Гърбатите китове пеят по-силно, когато вятърът е силен

Разбирането на реакцията на гърбатите китове към шума е важно за разработването на политики за смекчаване на човешките дейности в морето

Гърбатите китове пеят по-силно, когато вятърът е силен

Photo credit: HANSUAN FABREGAS/Pixabay

Австралийски изследователи са установили, че гърбатите китове пеят по-силно, когато вятърът е силен, но не реагират по същия начин на двигателите на лодките, съобщи Юрикалърт.

Авторите на изследването от университета на Куинсланд смятат, че тази странност в еволюцията на китовете може да има последствия за размножаването и поведението им.

Гърбатите китове са еволюирали в продължение на милиони години с шума от естествени източници. Шумът от плавателни съдове, създадени от човека, обаче се оказва чужд на техните инстинкти.

Откритието е изненадващо, като се има предвид, че шумът от двигателите има честотен диапазон, подобен на този на вятъра.

Възможно е китовете да долавят и други различия, като например, че шумът от вятъра е широколентов и еднакъв за големи територии, докато шумът от плавателни съдове се генерира от единичен източник със специфични пикове в честотата.

Изследователите все още не знаят дали тази липса на реакция на шума на лодките прави общуването между китовете по-неефективно или затруднява размножителните им практики.

Пеенето на мъжките гърбати китове вероятно се използва за посредничество при репродуктивните взаимодействия, но учените не могат да кажат дали шумът от плавателните съдове пречи.

За целите на изследването авторите му са анализирали звукови данни, записани по време на миграцията на китовете на юг от местата за размножаване в лагуната на Големия бариерен риф към местата за хранене в Антарктида.

Изследователите смятат, че е възможно гърбатите китове да използват други стратегии за компенсиране на шума от плавателните съдове.

Разбирането на реакцията на гърбатите китове към шума е важно за разработването на политики за смекчаване на човешките дейности в морето.

Източник: Елена Христова/БТА
Коментирай »
Препоръчваме още
Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим (предложение за четене) Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим (предложение за четене)
Как да минимизираме разходите си при пътуване Как да минимизираме разходите си при пътуване
Щастието не е трудно, трябва само да послушаш сърцето си: Историята на Ники Момчева за пътя към звездите   Щастието не е трудно, трябва само да послушаш сърцето си: Историята на Ники Момчева за пътя към звездите  
Жените не трябва да се "примиряват" с обилната менструация Жените не трябва да се "примиряват" с обилната менструация
Защо е важно да готвим зеленчуците с повече зехтин Защо е важно да готвим зеленчуците с повече зехтин
Хирург показа най-красивото женско лице (СНИМКИ) Хирург показа най-красивото женско лице (СНИМКИ)
Не прави това на празен стомах Не прави това на празен стомах
7 начина да се чувстваш добре в кожата си 7 начина да се чувстваш добре в кожата си
Що за човек си според салатите, които харесваш   Що за човек си според салатите, които харесваш  
Изневярата и мъжкото лице: Чертите му издават дали е верен Изневярата и мъжкото лице: Чертите му издават дали е верен
Как "храната на боговете" е дошла в България: Историята на Велизар Пеев и първата шоколадова работилница у нас Как "храната на боговете" е дошла в България: Историята на Велизар Пеев и първата шоколадова работилница у нас
Най-добрите любовници са с бирени коремчета Най-добрите любовници са с бирени коремчета
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби