Минутите, в които говорим по телефона, влияят на здравето на сърцето

Разговорите по мобилен телефон са свързани с повишен риск от високо кръвно налягане, установи проучване

Photo credit: amrothman/Pixabay

Използването на мобилен телефон за разговори, продължаващи 30 или повече минути седмично, е свързано с 12 процента по-голям риск от високо кръвно налягане в сравнение с говоренето за по-малко време, сочат данни от проучване, публикувано в "European Heart Journal - Digital Health" - списанието на Европейското дружество по кардиология, и цитирано от електронното издание “Юрикалърт”. 

"Минутите, в които хората водят разговори по мобилен телефон, са от значение за здравето на сърцето, като по-дългото време означава по-голям риск", казва авторът на изследването професор Сянхуей Цин от Южния медицински университет в Гуанчжоу, Китай. 

Почти три четвърти от световното население на възраст 10 и повече години притежава мобилен телефон, сочат данни на Международния телекомуникационен съюз. Близо 1,3 милиарда души между 30 до 79 години страдат от хипертония според Световната здравна организация (СЗО). Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за инфаркт и инсулт, както и водеща причина за преждевременна смърт в световен мащаб. 

Мобилните телефони излъчват ниски нива на радиочестотна енергия, която се свързва с повишаване на кръвното налягане. Резултатите от предишни проучвания, свързващи използването на тези апарати и кръвното налягане са противоречиви, основно защото включват обаждания, текстови съобщения, игри и др.

Китайското проучване изследва връзката между разговорите и новопоявила се хипертония. За целите на анализа са използвани данни от британската Биобанка, като са включени общо 212 046 души на възраст от 37 до 73 години без високо кръвно налягане. 

Данните за участниците са събрани чрез електронен въпросник за самооценка, включващ въпроси за времето на използване на мобилен телефон, седмичните часове разговори и използване на устройство с хендсфри/високоговорител. 

Средната възраст на хората в проучването е 54 години, като 62 процента от тях са жени, а 88 на сто са потребители на мобилни телефони. Те са наблюдавани средно 12 години, като за този период 13 984 (или седем процента) от участниците развиват хипертония. Така учените стигат до извода, че при потребителите на мобилни телефони има седем процента по-висок риск от високо кръвно налягане в сравнение с тези, които не ги използват. 

При участниците, които говорят по мобилния си телефон 30 или повече минути седмично, е установена 12 процента по-голяма вероятност за развиване на хипертония, отколкото при тези, чиито разговори продължават по-малко от половин час. Резултатите са сходни при жените и мъжете.

"Нашите констатации сочат, че разговорите по мобилен телефон могат да не влияят на риска от развитие на високо кръвно налягане, ако седмичната им продължителност не е повече от половин час. Необходими са допълнителни изследвания…, но изглежда разумно този вид комуникация да се сведе до минимум, за да се запази здравето на сърцето", казва авторът на изследването  професор Сянхуей Цин.

Източник: Теодора Славянова/БТА
Коментирай »
Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея
Има връзка между високото кръвно налягане в млада възраст и мозъчното здраве
Четири храни срещу високо кръвно налягане
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Той никога не трябва да те вижда така
„Дневникът на една Проклетия“ от Виржини Л. Сам, Мари-Ан Абесдри (предложение за четене)
Как правилно да мием ръцете си, за да сме здрави
Да се влюбиш за 90 секунди
Как да се справим с депресията след отпуската
Том Егеланд превръща тайните на скандинавската митология в запомнящ се трилър (предложение за четене)
Неустоимо изкушение! Шоколадови мъфини с пресни ягоди
Какво казват сентенциите за жените
Защо минаването през врата ни кара да забравяме?
Лесна рецепта за вкусен уикенд
В природата на жените са...клюките
На 20 май почитаме лекар светец и светица. Празнува красиво женско име
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби