Как умират звездите? Астрономи наблюдаваха непознат досега начин

Астрономи наблюдаваха непознат досега начин, по който звездите умират

Как умират звездите? Астрономи наблюдаваха непознат досега начин

Снимката е илюстративна/Photo credit: Nathan Anderson/Unsplash

Астрономи наблюдаваха непознат досега начин, по който звездите умират, предаде Ройтерс.

Те забелязали изключително мощна енергийна експлозия от древна галактика, предизвикана от вид унищожаване на звезди, за което се предполага от десетилетия, но никога преди това не е наблюдавано.

Изследователите твърдят, че избухването на гама лъчи може да е причинено от сблъсък на две компактни звезди в гъстонаселената и хаотична среда в близост до свръхмасивна черна дупка в центъра на галактика в елипсовидна форма. Те подозират, че двете обречени звезди са били неутронни, с маса е приблизително колкото на Слънцето в сфера с размерите на град.

"За да се обясни това избухване на гама лъчи, трябва да е имало компактна звезда, а не такава като Слънцето", казва астрономът Андрю Леван от университета "Радбуд" в Нидерландия, водещ автор на изследването. То е публикувано в изданието "Нейчър астронъми".

"Гама изригванията са най-мощните експлозии във Вселената. Те освобождават повече енергия за единица време, отколкото всяко друго известно космическо явление. Така че те са наистина свръхмощни. Името им идва от първия вид светлина, която които виждаме - гама-лъчите, но всъщност те излъчват през електромагнитен спектър", казва Вън Фай Фон, астрофизик и изследовател от Северозападния университет в Илинойс.

Мощните гравитационни сили на черната дупка в центъра на галактиката могат да предизвикат хаос, смущавайки движението на близки звезди и други обекти, а също да увеличат вероятността от сблъсъци - подобно на състезание по разрушаване, твърдят експертите.

"Повечето звезди във Вселената умират по предсказуем начин, който е само на базата на тяхната маса", казва Леван. "Това изследване показва нов начин на унищожаване на звездите".

Много от звездите, които са с маса над 10 пъти по-голяма от тази на Слънцето, умират при взрив на свръхнова, оставяйки след себе си неутронни звезди или по-плътни черни дупки, чието гравитационно привличане е изключително силно. 

Звезди с не толкова голяма маса като тази на нашето Слънце пък се превръщат в бели джуджета.

Новите открития показват друг път към звездната гибел.

"Идеята, че звездите могат да загинат и чрез сблъсъци в изключително плътни региони съществува поне от 80-те години на миналия век. Чакахме в продължение на 40 години, за да наблюдаваме това", казва Леван.

Изследователите са използвали данни от орбитални и наземни телескопи, за да изследват избухването на гама лъчи в галактика на около 3 млрд. светлинни години от Земята, приблизително по посока на съзвездието Водолей. Светлинната година е разстоянието, което светлината изминава за една година - 9,5 трилиона км.

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Звезда с две лица? Всъщност има такава Звезда с две лица? Всъщност има такава
"Отваряме нов прозорец": Учени за първи път чуха фоновия шум на Вселената "Отваряме нов прозорец": Учени за първи път чуха фоновия шум на Вселената
Астрономи откриха "невъзможна" екзопланета Астрономи откриха "невъзможна" екзопланета
Aстрономи откриха „планета“, по-гореща от Слънцето Aстрономи откриха „планета“, по-гореща от Слънцето
„Представете си мечка в хибернация, след като е изяла всичко около себе си“: Черната дупка в центъра на Млечния път не е толкова „сънлива“ „Представете си мечка в хибернация, след като е изяла всичко около себе си“: Черната дупка в центъра на Млечния път не е толкова „сънлива“
Галактика със "странни качества": „Хъбъл“ засне Месие 85, която крие доста изненади Галактика със "странни качества": „Хъбъл“ засне Месие 85, която крие доста изненади
Земята има нова квазилуна Земята има нова квазилуна
Препоръчваме още
Когато списъкът с критерии за идеалния мъж се окаже най-голямата пречка Когато списъкът с критерии за идеалния мъж се окаже най-голямата пречка
Защо никога не избираме добрите момчета? Защо никога не избираме добрите момчета?
9 причини да изпитваме постоянен глад и как да се справим 9 причини да изпитваме постоянен глад и как да се справим
В Япония глобяват, ако не си изядеш яденето В Япония глобяват, ако не си изядеш яденето
Мъжете избират жените и по ръста Мъжете избират жените и по ръста
Кулинарно пътешествие по егейското крайбрежие на Турция Кулинарно пътешествие по егейското крайбрежие на Турция
Застоял хляб? Няма проблем. Изпробвай тази аматьорска и вкусна рецепта Застоял хляб? Няма проблем. Изпробвай тази аматьорска и вкусна рецепта
„Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене) „Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене)
Седем начина да се справиш с несподелената любов Седем начина да се справиш с несподелената любов
Оризът е полезен за здравето и подходящ за диети Оризът е полезен за здравето и подходящ за диети
ТЕСТ: Кажи ми любимия си цвят и ще разкрия най-голямата ти сила ТЕСТ: Кажи ми любимия си цвят и ще разкрия най-голямата ти сила
 „За“ и „против“ противозачатъчните хапчета: Говорят учените „За“ и „против“ противозачатъчните хапчета: Говорят учените
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби