Пране, гладене, сушене, избелване: Какво означават символите върху дрехите  

Ето как изглежда легендата на основните символи, които могат да се открият на етикета

Photo credit: Los Muertos Crew/Pexels

Колко често ви се е случвало да си купите нова дреха и да се опитате да разгадаете какво „казва“ етикетът върху нея – как се пере, може ли да се суши, глади ли се, избелва ли се…

Неправилното третиране на някои тъкани може изцяло да разруши новата дреха. Затова е изключително важно да знаем дали и как можем да я перем, можем ли да ползваме центрофуга и сушене, глади ли се дрехата и как, нужно ли е химическо чистене.

Ето как изглежда легендата на основните символи, които могат да се открият на етикета. Ще ги разискаме и по-подробно.

Photo credit: Venera.bg

Символът на съд, пълен с вода означава, че дрехата може да се пере в пералня. Ако е задраскан, не може. В центъра на символа най-често е обозначена температурата, на която се пере дрехата. Обозначаването е или с число, или с брой точки, които отговарят на съответното число – една точка е 30° или по-малко, две точки – 40° или по-малко, 3 точки – 50° или по-малко, 4 точки – 60° или по-малко, 5 точки – 70° или по-малко, 6 точки – 95° или по-малко.

Под съда с вода може да откриете хоризонтална черта или няколко черти. Това означава, че е необходимо щадящо или деликатно пране пране или по-ниски обороти на центрофугата.

Символът с кръг поставен в квадрат обозначава сушенето. Ако в кръга има точка, това означава, че дрехите трябва да се сушат на по-ниска температура. Ако знакът е задраскан с две диагонални линии, това означава, че дрехата не трябва да се суши в сушилня.

Символът на триъгълника обозначава избелването. Ако е задраскан, то дрехата не трябва да се подлага на химическо избелване.

Символът на ютията обозначава гладенето. Ако в него е поставена точка, това означава, че дрехата трябва да са глади на ниска температура, две точки означават, че трябва да се глади на средна температура, а три точки – на висока температура. Ако ютията е задраскана, материята не трябва да се глади.

Кръгът върху етикета означава химическо чистене. Когато е празен, обикновено това означава, че се позволява само сухо чистене. В него може да има буква, която обозначава вида на химическото чистене. Тези символи обаче не са ваш проблем, а на фирмата за химическо чистене, в която носите дрехите си.

Коментирай »
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Нещата, които той задължително трябва да има
Мъжката хлебарка изпълнява нов вид "брачен танц", ето защо
9 красиви цитата, доказващи, че очите са огледало на душата    
Били Айлиш ще изпее песента към 25-ия филм за Джеймс Бонд
За първата любов – свежо и забавно: „Гипс“ от Анна Волц
Любимите десерти на зодия Телец
Как правилно да мием ръцете си, за да сме здрави
Бактериите се разпространяват в целия офис само за 2 часа
До 4 години живот без кръвопреливане: Какво е таласемията и защо пациентите се нуждаят от кръв
Какво да очакваш от връзка с женен мъж
Пет трика за перфектно първо впечатление
Предложение за четене: „Мъртва точка“ - покъртителен, мрачно комичен роман от Греъм Нортън
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби