Пилешкото филе е класика – бързо, универсално и подходящо за всякакви ястия. Проблемът? Много лесно става сухо и жилаво, ако се готви прекалено или при висока температура. Истината е, че има няколко прости трика, които го превръщат в изключително нежно, сочно и ароматно месо.
Ключът е в правилната подготовка – кратка марината, равномерна дебелина и умерена температура. Тази рецепта е идеална за делнични вечери, когато искаш нещо леко и вкусно, но без да прекарваш часове в кухнята. Подходящо е за салати, пасти, ориз или просто така – с гарнитура по избор.
Ето как да направиш пилешко, което остава сочно отвътре и леко златисто отвън, без никакви сложни техники.
Необходими продукти:
- 2 пилешки филета (по възможност с еднаква дебелина)
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. мед
- 1 ч.л. горчица
- 1 ч.л. чесън на прах или 1 пресована скилидка
- Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- Ако филетата са твърде дебели, разрежи ги хоризонтално или ги изравни леко с чук за месо.
- Смеси зехтина, лимоновия сок, меда, горчицата и чесъна. Мариновай месото за 15–20 минути.
- Загрей тиган на средна температура (не на максимална).
- Постави филето и готви около 5–6 минути от всяка страна, без да го местиш излишно.
- След като го свалиш от котлона, остави го да „почине“ 3–4 минути – така соковете остават вътре.
Сервиране:
Нарежи на резени и поднеси със свежа салата, ориз, печени зеленчуци или паста. Пилешкото остава сочно, нежно и пълно с вкус – без типичната сухота.