Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето

Кардиолог посочва кои са основните фактори, които вредят на сърцето и как да го опазим здраво

Photo credit: InspiredImages/Pixabay

Редица фактори от съвременния начин на живот „разболяват“ сърцето. Затова е нужно да се грижим добре за него и да сме информирани кога и с какво му вредим.

Всички обичаме сърцето си, но често се сещаме, че е нужно да полагаме грижи за него, когато е необратимо увредено. Повече по темата разказва доктор Ренета Пелтегова, кардиолог в УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков".

Основните фактори, които вредят на сърцето  

Най-общо може да се каже, че заседналият начин на живот, респективно затлъстяването, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето са сред ежедневните навици, които ,,убиват“ сърцето, казва специалистът.

Как тютюнопушенето вреди на сърцето  

Цигарите съдържат различни химични вещества с определена токсичност - въглероден оксид, катрани, никотин, както и различни канцерогени. По отношение на сърдечносъдовите заболявания няма безопасно количество цигари. Пушенето дори само на една цигара за денонощие увеличава относителния риск за коронарен инцидент с 50%, тоест превенцията се постига със спиране на употребата на цигари, а не с намаляване на количеството им. Тютюнопушенето също повишава кръвното налягане, ускорява сърдечната дейност и допринася за развитието на атеросклероза по съдовете. За това предупреждава още д-р Пелтегова. Употребата на електронни цигари нараства експоненциално след появата им през 2004 година. При различните модели електрони цигари никотинът се инхалира след нагряване на течност, съдържаща глицерол, никотин, ароматизатори. Употребата на електронни цигари води до ендотелна дисфункция, тромбоцитна агрегация и повишаване на симпатикусовата нервна активност с увеличаване на сърдечната честота и артериалното налягане. Ежедневната употреба на електронна цигара увеличава относителния риск за настъпване на миокарден инфаркт, предупреждава още кардиологът.

Как затлъстяването и заседналият начин на живот влияят на сърцето

Затлъстяването е един от най-сериозните публични здравни проблеми на нашия век, достигнал до степен на пандемия, алармират от лечебното заведение. Установено е, че наднорменото тегло повишава риска от развитие на сърдечна недостатъчност. Също така с увеличаване на тежестта на затлъстяване се увеличава и честотата на артериална хипертония (приблизително три пъти по-често отколкото при хора с нормално тегло). С покачване на телесното тегло се покачва и кръвното налягане и обратно – с намаляване на теглото спада кръвното налягане. Затлъстяването повишава риска от предсърдно мъждене и внезапна сърдечна смърт, разкрива специалистът.

Модерният човек прекарва голяма част от живота си пред компютър и пренебрегва така важната физическа активност. Обездвижването е свързано с по-голям риск от сърдечносъдови заболявания. На всички здрави възрастни се препоръчва да извършват аеробна физическа активност (ходене, джогинг, колоездене и т.н) 150 минути седмично с умерен интензитет и 75 минути седмично с голям интензитет или еквивалентна комбинация от двете, съветва кардиологът. Целите са постепенно увеличаване съответно до 300 минути с умерен интензитет и 150 минути с висок интензитет. Дори и ниските нива на физическа активност - 15 минути на ден, имат ползи и обществото трябва да бъде насърчавано към придобиване на навици за извършване на ежедневна физическа дейност в свободното си време, споделя с-р Пелтегова.

Колко опасен е алкохолът за здравето на сърцето  

Горната безопасна граница за пиене на алкохолни напитки е около 100 грама чист алкохол на седмица, като се препоръчва да има 2 дни в седмицата без алкохол. Доказано е, че честата алкохолна употреба увеличава риска от артериална хипертония, предсърдно мъждене, коронарна артериална болест и сърдечна недостатъчност. Всекидневният прием на повече от 50 грама чист алкохол е сред основните причини за ранна атерогенеза, предупреждават от болницата.

Как да намалим риска от разболяване на сърцето  

На финала кардиологът обобщава какво е нужно да направим, за да опазим сърцето си здраво:

  • редуцирайте рисковите фактори, които могат да бъдат коригирани
  • спортувайте
  • намирайте време за активна почивка
  • не пропускайте профилактичните прегледи 

Коментирай »
Още по темата
Синдромът на разбитото сърце е реален: Какви рискове носи за дамите и как да преодоляваме стреса
3 начина да предпазим сърцето по време на празници
Топ 3 на най-подходящите спортове при високо кръвно
Бременността и сърцето: Кога бъдещите майки трябва да потърсят кардиолог
Сърцебиене, задух, усещане за „прескачане“: Как да разпознаем и лекуваме аритмията
Сърцебиене, задух, проблеми със съня – кога симптомите предупреждават за предсърдно мъждене
Какво е „бавно сърце“ и кога подсказва проблем
Ваканционен сърдечен синдром: Какви рискове крие почивката за сърцето и как да ги избегнем
Препоръчваме още
Най-калоричните храни и напитки, за които не знаем
Най-сладките храни и напитки
Как да разпознаеш женкаря
Приказен криминален роман за деца: „Изчезналата звезда“ от Ленка Бродецка (предложение за четене)
Как да спреш да си "кошче за душевни отпадъци"
Не само по време на празничния сезон: 6 препоръки за здраво сърце
Грифони, еднорози, дракони и една дълго пазена тайна: „Някога имало“ от Кияш Монсеф (предложение за четене)
Червеното вино помага за отслабване
Как се лекува любовна мъка
Четири причини, заради които правим по-малко секс
„От любов“ – първата автобиография на Веселин Маринов (предложение за четене)
Избягването на наситените мазнини полезно или вредно?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби