снимка: silviaritaPixabay 

Активният начин на живот, в който стресът се редува и с физическо натоварване, поставя остро проблема за правилната хидратация на тялото.

На водата трябва да се гледа като на задължителен и верен партньор при всяка физическа дейност, както и в условия на завишен стрес.

Пиенето на вода не трябва да бъде ръководено от усещането ни за жажда, защото това е сигурен индикатор, че водният баланс на тялото вече е нарушен.

Дефицитът на течности, предизвикан от фактори като температура и влажност на околната среда, повишеното изпотяване и натрупването на стрес, води до намаляване на кръвния обем, увеличаване на сърдечната честота и затруднена терморегулация. Оттам идва и пониженият капацитет както за физическа дейност и спорт, така и на работното място.

Правилната хидратация преди и по време на физическа активност помага да се регулира телесната температура, да се компенсира загубата на течности и в крайна сметка да се възстанови пълният воден баланс.

Колкото по-енергоемка е физическата активност, толкова по-голямо е количеството вода, необходимо за поддържане на равновесието в организма.

Хидратация на работното място

Много съвременни хора са хронично дехидратирани. Това може да повлияе неблагоприятно върху процеса на вземане на решения и когнитивните резултати, да допринесе за намаляване на производителността, както и да увеличи риска от трудови злополуки.

Често умората, главоболието, лошото настроение и стресът, които са едни от най-големите препятствия пред желанието ни за работа и съответно нашата продуктивност, са всъщност вследствие на недостатъчна хидратация.

Експертите препоръчват на работодателите да се погрижат служителите им винаги да имат под ръка вода. Така те ще подобрят своите концентрация и тонус, както и работата на мозъка.

Ако пък работите от вкъщи, всичко е във ваши ръце - постарайте се винаги да имате чаша вода на една ръка разстояние.

Коментирай >