Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея

Ако имате високо кръвно налягане, причината може да е обструктивна сънна апнея. Вижте симптомите и помислете дали някой от тях важи за вас

Photo credit: Ivan Oboleninov/pexels.com

Високото кръвно налягане и сънната апнея са свързани - около 50% от пациентите с обструктивна сънна апнея имат хипертония, a  около 30% от пациентите с хипертония страдат от  обструктивна сънна апнея. За това предупреждават от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

При диагностиката на артериалната хипертония не се обръща достатъчно внимание на връзката ѝ със сънната апнея. Обструктивната сънна апнея (ОСА) е една от честите вторични причини за повишаване на кръвното налягане, допълват от лечебното заведение.

Как да разпознаем хипертонията и какви са рисковете

При здравите хора кръвното налягане естествено се понижава с между 10 и 20% през нощта. Хората с обструктивна сънна апнея, които имат непонижаващо се кръвно налягане през нощта, са изправени пред повишен риск от сърдечно-съдови проблеми. Освен това много пациенти с обструктивна сънна апнея изпитват внезапно и ясно изразено повишаване на кръвното си налягане, когато се събудят сутрин. Този „сутрешен скок“ е друг фактор, който може да увеличи риска.

Обструктивната сънна апнея също може да се контролира успешно, припомня д-р Петър Калайджиев, който има и защитена дисертация на тази тема. Лечението не само подобрява качеството на съня, но също така може да помогне за справяне с хипертонията. Единият начин е чрез осигуряване на непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP). CPAP включва носенето на маска за лице, прикрепена към апарат, с която пациентът спи през нощта. Друг начин за управление на сънната апнея, който може да понижи кръвното налягане, е загубата на тегло чрез промени в диетата и начина на живот.

Как правилно да измерваме кръвното налягане (и 7 грешки, които всички допускаме)

Опитният кардиолог съветва: Ако имате високо кръвно налягане, причината може да е обструктивна сънна апнея. Помислете дали някой от следните симптоми важи за вас:

1. Сънливост през деня

2. Трудности с вниманието и паметта

3. Главоболие сутрин

4. Сухота в устата при събуждане

5. Раздразнителност, тревожност или депресия

Той припомня, че сънната апнея често не се разпознава от пациентите, а от партньора в леглото, който пръв забелязва нощни симптоми на ОСА:

1. Силно хъркане

2. Задушаване или задъхване по време на сън

3. Паузи в дишането по време на сън

 

„Изпитването на един или повече от тези симптоми не означава непременно, че имате сънна апнея, но е добра причина да обсъдите съня с Вашия лекар“, убеден е д-р Калайджиев.

Photo credit: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Каква е разликата между периферното кръвно налягане и централното аортно налягане

От УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ обръщат внимание и на методите за диагностика, които са по-малко известни, но са също така важни за правилното проследяване на заболяването.

Има все повече доказателства, че не периферното кръвно налягане (това, което мерим с т.нар. апарат за кръвно), а централното аортно налягане (налягането измерено в аортата) е по – надежден предиктор за бъдещи сърдечно  - съдови събития, тъй като осигурява на лекарите повече информация за състоянието на кръвоносните съдове и съответно дали има увреждания на таргетните органи. „Понякога периферното кръвно налягане може да е ниско, но централното аортно налягане - високо, което показва, че има скрит проблем, който трябва да се изясни“, обяснява кардиологът д-р Нели Георгиева.

Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единственото място у нас, където централното аортно налягане може да бъде измерено и определено чрез неинвазивни методи.  Изследването се извършва със специален апарат, с който се прави 24-часово мониториране на централното аортно налягане. Измерването може да стане и за 5-10 минути, както при стандартните апарати за кръвно, при пациенти, при които все още няма симптоми, а се цели профилактика.

Д-р Георгиева, която в Клиниката по кардиология, работи с иновативния апарат за измерване на централното аортно налягане, съветва всички пациенти над 50-годишна възраст поне веднъж годишно да се подложат на това лесно достъпно и неинвазивно изследване. Препоръката важи и за по-млади хора, които вече имат повишено кръвно налагане или са с повишена кръвна захар и високи стойности на холестерола. „В последните години хипертонията все повече се подмладява. Това е начин ще определим сърдечно-съдовия риск при симптомни и асимптомни пациенти и ако се наложи навреме ще вземем мерки, преди високото кръвно налягане да е започнало да уврежда органите ни“, съветва д-р Георгиева.

В световен мащаб сърдечно – съдовите заболявания са причина за 17 милиона смъртни случая на година – 1/3 от общия брой.  От тях усложнения на артериалната хипертония са 9.4 мил. годишно.  Хипертонията е отговорна най – малко за 45% от смъртните случаи, дължащи се на сърдечни инциденти.  Темата, за тази година, обявена от Световната лига по хипертония, е „Измервайте кръвното си налагане точно, контролирайте ги и живейте по-дълго“ . 

Коментирай »
Ефектът на първата нощ или защо спим зле на ново място
Ниското кръвно също може да бъде опасно: Тези шест симптома издават хипотонията
Един на всеки 10 души с високо кръвно налягане страда от резистентен на лечение тип хипертония
Минутите, в които говорим по телефона, влияят на здравето на сърцето
"Измерване, което спасява живот. Твоя" Днес задължително измерете кръвното си налягане!
Как да разпознаем хипертонията и какви са рисковете
Как правилно да измерваме кръвното налягане (и 7 грешки, които всички допускаме)
„Май месец за мерене“: Безплатно измерване на кръвно налягане и скрининг за хипертония в 28 пункта в страната
Има връзка между високото кръвно налягане в млада възраст и мозъчното здраве
Четири храни срещу високо кръвно налягане
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
„Четирите кътчета на сърцето“ - последният неиздаван роман на Франсоаз Саган (предложение за четене)
Недоверието към детските ваксини в света е нараснало по време на COVID пандемията
Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета?
Защо не си струва да се спори с жена от научна гледна точка
Savex4Fashion: Да подкрепим българската мода
Знаете ли защо кучето е най-добрият приятел на човека?
Потвърдено: Викингите са били в Америка 500 години преди Христофор Колумб
„А може би трябва да поговориш с някого“ от Лори Готлиб (предложение за четене)
Как Венера е успяла да запази "младата" си повърхност
Защо минаването през врата ни кара да забравяме?
ТЕСТ: Интроверт или екстроверт си?
Колко струват услугите, които ни предоставят подводните гори от водорасли
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби