Кафе по италиански Еспресо, лате или "коригирано"
Еспресо, лате или "коригирано"
Когато се заговори за кафе и Италия, в повечето случаи става дума за късо, но силно и ароматно еспресо. А знаете ли кога се ражда еспресото?! В не толкова далечната 1901 г., когато механикът от Милано Луиджи Безера изобретява първата кафе машина. Оттогава горчивата напитка, за която се казва, че "удря в петите" навлиза в живота на италианците и става символ на страната.
Днес приготвянето, сервирането и пиенето на кафе е цяло изкуство. А богатството от вкусове дава на всекиго по нещо:
1. Кафе макиато (macchiato) - еспресо с мъничко мляко, което да стои като пяна отгоре.
2. Дълго кафе (lungo) - прави се с двойно повече вода от обикновеното, което го прави и по-слабо.
3. Късо еспресо (ristretto) - с много малко вода - или от онова ударното.
4. "Коригирано" кафе (corretto) или подправено с малко ликьор или коняк.
5. Айс кафе (freddo) - с лед
6. Кафе лате - кафе с повече мляко - топло или студено. Съветът на специалистите е млякото да е топло, тъй като сходната температура с тази на еспресото запазва по-добре вкуса му.
7. Капучино (cappucciono) - кафе с топло мляко и повече пяна.
Как го пият италианците?
На закуска обикновено си правят лате със студено мляко и малко кафе. Други избират капучиното. Традицията повелява еспресото да се пие по всяко време на деня - задължително след обяда и дори след вечеря, докато капучиното е само за сутринта.
Любопитно
В Италия има над 130 000 кафенета. На ден там се изпиват по 30 милиона чаши кафе, като на всеки италианец се падат по 600 годишно.
А ти как го предпочиташ?
Коментирай »