Сърцебиене, задух, проблеми със съня – кога симптомите предупреждават за предсърдно мъждене

Лекар разкрива какво представлява този вид аритмия, кой е застрашен от нея и как се лекува

Сърцебиене, задух, проблеми със съня – кога симптомите предупреждават за предсърдно мъждене

Photo credit: Marcelo Leal/Unsplash

Предсърдното мъждене представлява нарушена сърдечна дейност и често ускорен сърдечен ритъм. Това обаче може да увеличи риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и други сърдечни усложнения, предупреждават от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. Предсърдното мъждене е най-често срещаният вид сърдечна аритмия като това състояние може да бъде временно или постоянно. То не е животозастрашаващо състояние, но все пак не е за подценяване и понякога изисква спешно лечение, коментира доктор Ива Димитрова, кардиолог в болница „Чирков“.

Какво представлява предсърдното мъждене

Предсърдното мъждене е най-често срещаната трайна сърдечна аритмия. Рискът от този вид аритмия е по-висок при мъжете.

При това състояние настъпва хаотична електрична стимулация на предсърдията, изразяваща се в некоординирано съкращение на отделните мускулни фибрили и невъзможност за качествено съкращение на цялото предсърдие. Най-често сърдечната честота е ускорена (над 100 удара/мин.) Обикновено за нормален се счита сърдечен ритъм от 60 до 100 удара в минута. Понякога предсърдното мъждене е с нормална сърдечна честота и се нарича нормоаритмия. Най-често при тези пациенти липсват оплаквания. По-често предсърдното мъждене се среща при пациенти в напреднала възраст, както и при такива, страдащи от артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, клапни сърдечни болести, диабет, затлъстяване и др.

Симптоми

При клинично изявено мъждене оплакванията могат да включват:

 • Сърцебиене
 • Задух
 • Стягане в гърдите
 • Замайване
 • Синкоп
 • Лесна умора
 • Слабост
 • Нарушения в съня

Много рядко биха могли да се развият и по-тежки симптоми на хемодинамична нестабилност като остра сърдечна недостатъчност, белодробен оток, симптоматична хипотония с ниски стойности на артериалното налягане, загуба на съзнание, влошено кръвоснабдяване на миокарда.

Предсърдното мъждене в голям процент от случаите може да протича безсимптомно и да остане недиагностицирано. Ето защо това състояние може да е много коварно, предупреждават от болницата. И препоръчват пациентите редовно да измерват кръвното си налягане, както и пулса. При съмнение за неравномерна сърдечна честота е редно хората да се консултират с кардиолог, тъй като най-сигурно диагнозата се поставя след провеждане на електрокардиограма. При перманентно предсърдно мъждене с овладяна сърдечна честота симптомите са минимални, успокояват от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

Какво провокира предсърдно мъждене  

Доктор Ива Димитрова подчертава, че невинаги причината за това заболяване може да бъде установена, тъй като етиологията е многофакторна.

Водещите причини за това състояние са:

 • Исхемична болест на сърцето
 • Високо кръвно налягане
 • Вродени и придобити клапни заболявания на сърцето
 • Възпалителни процеси на сърцето
 • Дисфункция на щитовидната жлеза
 • Бъбречни заболявания
 • Напреднала възраст и други 

Злоупотребата с алкохол, някои наркотици, тютюнопушенето и прекомерната консумация на енергийни напитки могат да провокират пристъп на предсърдно мъждене. Когато не може да се установи конкретна причина за появата на предсърдното мъждене, говорим за идиопатично предсърдно мъждене, уточняват още кардиологът.

Възможни рискове  

Най-големите рискове са свързани с тромбемболични усложнения и развитие на сърдечна недостатъчност. Установено е, че 20-30% от исхемичните мозъчни инсулти са свързани с предсърдно мъждене, казва д-р Димитрова. Други усложнения на този вид аритмия могат да бъдат развитие на когнитивен дефицит (деменция), резултат от нарушено мозъчно кръвоснабдяване или микротромбоемболизъм, влошено качество на живот, чести хоспитализации и др.

Лечение  

Видът на лечение се преценява спрямо ползите и рисковете за всеки конкретен пациент от лекуващия кардиолог, както и от вероятността за възстановяване и задържане на ритъма. Оценяват се риска от кървене и от тромбоемболичен инцидент и се назначава системна антикоагулантна профилактика. При пристъпното предсърдно мъждене целта е възстановяване на синусов ритъм, като това би могло да се случи чрез няколко метода, казва още специалистът. Прилага се кардиоверсия с лекарства като се използват т.нар. антиаритмични средства. Би могло да се приложи и електрическата кардиоверсия, извършваща се под краткотрайна венозна анестезия, при която се подава електрически ток на сърцето като електрошокът спира абнормната електрическата активност за кратко и в повечето случаи възстановява нормалния ритъм. Предсърдно мъждене се лекува и с катетеризация и други хирургични процедури като катетърна аблация. Тази процедура представлява въвеждане в тялото на катетри под рентгенов контрол, които достигат сърцето през кръвоносните съдове, пуска се радиочестотна енергия или се причинява замразяване чрез криотерапия за елиминиране на участъци от сърдечна тъкан или електрическа изолация на пулмонарните вени, които причиняват неритмичната сърдечна дейност. Тази процедура коригира аритмията без нужда от лекарства или имплантируеми устройства, разкриват от болницата. В зависимост от състоянието на пациента и заболяването, лекарят може да извърши аблация на атриовентрикуларния възел. Тази процедура унищожава малка площ от сърдечна тъкан, предотвратявайки анормална сигнализация, след което следва имплантация на пейсмейкър.

Лекуващият лекар би могъл да избере стратегия за контрол на сърдечната честота, без възстановяване на синусов ритъм, при висок риск или ниска вероятност за дълготрайно задържане на синусов ритъм. За лечението се използват бета-блокери за понижаване на сърдечната честота, блокери на калциевите канали за отпускане на артериалните мускули и намаляване на сърдечната честота и антикоагулантна профилактика, посочва още доктор Ива Димитрова. 

Коментирай »
Още по темата
Макаронените изделия и хлябът могат да причинят безсъние при жените Макаронените изделия и хлябът могат да причинят безсъние при жените
Чистенето на сняг може да бъде опасно за сърцето: Какви мерки да спазваме Чистенето на сняг може да бъде опасно за сърцето: Какви мерки да спазваме
Възможно ли е да сме обречени на безсъние през целия живот заради ген за „лош сън“? Възможно ли е да сме обречени на безсъние през целия живот заради ген за „лош сън“?
Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето
Препоръчваме още
Мъжете се влюбват по-често пролетта Мъжете се влюбват по-често пролетта
Винаги единият обича повече: шест знака, че си ти Винаги единият обича повече: шест знака, че си ти
Как да предпазим боядисаната коса от жегите Как да предпазим боядисаната коса от жегите
Откриха 500-годишни подправки, запазени в останки от кораб в Балтийско море Откриха 500-годишни подправки, запазени в останки от кораб в Балтийско море
Какво казва за нас денят от седмицата, в който сме родени     Какво казва за нас денят от седмицата, в който сме родени    
Пет здравословни предложения за закуска Пет здравословни предложения за закуска
„Жената, която обичаше насекоми“ от Селя Ахава (предложение за четене) „Жената, която обичаше насекоми“ от Селя Ахава (предложение за четене)
Бернар Миние навлиза в сенките на злото с „Око в нощта“ (предложение за четене) Бернар Миние навлиза в сенките на злото с „Око в нощта“ (предложение за четене)
Топ 10 на най-сексапилните акценти в света Топ 10 на най-сексапилните акценти в света
3 причини мъжете да заспиват след секс 3 причини мъжете да заспиват след секс
Що за човек си според салатите, които харесваш   Що за човек си според салатите, които харесваш  
В страшния свят на нюйоркската мафия: „Най-сладката забрава“ от Даниел Лори (предложение за четене) В страшния свят на нюйоркската мафия: „Най-сладката забрава“ от Даниел Лори (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби