13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро

Потънали в мрачни мисли и огромни очаквания, често забравяме, че голямата промяна всъщност може да започне плахо

13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро

Photo via Canva.com

Промяна - малка дума, носеща огромно значение, особено за онези, чието пътуване към по-добър живот изглежда като далечна мечта, загнездена в пластове от несгоди. 

Потънали в мрачни мисли и огромни очаквания, често забравяме, че голямата промяна всъщност може да започне плахо - с малки стъпки, а признаването им е първата крачка към победата. 

За да ни помогне в това начинание The Expert Editor отбелязва тринадесет поведения, които сигнализират, че започваме да променяме живота си към по-добро, независимо колко грандиозни или малки изглеждат те. 

Помиряваме се с миналото си

Да се примирите с миналото си не означава да го забравите или игнорирате. То означава да признаете историята си, да разберете как тя ви е формирала и да изберете да се съсредоточите върху настоящето и бъдещето. Ако започвате да гледате на миналото си като на учител, а не като на нещо, което ви дърпа назад, това е огромна стъпка към по-светъл и по-добър живот. 

Ставаме по-самоосъзнати 

Първият знак за трансформация често започва отвътре - чрез акта на самоосъзнаване. Ако сте започнали да забелязвате какви модели на действие имате, отключващите фактори или защо реагирате по даден начин, поздравления, на пръв път сте!

Все по-благодарни сме

Започнала ли е да се променя гледната ви точка към живота? Забелязвате ли, че по-често забелязвате и оценявате доброто около себе си - дори в трудни ситуации? Тази практика на благодарност, колкото и малка да е тя, означава положителна промяна в начина ви на мислене. Тя е признак за личностно израстване и стъпка към един по-щастлив и здравословен живот.

Приемаме дискомфорта 

Мисълта да излезете от зоната си на комфорт плаши ли ви по-малко, отколкото преди? Може би започвате да гледате на предизвикателствата не като на заплахи, а като на възможности за развитие. А това показва, че се развивате и подготвяте за живот, който не е просто оцеляване, а истински живот.

Поставяме си граници

Поставянето на граници е трудна, но изключително важна част от личностното израстване. Това означава, че започвате да цените времето, енергията и емоционалното си благополучие. Може би по-често казвате "не", отказвате да се претоварвате или се дистанцирате от хора и ситуации, които ви изтощават. Тези прояви на самоуважение са ясен знак, че давате приоритет на нуждите си и се приближавате към по-добър живот.

Търсим помощ, когато е необходимо

Този въпрос е много важен. Ако сте започнали да се обръщате към други хора за помощ - било то доверен приятел, специалист по психично здраве или група за подкрепа - това е значителен показател за напредък. Търсенето на помощ означава, че признавате своите трудности и сте решени да ги преодолеете. Това е смела стъпка и ясен показател, че активно работите за подобряване на живота си.

Инвестираме в себе си

Инвестирането в себе си може да бъде под много форми - да вземете нова книга, да се запишете на курс, да отделите време за грижа за себе си или дори да дадете приоритет на качествения сън. Ако сте започнали да отделяте ресурси (било то време, пари или енергия) за личностното си развитие, това е сигурен знак, че проправяте пътя към по-добър живот.

Ставаме по-издръжливи

Животът е изпълнен с възходи и падения. Ако започвате да се възстановявате от неуспехите по-бързо и запазвате оптимистичен поглед дори в трудни моменти, това е ясен знак, че развивате вашата издръжливост. Това качество е крайъгълен камък на личностното израстване и свидетелство за вашата сила.

Приемаме несъвършенствата си

Никой не е съвършен. Ако сте започнали да приемате недостатъците си и сте спрели да се наказвате за всяка грешка, това е чудесен знак за израстване. Състраданието към себе си и приемането на несъвършенствата ви е ключова стъпка в личностното развитие. 

Освобождаваме се от това, което вече не ви е нужно

По-лесно ли ви е да се освободите от лоши спомени, обиди или дори от хора, които внасят негативизъм в живота ви? Ако отговорът е да, това е мощен знак за личностно израстване. Актът на освобождаване освобождава емоционално пространство за по-положителни преживявания и този смел избор показва, че правите крачки към по-добър живот.

Осмеляваме се да мечтаем

Ако сте започнали да си позволявате да мечтаете - да си представяте живот, който се простира отвъд оцеляването до истинско щастие и удовлетворение - това е знак за личностно израстване. Осмелявайки се да мечтаете, вие отваряте вратата към възможността, надеждата и променящото живота пътуване към по-добър живот.

Научаваме се да балансираме между самостоятелност и взаимозависимост

Разчитането на себе си е важно, но също така е важно да признаем нуждата си от другите. Ако се учите да балансирате между независимостта и разбирането, че е нормално понякога да разчитате на другите, усвоявате изключително важно житейско умение. Това равновесие показва, че ставате все по-подготвени да насърчавате по-здрави и балансирани взаимоотношения - още един признак за промяна на живота към по-добро.

Правим стъпки към по-здравословни навици

В пътуването към по-добър живот дори най-малките стъпки имат значение. Може би веднъж дневно сменяте кутийката газирана напитка с вода, ходите няколко допълнителни минути пеша или отделяте пет минути за медитация. Може да изглеждат незначителни поотделно, но в съвкупност всичко това е знак, че се променяте към добро.

Още вдъхновение за по-добър живот:

11 признака, че си по-силна, отколкото си мислиш

Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти

Извикай щастието в живота си: 5 стъпки, с които да активираш закона за привличането

5 фрази, с които да промениш личната си философия, за да бъдеш щастлива

13 признака, че си много силна личност

Източник: experteditor.com.au  
Коментирай »
Още по темата
Отбелязваме Деня на спонтанните актове на доброта 💝 Отбелязваме Деня на спонтанните актове на доброта 💝
Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем
Като бях малка исках да стана всичко, което съм сега… Вдъхновяващата история на Деница Като бях малка исках да стана всичко, което съм сега… Вдъхновяващата история на Деница
5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот 5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот
10 истини за живота от Крис Прентис 10 истини за живота от Крис Прентис
В преследване на щастието: 8 черти на истински щастливите хора В преследване на щастието: 8 черти на истински щастливите хора
Осем урока, на които животът със сигурност ще те научи Осем урока, на които животът със сигурност ще те научи
13 вредни мисли, които да прогоните веднага 13 вредни мисли, които да прогоните веднага
Препоръчваме още
Странни динозаври бродели из древна Америка Странни динозаври бродели из древна Америка
Доля Гавански - от лондонския Бродуей до "18% Сиво" Доля Гавански - от лондонския Бродуей до "18% Сиво"
„Божествената майка“ на Хули Леонис разкрива връзката между майка и дете „Божествената майка“ на Хули Леонис разкрива връзката между майка и дете
Пет трика за успешна офис свалка Пет трика за успешна офис свалка
Десет "знаете ли, че" в секса Десет "знаете ли, че" в секса
Как да превърнем кратката отпуска в истинска ваканция Как да превърнем кратката отпуска в истинска ваканция
12 златни правила за по-безболезнено преодоляване на раздялата 12 златни правила за по-безболезнено преодоляване на раздялата
Съвети за успешно отслабване от Холивуд: Треньорът на Камерън Диас, Парис Хилтън и Луси Лиу Съвети за успешно отслабване от Холивуд: Треньорът на Камерън Диас, Парис Хилтън и Луси Лиу
Три мита за женските гърди, които са пълна глупост Три мита за женските гърди, които са пълна глупост
„Тома Неверни. Роман за Караваджо“ – едно изящно издание за скандалния гений (предложение за четене) „Тома Неверни. Роман за Караваджо“ – едно изящно издание за скандалния гений (предложение за четене)
Жените мечтаят за принц Жените мечтаят за принц
Нискотарифните авиокомпании: Плюсове, минуси и какво трябва да знаем Нискотарифните авиокомпании: Плюсове, минуси и какво трябва да знаем
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби