Как да приготвиш най-нежното пилешко филе без да стане сухо

Научи как да приготвиш сочно и крехко пилешко филе всеки път. Лесна техника и точна рецепта, за да избегнеш сухото месо завинаги

Как да приготвиш най-нежното пилешко филе без да стане сухо

Снимката е илюстративна, създадена с Freepik/AI Generated Image

Пилешкото филе е класика – бързо, универсално и подходящо за всякакви ястия. Проблемът? Много лесно става сухо и жилаво, ако се готви прекалено или при висока температура. Истината е, че има няколко прости трика, които го превръщат в изключително нежно, сочно и ароматно месо.

Ключът е в правилната подготовка – кратка марината, равномерна дебелина и умерена температура. Тази рецепта е идеална за делнични вечери, когато искаш нещо леко и вкусно, но без да прекарваш часове в кухнята. Подходящо е за салати, пасти, ориз или просто така – с гарнитура по избор.

Ето как да направиш пилешко, което остава сочно отвътре и леко златисто отвън, без никакви сложни техники.

Необходими продукти:

  • 2 пилешки филета (по възможност с еднаква дебелина)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. мед
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 ч.л. чесън на прах или 1 пресована скилидка
  • Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Ако филетата са твърде дебели, разрежи ги хоризонтално или ги изравни леко с чук за месо.
  2. Смеси зехтина, лимоновия сок, меда, горчицата и чесъна. Мариновай месото за 15–20 минути.
  3. Загрей тиган на средна температура (не на максимална).
  4. Постави филето и готви около 5–6 минути от всяка страна, без да го местиш излишно.
  5. След като го свалиш от котлона, остави го да „почине“ 3–4 минути – така соковете остават вътре.

Сервиране:

Нарежи на резени и поднеси със свежа салата, ориз, печени зеленчуци или паста. Пилешкото остава сочно, нежно и пълно с вкус – без типичната сухота.

Коментирай »
Още по темата
Неустоимо вкусно: Рецепта за печено пиле с картофи от Иван Звездев Неустоимо вкусно: Рецепта за печено пиле с картофи от Иван Звездев
Една по-различна идея за пиле с ориз и зеленчуци (и една тайна съставка в рецептата) Една по-различна идея за пиле с ориз и зеленчуци (и една тайна съставка в рецептата)
Крехко и много вкусно: Пилешки медальони с пресни зеленчуци Крехко и много вкусно: Пилешки медальони с пресни зеленчуци
Препоръчваме още
Когато Купидон излезе от контрол Когато Купидон излезе от контрол
Ядем с очите, а не със стомаха си Ядем с очите, а не със стомаха си
Интелигентен и пристрастяващ трилър: „Червена царица“ от Хуан Гомес-Хурадо (предложение за четене) Интелигентен и пристрастяващ трилър: „Червена царица“ от Хуан Гомес-Хурадо (предложение за четене)
Предложение за четене: „Форсиране на романа река” Предложение за четене: „Форсиране на романа река”
ТЕСТ: Коя героиня от видео игра си? ТЕСТ: Коя героиня от видео игра си?
Бездомни кучета в Чили станаха полицаи Бездомни кучета в Чили станаха полицаи
Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея
Как да повярваш отново в себе си – съвети от жените, които го направиха Как да повярваш отново в себе си – съвети от жените, които го направиха
Усмивката е ключът към красотата Усмивката е ключът към красотата
Не чакайте да ожаднеете, за да пиете вода Не чакайте да ожаднеете, за да пиете вода
Хитри трикове за приключения без стрес Хитри трикове за приключения без стрес
Седем ситуации, в които задължително трябва да се извиниш Седем ситуации, в които задължително трябва да се извиниш
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби