В преследване на щастието: 8 черти на истински щастливите хора

Кой не иска да бъде щастлив?

Надя Хамдан
В преследване на щастието: 8 черти на истински щастливите хора

Кой не иска да бъде щастлив?/Photo via Canva.com

Ааааааа, щастие. Всички го искаме и го преследваме. Но какво прави някои хора по-щастливи от други? И има ли тайна за това как да бъдеш щастлив? 

Какво кара щастливите хора да се чувстват така? Какво правят по различен начин? Как виждат света? Говорим за тези, които са наистина, истински щастливи отвътре. Не става дума за тези, които само се преструват.

Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти

Ако се вгледаме отблизо в тях, може би ще научим нещо повече за това как да добавим малко повече усмивки в собствения си живот. Ето защо днес с помощта на experteditor.com разглеждаме осем черти, които щастливите хора притежават.

Те са благодарни 

Когато срещнете истински щастливи хора, бързо ще забележите нещо уникално - те умеят да виждат хубавото в почти всичко. Това не е някаква магия или специален талант, те просто са благодарни - те разпознават и оценяват добрите неща, които имат в живота си, вместо винаги да копнеят за това, което нямат. Те често благодарят за малките хубави неща, с които са благословени през деня, съвсем простички неща - като чаша топло кафе, прегръдка от любим човек или слънчев ден.

Извикай щастието в живота си: 5 стъпки, с които да активираш закона за привличането

Всичко е въпрос на перспектива. Като се фокусират върху положителното и благодарят, те пренасочват вниманието си от проблемите към хубавите неща. Тази редовна доза позитивизъм им помага да поддържат добро настроение, което ги прави по-щастливи и доволни от живота.

С други думи, броят благословиите си, а не проблемите си. А това е от голямо значение.

Те живеят в настоящия момент

Ако има нещо, което истински щастливите хора разбират, то това е силата на настоящия момент. Те не са обсебени от миналото, което не могат да променят, нито се тревожат за бъдещето, което не могат да предвидят. Те са настроени на момента, поглъщайки звуците, усещанията и чувствата на "точно сега".

И това е осъзнатост в действие. Това е навикът да обръщаме внимание на настоящия момент, без да го преценяваме.

Това е черта, която повечето щастливи хора споделят. Те знаят, че животът не е състезание към финала, а поредица от моменти, на които трябва да се насладим.

5 фрази, с които да промениш личната си философия, за да бъдеш щастлива 

И това не означава, че пренебрегват миналото си или спират да планират бъдещето. Просто не позволяват на тези неща да ги лишат от радостта на настоящия момент.

Те приемат своите недостатъци и несъвършенства

Истински щастливите хора са спрели да водят битка със себе си. Те са прегърнали своите несъвършенства, малките си странности и така наречените "недостатъци".

Никой не е съвършен. Нито вие, нито бляскавите знаменитости, нито успешните предприемачи, още по-малко т.нар. инфлуенсъри в социалните мрежи. Всички имаме своите недостатъци, несигурност и страхове. И това е нормално, то е част от човешката същност. Щастливите хора са се примирили с тази реалност. Те не хабят енергията си в опити да се впишат в невъзможни стандарти за съвършенство. Приемат се такива, каквито са.

10 красиви цитата, които да прочетеш всеки път, когато си тъжна

И, не, това не означава, че не се стремят към усъвършенстване или личностно израстване. Те просто са престанали да позволяват на несъвършенствата си да определят тяхната самооценка.

Така че ето една сурова, честна истина: Вие сте несъвършени. И това е нормално. Прегърнете недостатъците си. Приемете себе си. Защото пътят към истинското щастие започва с приемането на себе си.

Те се възстановяват от неуспехите

Животът е пътуване, изпълнено с възходи и падения. Всеки преживява неуспехи, разочарования и провали. Истински щастливите хора обаче имат специфичен подход към тези предизвикателства - те са силни и издръжливи.

И тяхната сила и издръжливост не са свързани с избягване на трудностите, а с начина, по който реагираме на тях. Щастливите хора гледат на неуспехите не като на непреодолими препятствия, а като на временни спънки.

15 вдъхновяващи цитата за щастието от известни личности

Когато паднат, те не остават на земята, а изтупват прахта от себе си, учат се от грешките си и се връщат по-силни от преди. Те разбират, че всяко предизвикателство носи със себе си ценни уроци, които ги правят по-силни, по-мъдри и по-добре подготвени да посрещнат бъдещето. 

Те обичат да помагат на другите  

Знаете ли какво често е общото между истински щастливите хора? Те обичат да си подават ръка. Те намират радост в това да бъдат полезни на другите, независимо дали става въпрос за доброволческа дейност, изслушване или просто за помощ на съседа при пренасянето на хранителни продукти.

Много научни изследвания през годините са доказали че помагането на другите всъщност може да увеличи собственото ни щастие. Като доставяме радост на другите, ние повдигаме и собствения си дух. Алтруистичните хора разбират това. Те знаят, че като издигат другите, те също се издигат. Те изпитват чувство на удовлетворение и задоволство от това, че са направили положителна промяна в живота на някой друг. И в този процес те развиват дълбоко чувство на вътрешно щастие.

Помощта не винаги трябва да е грандиозен жест. Може да е толкова просто, колкото да споделите усмивка, да направите комплимент или да сте насреща, когато някой има нужда да поговори.

Те имат позитивна нагласа

Истински щастливите хора предпочитат да поливат семената на надеждата и позитивизма, а не на песимизма и негативизма. Това не означава, че щастливите хора не се сблъскват с трудности или нямат лоши дни - те определено имат такива. Но полагат усилия да останат позитивни и изпълнени с надежда, дори когато нещата не вървят по план.

И ето го пак любимият ни баланс - оптимизмът не означава да игнорирате реалността или да живеете в отрицание. Става дума за това да подхождате към предизвикателствата в живота с позитивна нагласа и да вярвате в способността си да ги преодолеете. Става дума за това да очаквате най-доброто, а не най-лошото. Това може да промени не само представата ви за света, но и начина, по който живеете в него.

Те разбират значението на хармонията между професионалния и личния живот

Има една черта, която е характерна за истински щастливите хора - баланс. Те разбират, че животът не се състои в това да постигаш успехи само в една област за сметка на други. Не става въпрос само за изкачване по кариерната стълбица, само за семейството или само за личните интереси и хобита. Става въпрос за поддържане на здравословен баланс между всички тези аспекти.

Те знаят, че прекарването на часове в работа, за да бъдеш успешен, не е истински успех, ако не остава време за почивка, хобита или любими хора. Те отдават приоритет на психическото и физическото си здраве, поставят граници, за да си осигурят време за почивка и отдих, и се грижат да подхранват личните си взаимоотношения.

Намирането на правилния баланс между професионалния и личния живот може да не е винаги лесно, но определено си заслужава. В надпреварата на живота не е важно кой ще финишира пръв, а кой ще се наслаждава на пътуването. 

Те са верни на себе си

Готови ли сте за суровата истина? Най-щастливите хора са тези, които имат смелостта да бъдат себе си. Автентичността - актът на вярност към себе си, към своите ценности и убеждения - е типична черта на истински щастливите хора. Те не пречупват ценностите си, за да се нагодят към другите. Те не крият истинската си същност, за да се впишат в обществото.

Това не означава, че са забравили за недостатъците си или са спрели да се развиват. Но израстването им идва от място на любов към себе си, а не на себеотрицание. Те се стремят да станат по-добри версии на себе си, а не копия на някой друг.

Източник: experteditor.com
Коментирай »
Още по темата
8 ежедневни навика на успешните жени, които да изпробваш още сега 8 ежедневни навика на успешните жени, които да изпробваш още сега
5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот 5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот
13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро 13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро
Как да се справим с неучтивите хора: Шест начина да останем позитивни и добри   Как да се справим с неучтивите хора: Шест начина да останем позитивни и добри  
Шест доказателства, че си щастлива Шест доказателства, че си щастлива
11 признака, че си по-силна, отколкото си мислиш 11 признака, че си по-силна, отколкото си мислиш
Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти
15 вдъхновяващи цитата за щастието от известни личности 15 вдъхновяващи цитата за щастието от известни личности
Пет стъпки за по-щастлив живот Пет стъпки за по-щастлив живот
Трите ключа към щастието Трите ключа към щастието
Пет начина да намалим драмата в живота си Пет начина да намалим драмата в живота си
Какво прави жените щастливи Какво прави жените щастливи
Препоръчваме още
Какво искат жените от мъжете? Какво искат жените от мъжете?
„Homo sapienne“ от една „неочаквана литературна звезда“ (предложение за четене) „Homo sapienne“ от една „неочаквана литературна звезда“ (предложение за четене)
Повратна точка в борбата с Алцхаймер: Ново лекарство забавя болестта Повратна точка в борбата с Алцхаймер: Ново лекарство забавя болестта
Не просто естетически проблем, а съдово заболяване: Какво трябва да знаем за разширените вени Не просто естетически проблем, а съдово заболяване: Какво трябва да знаем за разширените вени
Това е най-добрият начин да се гали котка Това е най-добрият начин да се гали котка
Романтиците са най-досадни във Facebook, следват ги фитнес маниаците Романтиците са най-досадни във Facebook, следват ги фитнес маниаците
Психосоматиката и болестите – 10 симптома, чрез които тялото ни алармира за проблем Психосоматиката и болестите – 10 симптома, чрез които тялото ни алармира за проблем
ТЕСТ: Само приятели ли сте или нещо повече? ТЕСТ: Само приятели ли сте или нещо повече?
Имам ли проблем с щитовидната жлеза: Симптоми и рискови фактори за тиреоидните заболявания Имам ли проблем с щитовидната жлеза: Симптоми и рискови фактори за тиреоидните заболявания
ТЕСТ: Каква птица си? ТЕСТ: Каква птица си?
Ако искате да отслабнете, не си лягайте гладни Ако искате да отслабнете, не си лягайте гладни
ТЕСТ: Какво най-много ценят в теб приятелите ти?  ТЕСТ: Какво най-много ценят в теб приятелите ти? 
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби