Пране, гладене, сушене, избелване: Какво означават символите върху дрехите  

Ето как изглежда легендата на основните символи, които могат да се открият на етикета

Надя Хамдан
Пране, гладене, сушене, избелване: Какво означават символите върху дрехите  

Photo credit: Los Muertos Crew/Pexels

Колко често ви се е случвало да си купите нова дреха и да се опитате да разгадаете какво „казва“ етикетът върху нея – как се пере, може ли да се суши, глади ли се, избелва ли се…

Неправилното третиране на някои тъкани може изцяло да разруши новата дреха. Затова е изключително важно да знаем дали и как можем да я перем, можем ли да ползваме центрофуга и сушене, глади ли се дрехата и как, нужно ли е химическо чистене.

Ето как изглежда легендата на основните символи, които могат да се открият на етикета. Ще ги разискаме и по-подробно.

Photo credit: Venera.bg

Символът на съд, пълен с вода означава, че дрехата може да се пере в пералня. Ако е задраскан, не може. В центъра на символа най-често е обозначена температурата, на която се пере дрехата. Обозначаването е или с число, или с брой точки, които отговарят на съответното число – една точка е 30° или по-малко, две точки – 40° или по-малко, 3 точки – 50° или по-малко, 4 точки – 60° или по-малко, 5 точки – 70° или по-малко, 6 точки – 95° или по-малко.

Под съда с вода може да откриете хоризонтална черта или няколко черти. Това означава, че е необходимо щадящо или деликатно пране пране или по-ниски обороти на центрофугата.

Символът с кръг поставен в квадрат обозначава сушенето. Ако в кръга има точка, това означава, че дрехите трябва да се сушат на по-ниска температура. Ако знакът е задраскан с две диагонални линии, това означава, че дрехата не трябва да се суши в сушилня.

Символът на триъгълника обозначава избелването. Ако е задраскан, то дрехата не трябва да се подлага на химическо избелване.

Символът на ютията обозначава гладенето. Ако в него е поставена точка, това означава, че дрехата трябва да са глади на ниска температура, две точки означават, че трябва да се глади на средна температура, а три точки – на висока температура. Ако ютията е задраскана, материята не трябва да се глади.

Кръгът върху етикета означава химическо чистене. Когато е празен, обикновено това означава, че се позволява само сухо чистене. В него може да има буква, която обозначава вида на химическото чистене. Тези символи обаче не са ваш проблем, а на фирмата за химическо чистене, в която носите дрехите си.

Коментирай »
Препоръчваме още
Най-популярните сандвичи по света Най-популярните сандвичи по света
Откритие на 92 гена обещава пробив в лечението на Алцхаймер Откритие на 92 гена обещава пробив в лечението на Алцхаймер
Акарите и алергията към домашен прах: Как да я разпознаем и лекуваме Акарите и алергията към домашен прах: Как да я разпознаем и лекуваме
Най-големите ревнивци във Facebook Най-големите ревнивци във Facebook
Той харесва ли ме или само си въобразявам: 6 признака, че си пада по теб Той харесва ли ме или само си въобразявам: 6 признака, че си пада по теб
Сладката пица, на която няма да можете да устоите Сладката пица, на която няма да можете да устоите
Пет начина, чрез които неволно манипулираме околните (и как да спрем) Пет начина, чрез които неволно манипулираме околните (и как да спрем)
Противозачатъчни и за мъжете. Готови ли са? Противозачатъчни и за мъжете. Готови ли са?
Седем начина да се справиш с несподелената любов Седем начина да се справиш с несподелената любов
Предизвикваме те да не заплачеш: Историята на най-тъжната коледна песен Предизвикваме те да не заплачеш: Историята на най-тъжната коледна песен
„Започни да живееш, Клоуи Браун“ от Талиа Хибърт (предложение за четене) „Започни да живееш, Клоуи Браун“ от Талиа Хибърт (предложение за четене)
Коя е била истинската Коко Шанел по време на Втората световна война (предложение за четене) Коя е била истинската Коко Шанел по време на Втората световна война (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби