Aстрономи откриха „планета“, по-гореща от Слънцето

Температурата на обекта, наречен WD0032-317B, достига впечатляващите 7 727°C

26 юни 2023

Photo credit: ipicgr/Pixabay

Израелски астрономи откриха космически обект, подобен на планета, който е по-горещ от Слънцето, и е разположен на 1400 светлинни години от Земята, съобщава „Дейли мейл“.

Малко известна странност във Вселената са “кафявите джуджета” - астрономически обекти, които не са съвсем звезди или планети. Кафявите джуджета се наричат “провалени звезди”, тъй като са по-масивни от планетите, но за разлика от звездите нямат достатъчно маса, за да поддържат ядрен синтез в ядрата си.

Сега изследователите откриха най-горещото известно досега в астрономията кафяво джудже. Температурата на обекта, наречен WD0032-317B, достига впечатляващите 7 727°C, тъй като той обикаля твърде близо до звездата си. За сравнение, температурата на повърхността на нашето Слънце е приблизително 5 498°C. 

Масата на кафявото джудже е 88 пъти по-голяма от тази на Юпитер - това го прави едно от най-масивните известни кафяви джуджета, освен че е и най-горещото. То обикаля около звезда с подобно име WD0032-317, която е бяло джудже - горещи, плътни остатъци от звезда, която е изразходвала цялото си гориво. 

Новото изследване, ръководено от Нама Халакун от научния институт “Вайцман” в Израел, вече е достъпно на сървъра за предпечатни научни публикации “арКСив” (“arXiv”). 

“Докладваме за наблюдения, разкриващи изключително облъчен спътник с ниска маса на горещото бяло джудже WD 0032-317”, пише в научното съобщение. С маса от около 75 до 88 пъти тази на Юпитер, обектът, близък до границата на горене на водород, е потенциално едно от най-масивните известни кафяви джуджета”. 

Астрономите често се затрудняват да открият мистериозните кафяви джуджета, които НАСА описва като връзката между малките звезди и гигантските планети. 

Кафявите джуджета се формират подобно на звездите - чрез свиване на газ, който се сгъстява в плътно ядро под въздействието на собствената си гравитация.

Това е различно от планетите, които се образуват от натрупването на остатъци от тези звездни раждания.

За разлика от звездите обаче кафявите джуджета нямат достатъчно маса, за да могат ядрата им да изгарят ядрено гориво и да излъчват звездна светлина (оттук и прозвището “провалени звезди”).

Кафявите джуджета са твърде големи, за да бъдат планети, но се описват като “планетоподобни”, тъй като имат сложни външни атмосфери, подобни на тези на планетите, включително облаци и водни молекули. 

Кафявите джуджета обикалят или около една звезда, или се движат изолирано, като се смята, че са били изхвърлени от звездните си системи в началото на формирането си. 

На новооткритото кафяво джудже - WD0032-317B - му трябват само 2,3 часа, за да завърши една обиколка около звездата си, тъй като е разположено близо до нея - поради което е и толкова горещо. Самата звездата WD0032-317 е още по-гореща - въпреки че има само 40% от масата на нашето Слънце, температурата ѝ е около 37 000 градуса по Целзий.

Звездата е наблюдавана за първи път в началото на 2000 г. от екип, който проучва данни от телескоп на Европейската южна обсерватория. По това време изследователите са забелязали, че нещо “дърпа” звездата, което предполага, че тя има звезда-спътник, както се наблюдава в някои звездни системи. 

Сега обаче Халакун и нейните колеги са установили, че това е кафяво джудже, а не звезда-спътник, след като са получили повече информация за масата, орбиталния период и облъчването му от данните на телескопа. 

Кафявото джудже също така е “приливно заключено”, което означава, че една и съща негова страна винаги е обърната към звездата му (“дневната страна”), докато по-студената му “нощна” страна е обърната завинаги към космоса. 

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Как Венера е успяла да запази "младата" си повърхност
"Отваряме нов прозорец": Учени за първи път чуха фоновия шум на Вселената
Астрономи откриха "невъзможна" екзопланета
Как умират звездите? Астрономи наблюдаваха непознат досега начин
„Представете си мечка в хибернация, след като е изяла всичко около себе си“: Черната дупка в центъра на Млечния път не е толкова „сънлива“
На ледената луна на Сатурн може да има живот
Препоръчваме още
Тежка и болезнена менструация: Какво е аденомиоза
ТЕСТ: Коя е най-красивата черта на характера ти?
5 задължителни неща за незабравимо пътуване
Учени обявиха обещаващ напредък за диагностика на болестта на Паркинсон
Най-възбуждащите аромати за мъжете
Как да разбереш, че сте се превърнали в скучна двойка
Пет полезни кухненски уреди и пособия, за които може би не сте се сещали
„Камино – да намериш сърцето си“ – книга за смисъла да създаваш, обичаш и пускаш (предложение за четене)
Котешката снимка, която стана хит в интернет
13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро
Четири здравословни причини да хапваме броколи
Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби