Как да си направим традиционен коледен яйчен коняк (4 лесни рецепти) Егног, яйчен пунш, яйчен коняк - всички тези имена означават едно - усещане за празничност, носталгия и уют 🎄
Егног, яйчен пунш, яйчен коняк - всички тези имена означават едно - усещане за празничност, носталгия и уют 🎄
©Natasha Breen from natashabreen via Canva.com
Егног, яйчен пунш, яйчен коняк... тази класическа коледна напитка има няколко имена у нас , но едно е сигурно - тя носи духа и аромата на празника от любимите ни филми!
Кремообразна и богата, напитката традиционно се свързва с празничния сезон, особено с Коледа. Обикновено се състои от смес от мляко, сметана, захар и разбити яйца, често подправена със спиртни напитки като ром, бърбън или бренди. Тази "магическа отвара" е деликатно овкусена с ванилия, индийско орехче, а понякога и с канела, което ѝ придава топъл, празничен вкус, въплъщаващ същността на зимните празници.
Произходът на яйчения коняк датира от векове и се смята, че се корени в средновековна Великобритания, където напитката първоначално се приготвя от мляко и яйца, представляващи богатство и просперитет поради високата цена на тези съставки. С течение на времето яйченият пунш се преплита с коледните традиции, превръщайки се в символ на веселие през празничния сезон.
Поднасян студен или топъл, днес яйченият коняк създава усещане за празничност, носталгия и уют, което го прави ценна част от празничните ритуали, често споделяни между семейството и приятелите, за да се вдигне тост за радостите на сезона.
Ето защо днес сме ви подготвили четири рецепти за празничен егног 🎄
🎄 Класическа рецепта за егног 🎄
Съставки:
- 6 яйца, отделени отделени жълтъци и белтъци
- 3/4 чаша кристална захар
- 2 чаши пълномаслено мляко
- 1 чаша сметана
- 1/2 чаша бърбън (по избор)
- 1/4 чаша ром (по избор)
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- 1/2 чаена лъжичка смляно индийско орехче, плюс допълнително за украса
- Щипка сол
Начин на приготвяне:
- В голяма купа разбийте жълтъците и захарта, докато се смесят добре и станат кремообразни.
- В тенджера смесете млякото, сметаната, индийското орехче и солта. Загрейте на средно ниска температура, като разбърквате от време на време, докато млякото започне да къкри.
- Бавно темперирайте яйчената смес, като добавяте малко количество от горещата млечна смес при непрекъснато разбиване. Постепенно изсипете темперираната яйчена смес обратно в тенджерата.
- Гответе на слаб огън, като разбърквате непрекъснато, докато сместа леко се сгъсти (не позволявайте да заври).
- Отстранете от огъня и оставете да се охлади. Добавете екстракта от ванилия и алкохола, ако използвате.
- Покрийте и оставете в хладилника за поне 4 часа или за една нощ.
- Преди да сервирате, разбийте белтъците. Внимателно сложете разбитите белтъци в сместа с яйчен коняк.
- Изсипете в чаши и поръсете с малко допълнително индийско орехче отгоре преди сервиране.
🎄 Лесна рецепта за яйчен коняк 🎄
Съставки:
- 2 яйца + 2 жълтъка
- захар
- 1/2 л прясно мляко
- 1 ч. л. лимонов сок
- 250 мл коняк
Начин на приготвяне:
- Яйцата се разбиват и се добавя захар на вкус. Постепенно се долива млякото и лимоновия сок. Накрая се сипва конякът и сместа се прелива в бутилка.
- Запушва се добре и се разбива енергично за да се смесят добре съставките. Съхранява се в хладилник.
🎄 Веган рецепта за коняк 🎄
Съставки:
- 2 чаши бадемово мляко
- 1 кутия (400 грама) пълномаслено кокосово мляко
- 1/4 чаша кленов сироп или сироп от агаве
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- 1/2 чаена лъжичка канела
- 1/2 чаена лъжичка индийско орехче, плюс допълнително за украса
- 1/4 чаена лъжичка карамфил
- Щипка сол
Начин на приготвяне:
- В блендер смесете всички съставки и пасирайте до гладка смес.
- Изсипете сместа в тенджера и я загрейте на средно слаб огън, като разбърквате от време на време. Загрейте, докато се затопли, но не заври.
- Отстранете от огъня и оставете да се охлади.
- Съхранявайте в хладилник за поне 2 часа.
- Разбъркайте преди сервиране и поръсете с малко индийско орехче отгоре.
🎄 Рецепта за егног от тиква с подправки 🎄
Съставки:
- 4 чаши пълномаслено мляко
- 1 чаша тиквено пюре
- 4 големи яйца, отделени жълтъци и белтъци
- 1/2 чаша кристална захар
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- 1 чаена лъжичка канела
- 1/2 чаена лъжичка индийско орехче, плюс допълнително за украса
- 1/4 чаена лъжичка джинджифил
- 1/4 чаена лъжичка карамфил
- 1/2 чаша бърбън или уиски (по избор)
- Бита сметана (за украса)
Начин на приготвяне:
- В тенджера загрейте млякото и тиквеното пюре на средно силен огън, като разбърквате често, докато започне да кипи. Отстранете от огъня и оставете настрана.
- В голяма купа разбийте жълтъците и захарта, докато станат бледи и кремообразни.
- Бавно темперирайте яйчената смес, като добавяте малко количество от топлата млечна смес при непрекъснато разбиване. Постепенно изсипете темперираната яйчена смес обратно в тенджерата.
- Гответе на слаб огън, като бъркате непрекъснато, докато сместа леко се сгъсти (да не заври).
- Отстранете от огъня и разбъркайте с екстракта от ванилия, подправките и бърбъна.
- Оставете в хладилника за 4 часа.
- В отделна купа разбийте белтъците. Внимателно сложете разбитите белтъци в сместа с яйчен коняк.
- Изсипете в чаши, украсете със сметана и поръсете с индийско орехче.