Изследване: Растенията издават звуци, но неуловими за човешкото ухо

Въпреки че шумът от растенията има приблизително същата сила на звука като човешката реч, честотата му е твърде висока, за да бъде уловена от човешкото ухо

Изследване: Растенията издават звуци, но неуловими за човешкото ухо

Photo credit: Irina Iriser/pexels.com

Изследователи от Университета на Тел Авив за първи път записаха и анализира звуците, които издават растенията, съобщи ЮПИ.

Изследването, което анализира звуците с честота, твърде висока за човешкото ухо, беше публикувано в четвъртък в сп. „Сел“.

Авторите на изследването, ръководено от Лилак Хадани от катедрата по растителни науки и продоволствена сигурност към факултета по науки за живота „Уайз“, са установили, че растенията често издават ултразвуци, когато са стресирани.

Експертите са записали звуците, наподобяващи пукането на пуканки, предимно на домати и тютюневи растения, но са идентифицирали също звуци от кактуси, царевица, пшеница.

Въпреки че шумът от растенията има приблизително същата сила на звука като човешката реч, честотата му е твърде висока, за да бъде уловена от човешкото ухо.

„Открихме, че растенията обикновено издават звуци, когато са подложени на стрес, и че всяко растение и всеки вид стресова ситуация са свързани с конкретен разпознаваем звук“, казаха изследователите. „Макар и неуловими за човешкото ухо, някои животни като прилепи, мишки и насекоми вероятно могат да чуят тези звуци.“

В първия етап на изследването учените са поставили растения в акустична кутия в тихо изолирано мазе без фонов шум. Микрофони за ултразвук, които могат да улавят честоти от 20 до 250 килохерца, са записали звуците на растенията. Максималната честота, доловима от зрял човек, е около 16 килохерца.

„От предишни изследвания знаем, че виброметрите, прикрепени към растенията, записват вибрациите им“, обясни Хадани. „Но дали тези вибрации също се превръщат в пренасящи се по въздуха звукови вълни – а именно звуци, които могат да бъдат записани от разстояние? Нашето проучване е насочено към този въпрос, който изследователите обсъждат от много години.“

В проекта участваха още Йоси Йовел, ръководител на катедрата по неврология „Сагол“ и преподавател в катедрата в по зоология и Природонаучния музей „Стайнхарт“, както и докторантите Ицхак Кайт и Охад Левин-Епстайн. Към екипа се присъединиха също изследователи от катедрата по математически науки „Реймънд и Бевърли Саклър“, от катедрата по неврология „Сагол“ и от Института за изследване на зърнените култури.

Записите на звуците бяха анализирани от специално разработени алгоритми за машинно самообучение, които придобиха способността да правят разлика между растенията и различните видове звук. Така експертите успяха да идентифицират всяко различно растение, както и да определят вида и нивата на стрес.

„С това изследване разрешихме един стар научен спор: доказахме, че растенията наистина издават звуци. Откритията ни показват, че в заобикалящия ни свят е пълно с шума на растенията и че този шум съдържа информация, например за недостиг на вода или наранявания“, уточни Хадани. „Предполагаме, че в природата звуците могат да бъдат чути от живи същества в близост до растенията като прилепи, гризачи, различни видове насекоми и вероятно други растения, които могат да уловят високите честоти и да извлекат съответната информация.“

„Вярваме, че хората също могат да използват тази информация с помощта на правилните инструменти като сензори, които съобщават на градинарите кога растенията имат нужда от поливане. Едно идилично поле от цветя може да се окаже доста шумно място. Просто ние не можем да доловим тези звуци.“

Източник: Ада Ефтимова/БТА
Коментирай »
Още по темата
Зеленината в квартала ни подмладява, ето как Зеленината в квартала ни подмладява, ето как
"За всяка болка има билка": Лечебната сила на растенията "За всяка болка има билка": Лечебната сила на растенията
Препоръчваме още
Как да разбереш, че не е готов да се обвърже Как да разбереш, че не е готов да се обвърже
Най-горещите секс сцени в киното Най-горещите секс сцени в киното
Солариумът като подготовка за плажа Солариумът като подготовка за плажа
С какво тя е по-добра от теб? С какво тя е по-добра от теб?
Лекарство срещу диабет редуцира риска от дълъг COVID Лекарство срещу диабет редуцира риска от дълъг COVID
Популярни и противоречиви: Топ 10 на най-ефективните диети Популярни и противоречиви: Топ 10 на най-ефективните диети
„Дръж се здраво“ от Харлан Коубън се прицелва право в кошмара на всеки родител (предложение за четене) „Дръж се здраво“ от Харлан Коубън се прицелва право в кошмара на всеки родител (предложение за четене)
Задълбочен размисъл върху човешката участ и деяния: „Мьорсо, контраразследване“ от Камел Дауд (предложение за четене) Задълбочен размисъл върху човешката участ и деяния: „Мьорсо, контраразследване“ от Камел Дауд (предложение за четене)
ТЕСТ: Колко е стара душата ти? ТЕСТ: Колко е стара душата ти?
10 лесни упражнения за красив и стегнат бюст (ВИДЕО) 10 лесни упражнения за красив и стегнат бюст (ВИДЕО)
4 причини той да откаже секс 4 причини той да откаже секс
40 истини за живота, които да научим преди 40 години 40 истини за живота, които да научим преди 40 години
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби