снимка: pixabay.com

Спомняте ли си как като деца си мечтаехме за шапка-невидимка, вълшебна пръчица или еликсир на живота?

Е, оказва се, че макар и пораснали, можем да се снабдим с част от приказния инвентар, като например „чудодейно биле” за по-дълъг живот.

Какво казват учените

Авокадото е плод, но само по класификация. Всъщност наподобява зеленчук по консистенция, а по хранителния си състав е най-близко до ядките. Наречен е “плод-чудо”, защото има широко приложение не само в кулинарията.

Научни изследвания установиха, че екзотичният плод е оръжие номер едно срещу стареенето. Глутатионът в авокадото може да стимулира имунната система, да забавя процесите на стареене и да помага за здрава нервна система.

Вкусно, полезно и потиска апетита – вълшебното авокадо

Авокадото също така ни предпазва и от някои сериозни болести като сърдечна недостатъчност и рак. Учени използвали масло от авокадо за различни лабораторни тестове и резултатите се оказали повече от впечатляващи.

Маслото от авокадо победило в битката със свободни радикали – опасни молекули, които участват в стареенето и развитието на болести. Най-голямото предимство на авокадото е, че то съдържа антиоксиданти, които достигат до митохондриите, причиняващи най-сериозни увреждания.

Aвокадо за здраве и красота

1. Авокадото е отличен източник e на витамин К. Съдържа също витамините В5, В6, В9, С и Е. С този богат състав съдейства за поддържането на здраво сърце и стимулира имунната система.

2. Добър източник е на минералите мед и калий, с което помага за контролиране на кръвното налягане.

3. Има нисък гликемичен индекс. Практически не влияе върху инсулина и е изключително подходящо при спазването на здравословна диета.

4. Авокадото е изключително богато на омега 6 есенциални мастни киселини. Освен това маслото от авокадо много прилича на зехтин. То е една от основните съставки в прочутата средиземноморска диета, богата на маслини. Известен факт е, че хората, които прилагат тази диета се радват на по-дълъг живот, добро здраве и оптимално тегло.

5. Олиото от авокадо се използва широко в сферата на красотата – за да подхрани кожата; като естествен слънцезащитен крем или като маска за коса. Намачкано авокадо помага за торбичките под очите и е чудесна маска за лице, която овлажнява и подхранва кожата.

Коментирай >