Протеин има ключова роля при стареенето на кожата

Това е възпалителният цитокин IL-17

Протеин има ключова роля при стареенето на кожата

Photo credit: 41330/Pixabay

Учени откриха, че протеин има централна роля при стареенето на кожата, съобщи електронното издание Юрикалърт.

Това е възпалителният цитокин IL-17, сочи изследване на експерти от намиращите се в Барселона Институт за изследвания в областта на биомедицината и Национален център за геномен анализ.  

"Стареенето е свързано с леко, но постоянно възпаление, а в кожата то се характеризира със значително увеличаване на IL-17, което води до влошаване на състоянието ѝ", обяснява д-р Палома Сола от научния екип.

С напредване на възрастта в кожата настъпват редица структурни и функционални промени, след които са намалена способност за регенерация, отслабена е функцията ѝ да действа като бариера и други.

"Резултатите ни показват, че протеинът IL-17 участва в процеси, свързани със стареенето. Наблюдаваме, че блокирането му забавя появата на различни недостатъци, характерни за кожата в по-напреднала възраст. Това откритие дава нови възможности за терапия при някои от симптомите или за улесняване на възстановяването ѝ след операция, например", обяснява д-р Аснар Бенита от изследователския екип.

Предишни проучвания показаха, че този протеин е свързан с автоимунни кожни заболявания, сред които и псориазис, както и че съществуват лечения, които блокират IL-17.

"Този протеин е от съществено значение за жизненоважни функции на организма, като например защитата срещу микроби и заздравяването на рани, така че постоянното му блокиране не е възможно. Наблюдавахме, че от временното му потискане има ползи, които биха могли да представляват интерес на терапевтично ниво", каза д-р Гиомар Соланас от Института за изследвания в областта на биомедицината в Барселона.

Бъдещата работа на изследователите ще е насочена към изясняване на процесите на стареене, които са свързани с възпалителните състояния на кожата и връзката им с IL-17. 

Данните от проучването са публикувани в изданието "Нейчър ейджинг".

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Защо косата ни посивява с възрастта? Защо косата ни посивява с възрастта?
Каква е ролята на силиция за здравината на костите и как да си го набавим Каква е ролята на силиция за здравината на костите и как да си го набавим
Авокадо срещу стареене и излишни килограми Авокадо срещу стареене и излишни килограми
Препоръчваме още
Чисто ли е сърцето им? Пет зодиакални знака с труден характер Чисто ли е сърцето им? Пет зодиакални знака с труден характер
Как правилно да мием ръцете си, за да сме здрави Как правилно да мием ръцете си, за да сме здрави
Разсейването по време на хранене ни прави още по-гладни Разсейването по време на хранене ни прави още по-гладни
Червените боровинки неутрализират мазната храна Червените боровинки неутрализират мазната храна
Предложение за четене: „Заслужавам най-доброто“ Предложение за четене: „Заслужавам най-доброто“
Мъжете се страхуват от силните жени Мъжете се страхуват от силните жени
Красиви и загадъчни: Да разкрием тайните на бенките  Красиви и загадъчни: Да разкрием тайните на бенките 
„Общежитие за чудовища“ крие неподозирани тайни за „Студентски град“ (предложение за четене) „Общежитие за чудовища“ крие неподозирани тайни за „Студентски град“ (предложение за четене)
Най-вкусните палестински изкушения и една неустоима рецепта Най-вкусните палестински изкушения и една неустоима рецепта
Четири причини, заради които правим по-малко секс Четири причини, заради които правим по-малко секс
Не слуша или просто забравя? Мъжете по-трудно запомнят какво да направят Не слуша или просто забравя? Мъжете по-трудно запомнят какво да направят
Земята има нова квазилуна Земята има нова квазилуна
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби