Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея

Ако имате високо кръвно налягане, причината може да е обструктивна сънна апнея. Вижте симптомите и помислете дали някой от тях важи за вас

Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея

Photo credit: Ivan Oboleninov/pexels.com

Високото кръвно налягане и сънната апнея са свързани - около 50% от пациентите с обструктивна сънна апнея имат хипертония, a  около 30% от пациентите с хипертония страдат от  обструктивна сънна апнея. За това предупреждават от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

При диагностиката на артериалната хипертония не се обръща достатъчно внимание на връзката ѝ със сънната апнея. Обструктивната сънна апнея (ОСА) е една от честите вторични причини за повишаване на кръвното налягане, допълват от лечебното заведение.

Как да разпознаем хипертонията и какви са рисковете

При здравите хора кръвното налягане естествено се понижава с между 10 и 20% през нощта. Хората с обструктивна сънна апнея, които имат непонижаващо се кръвно налягане през нощта, са изправени пред повишен риск от сърдечно-съдови проблеми. Освен това много пациенти с обструктивна сънна апнея изпитват внезапно и ясно изразено повишаване на кръвното си налягане, когато се събудят сутрин. Този „сутрешен скок“ е друг фактор, който може да увеличи риска.

Обструктивната сънна апнея също може да се контролира успешно, припомня д-р Петър Калайджиев, който има и защитена дисертация на тази тема. Лечението не само подобрява качеството на съня, но също така може да помогне за справяне с хипертонията. Единият начин е чрез осигуряване на непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP). CPAP включва носенето на маска за лице, прикрепена към апарат, с която пациентът спи през нощта. Друг начин за управление на сънната апнея, който може да понижи кръвното налягане, е загубата на тегло чрез промени в диетата и начина на живот.

Как правилно да измерваме кръвното налягане (и 7 грешки, които всички допускаме)

Опитният кардиолог съветва: Ако имате високо кръвно налягане, причината може да е обструктивна сънна апнея. Помислете дали някой от следните симптоми важи за вас:

1. Сънливост през деня

2. Трудности с вниманието и паметта

3. Главоболие сутрин

4. Сухота в устата при събуждане

5. Раздразнителност, тревожност или депресия

Той припомня, че сънната апнея често не се разпознава от пациентите, а от партньора в леглото, който пръв забелязва нощни симптоми на ОСА:

1. Силно хъркане

2. Задушаване или задъхване по време на сън

3. Паузи в дишането по време на сън

 

„Изпитването на един или повече от тези симптоми не означава непременно, че имате сънна апнея, но е добра причина да обсъдите съня с Вашия лекар“, убеден е д-р Калайджиев.

Photo credit: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Каква е разликата между периферното кръвно налягане и централното аортно налягане

От УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ обръщат внимание и на методите за диагностика, които са по-малко известни, но са също така важни за правилното проследяване на заболяването.

Има все повече доказателства, че не периферното кръвно налягане (това, което мерим с т.нар. апарат за кръвно), а централното аортно налягане (налягането измерено в аортата) е по – надежден предиктор за бъдещи сърдечно  - съдови събития, тъй като осигурява на лекарите повече информация за състоянието на кръвоносните съдове и съответно дали има увреждания на таргетните органи. „Понякога периферното кръвно налягане може да е ниско, но централното аортно налягане - високо, което показва, че има скрит проблем, който трябва да се изясни“, обяснява кардиологът д-р Нели Георгиева.

Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единственото място у нас, където централното аортно налягане може да бъде измерено и определено чрез неинвазивни методи.  Изследването се извършва със специален апарат, с който се прави 24-часово мониториране на централното аортно налягане. Измерването може да стане и за 5-10 минути, както при стандартните апарати за кръвно, при пациенти, при които все още няма симптоми, а се цели профилактика.

Д-р Георгиева, която в Клиниката по кардиология, работи с иновативния апарат за измерване на централното аортно налягане, съветва всички пациенти над 50-годишна възраст поне веднъж годишно да се подложат на това лесно достъпно и неинвазивно изследване. Препоръката важи и за по-млади хора, които вече имат повишено кръвно налагане или са с повишена кръвна захар и високи стойности на холестерола. „В последните години хипертонията все повече се подмладява. Това е начин ще определим сърдечно-съдовия риск при симптомни и асимптомни пациенти и ако се наложи навреме ще вземем мерки, преди високото кръвно налягане да е започнало да уврежда органите ни“, съветва д-р Георгиева.

В световен мащаб сърдечно – съдовите заболявания са причина за 17 милиона смъртни случая на година – 1/3 от общия брой.  От тях усложнения на артериалната хипертония са 9.4 мил. годишно.  Хипертонията е отговорна най – малко за 45% от смъртните случаи, дължащи се на сърдечни инциденти.  Темата, за тази година, обявена от Световната лига по хипертония, е „Измервайте кръвното си налагане точно, контролирайте ги и живейте по-дълго“ . 

Коментирай »
Още по темата
Неконтролираното кръвно налягане е рисков фактор за развитие на деменция Неконтролираното кръвно налягане е рисков фактор за развитие на деменция
Откриха връзка между нелекуваната хипертония и появата на миоми на матката Откриха връзка между нелекуваната хипертония и появата на миоми на матката
Какво трябва да знаем за сънната апнея – рискове, симптоми и лечение Какво трябва да знаем за сънната апнея – рискове, симптоми и лечение
Питие преди лягане? Помислете пак! Питие преди лягане? Помислете пак!
Възможно ли е да сме обречени на безсъние през целия живот заради ген за „лош сън“? Възможно ли е да сме обречени на безсъние през целия живот заради ген за „лош сън“?
Ефектът на първата нощ или защо спим зле на ново място Ефектът на първата нощ или защо спим зле на ново място
Ниското кръвно също може да бъде опасно: Тези шест симптома издават хипотонията Ниското кръвно също може да бъде опасно: Тези шест симптома издават хипотонията
Един на всеки 10 души с високо кръвно налягане страда от резистентен на лечение тип хипертония Един на всеки 10 души с високо кръвно налягане страда от резистентен на лечение тип хипертония
Минутите, в които говорим по телефона, влияят на здравето на сърцето Минутите, в които говорим по телефона, влияят на здравето на сърцето
"Измерване, което спасява живот. Твоя" Днес задължително измерете кръвното си налягане! "Измерване, което спасява живот. Твоя" Днес задължително измерете кръвното си налягане!
Как да разпознаем хипертонията и какви са рисковете Как да разпознаем хипертонията и какви са рисковете
Как правилно да измерваме кръвното налягане (и 7 грешки, които всички допускаме) Как правилно да измерваме кръвното налягане (и 7 грешки, които всички допускаме)
„Май месец за мерене“: Безплатно измерване на кръвно налягане и скрининг за хипертония в 28 пункта в страната „Май месец за мерене“: Безплатно измерване на кръвно налягане и скрининг за хипертония в 28 пункта в страната
Има връзка между високото кръвно налягане в млада възраст и мозъчното здраве Има връзка между високото кръвно налягане в млада възраст и мозъчното здраве
Четири храни срещу високо кръвно налягане Четири храни срещу високо кръвно налягане
Препоръчваме още
ТЕСТ: Кажи ми зодията на половинката ти и аз ще ти разкрия колко те обича ТЕСТ: Кажи ми зодията на половинката ти и аз ще ти разкрия колко те обича
Разкриха тайната на яйцеклетката Разкриха тайната на яйцеклетката
В „Зората на оникса“ доверието е лукс, който може да те погуби (предложение за четене) В „Зората на оникса“ доверието е лукс, който може да те погуби (предложение за четене)
Сексът за една нощ не е толкова лоша идея Сексът за една нощ не е толкова лоша идея
3 бързи стъпки, с които да влезем във форма след празниците 3 бързи стъпки, с които да влезем във форма след празниците
Най-миризливите храни в света Най-миризливите храни в света
„Къщата на Клоуните“ – най-диаболичният и смел роман от Галин Никифоров (предложение за четене) „Къщата на Клоуните“ – най-диаболичният и смел роман от Галин Никифоров (предложение за четене)
Всичко или нищо: 10 ситуации, в които си струва да сме смели Всичко или нищо: 10 ситуации, в които си струва да сме смели
Защо яйцата експлодират в микровълнова печка? Защо яйцата експлодират в микровълнова печка?
Авокадо преди обяд за стройна фигура Авокадо преди обяд за стройна фигура
„Предимствата на дислексията“ разкрива революционен поглед към дислексния мозък (предложение за четене) „Предимствата на дислексията“ разкрива революционен поглед към дислексния мозък (предложение за четене)
Влюбени разкриват какъв е ключът към щастлива връзка Влюбени разкриват какъв е ключът към щастлива връзка
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби