнуващите легенди на Северозапада: „Змей побратим“ от Симона Панова (предложение за четене)
ТЕСТ: Коя е най-красивата черта на характера ти? ТЕСТ: Коя е най-красивата черта на характера ти?
„Зелен е…“ от прочутия словашки писател и майстор на иронията Павел Виликовски (предложение за четене) „Зелен е…“ от прочутия словашки писател и майстор на иронията Павел Виликовски (предложение за четене)
"Не те чух": Защо мъжете пропускат думите ни покрай ушите си? "Не те чух": Защо мъжете пропускат думите ни покрай ушите си?
Мъжете най-много се възбуждали... от очите Мъжете най-много се възбуждали... от очите
Един мъж без име търси отговори за същността на живота и смъртта в „Тъжният гост“ от Матиас Наврат (предложение за четене) Един мъж без име търси отговори за същността на живота и смъртта в „Тъжният гост“ от Матиас Наврат (предложение за четене)
Съветите на педиатъра: Как да се погрижим за болното дете   Съветите на педиатъра: Как да се погрижим за болното дете  
Защо лошите момчета са толкова секси? Защо лошите момчета са толкова секси?
Innerglow с нов сингъл – “Безразличен” Innerglow с нов сингъл – “Безразличен”
Откъс от „Не“ на диетите!“ на д-р Енджи Касабие (предложение за четене) Откъс от „Не“ на диетите!“ на д-р Енджи Касабие (предложение за четене)
За феновете на „Лоши момчета“ и филмовата музика: Саундтракът към „Лоши момчета завинаги“ За феновете на „Лоши момчета“ и филмовата музика: Саундтракът към „Лоши момчета завинаги“
Най-стиснатите зодии: Тези три знака са най-големите скъперници в зодиака Най-стиснатите зодии: Тези три знака са най-големите скъперници в зодиака
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби