Възможно ли е да сме обречени на безсъние през целия живот заради ген за „лош сън“?

Генът за „лош сън“ е активен през целия живот на човека

Photo credit: Kinga Howard/Unsplash

Специфични модели в ДНК могат да определят дали ще развием безсъние, съобщава Мейлонлайн, позовавайки се на резултатите от ново проучване.

Изследователи от Нидерландия събрали генетична информация от 2500 неродени бебета и ги проследили до 15-годишна възраст, като са измервали режима им на сън. Те установили, че при тийнейджъри с гени, за които е известно, че влияят на съня, вероятността да се събудят през нощта е по-голяма от тази при техни връстници без тези ДНК конфигурации. 

Генетичната предразположеност към непълноценни модели на сън вече е била доказана при възрастни.  Учените са идентифицирали мутации в гени като NPSR1 и ADRB1, които могат да доведат до безсънни нощи. Последните открития обаче показват, че генът за „лош сън“ е активен през целия живот на човека.

Качество или количество: Ето кое е по-важно за добрия сън

Изследователите от Университетския медицински център в Ротердам и нидерландския Университетския медицински център „Еразмус“ използват своите открития, за да подчертаят важността на идентифицирането на лошия сън в ранно детство - още в кърмаческа възраст - за предотвратяване на безсъние през целия живот.

Събрани са ДНК проби от 2458 европейски деца, родени между април 2002 г. и януари 2006 г., като е използвана кръв от пъпната връв и такава от същите деца на шестгодишна възраст.

Паралелно с ДНК анализа майките докладвали за режима на сън на децата си на възраст от година и половина, три и шест години, а след това на 10 до 15 години. Подгрупа от 975 тийнейджъри носели устройства за проследяване на съня в продължение на около две седмици.

Сънната апнея може да бъде смъртоносна: Кои са най-честите симптоми, рискове и последствия

Изследователите генерирали ДНК рискови показатели за всеки тийнейджър и открили повече проблеми със съня, свързани с безсъние, като нощно будуване и проблеми със заспиването през детството, при тези с високи генетично предразполагащи показатели. Учените обясниха: „Ние предоставяме косвени доказателства за устойчивостта на фенотипа „лош сън“ през целия живот. Това открива възможност за провеждане на по-нататъшни изследвания на генетично обоснованото ранно откриване и превенция на проблемите със съня“. Техните открития са публикувани в „Джърнъл ъв чайлд сайколъджи енд сайкайътри“.

Установено е, че решаването на проблемите със съня в ранна възраст на детето води до по-добри условия за неговото развитие и академичен успех.

Друго проучване от 2022 г., публикувано в „Джърнъл ъв клиникъл слиийп медсин“, установява, че почти 93% от слабите ученици имат нарушения в съня, в сравнение с 83% от учениците със среден успех и 36% при отличниците.

Състояние, лишаващо милиони по света от здрав сън: Откриха още една опасност от сънната апнея

Важността на съня не бива да бъде преувеличавана, но въпреки това проучване на Националната фондация за съня в САЩ установи, че над 87 процента от американските гимназисти спят по-малко от препоръчителните осем до десет часа на нощ.

Американската академия по педиатрия определи проблема с лошото качество на съня сред тийнейджърите като „епидемия“, предизвикана от „използването на електронни медии, консумацията на кофеин и ранното започване на училище“.

Доброто наспиване подобрява сексуалния живот 

Тези данни спомогнаха за разрастването на движението на родители и експерти по съня, които лобират пред щатските законодателни органи за въвеждане на по-късен начален час в училищата.

Калифорния и Флорида са единствените два щата, които са приели правила за по-късен начален час, изискващи учебните занятия в държавните гимназии да започват не по-рано от 8:30 ч. 

Източник: Мейлонлайн, БТА
Коментирай »
Още по темата
Сърцебиене, задух, проблеми със съня – кога симптомите предупреждават за предсърдно мъждене
Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея
Да преборим умората: Най-добрите билки за спокоен сън
Установиха връзка между безсънието и риска и от инфаркт
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
„Представете си мечка в хибернация, след като е изяла всичко около себе си“: Черната дупка в центъра на Млечния път не е толкова „сънлива“
Предложение за четене: „Заслужавам най-доброто“
Как правилно да мием ръцете си, за да сме здрави
Пет храни за здрава и красива коса
Откриха лек за агресивни шофьори
Зъболекар уволни асистентката си, защото е твърде секси
Новите изкусителки
Шест от най-разпространените митове за храни
Табутата в грима, които вече не важат
Предложение за четене: „Хроника на камък” - смущаваща смесица от трагедия и комедия
Най-много искам комплименти, секс и шоколад
С тях забавлението е гарантирано: Пет зодии със супер яко чувство за хумор
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби