Имам ли проблем с щитовидната жлеза: Симптоми и рискови фактори за тиреоидните заболявания

Ако сте наясно с фамилната си история или се чувствате зле, без да сте сигурни защо, може да направите кратък тест за проверка на симптомите

Photo credit: Mohamed Hassan/Pixabay

Приблизително 200 милиона души по света са засегнати от заболяване на щитовидната жлеза.

Тези заболявания имат важно медицинско и социално значение. Те водят до нарастване на сърдечносъдовите заболявания и атеросклерозата, а оттам до повишаване на смъртността. 

При децата обуславят непълноценно нервно-психическо развитие, а при жените в репродуктивна възраст водят до намаляване на раждаемостта поради стерилитет, спонтанни аборти и аномалии на бременността.

Болестите на щитовидната жлеза засягат близо 1 милион българи, като тук не се включват случаите с леки и недиагностицирани форми. С възрастта честотата им нараства, като преобладава намалената тиреоидна функция – хипотиреоидизъм, уточняват от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Симптомите

Симптомите, свързани със заболявания на щитовидната жлеза, влияят върху нашето здраве и благополучие и могат да включват умора, мускулна слабост, проблеми със съня, тревожност, депресия, проблеми със зрението и нарушен менструален цикъл, посочва portalnapacienta.bg.    

Ако сте наясно с фамилната си история или се чувствате зле, без да сте сигурни защо, може да направите кратък тест за проверка на симптомите ТУК

Ранните симптоми за щитовидно заболяване могат да бъдат както локални като шиен дискомфорт, нарастване на шията, трудности при преглъщане, така и общи като – промени в телесното тегло, в емоционалния статус или половата функция“, споделя д-р Десислава Горчева - ендокринолог, интернист и началник на Отделение по Ендокринология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Факторите

Един от основните рискови фактори за развитие на заболяване на щитовидната жлеза се крие в нашите гени.  Всъщност, според изследователите, по-голямата част от нарушенията във функцията на щитовидната жлеза са зависими от нашата наследственост – което означава, че могат да бъдат наследени или предадени в семейството, пише portalnapacienta.bg.

За изявата на заболяванията на щитовидната жлеза голямо значение има стресът, тютюнопушенето и хроничните вирусни инфекции, обяснява доц. д-р Лъчезар Лозанов, д.м., началник на Клиника по Вътрешни болести (Ендокринология и Нефрология) в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Храненето е от съществено значение, като приемът на някои храни, гладуването или затлъстяването също увеличават риска от тиреоидни заболявания.

„Външните фактори са от съществено значение за появата на тиреоидните заболявания. На първо място е значението на йода. Йодният дефицит, както и йодният излишък, могат да доведат до появата на гуша и нарушения в хормоналната секреция. Прилагането на нейодирана готварска сол поставя в риск населението, особено децата и бременните, за изява на сериозни нарушения в развитието и психо-интелектуалния капацитет на бъдещите поколения“, уточнява д-р Десислава Горчева от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Заболяванията на щитовидната жлеза и тяхното диагностициране

Диагностицирането на нарушенията във функцията на щитовидната жлеза е възможно чрез кръвен тест, който изследва нивата на определени хормони: TSH – тиреостимулиращ хормон или тиреотропин, T4 – тироксин, и в някои случаи  T3 – трийодтиронин. В повечето случаи TSH служи за първоначално изследване на функцията на щитовидната жлеза – ако неговото ниво е нормално, е много вероятно  жлезата да функционира правилно, пише portalnapacienta.bg.

Колкото по-рано се диагностицира заболяването на щитовидната жлеза, толкова по-навременно може да бъде получена правилна грижа и лечение.

„При 10-12% от населението в България се установява нарушена функция на щитовидната жлеза. Около 4-6% са с намалена функция на щитовидната жлеза, 2-3% с повишена функция, а 5-10%% са с тиреоидит на Хашимото. Не е малка честотата на възлите в щитовидната жлеза - около 23-24%. Преди въвеждане на профилактиката с йодирана сол тези числа са били значително по-високи“, споделя доц. д-р Лъчезар Лозанов, д.м., началник на Клиника по Вътрешни болести (Ендокринология и Нефрология) в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Значението на йода

Честотата на възлестата /нодозна/ гуша е до 24 процента а ракът на щитовидната жлеза стига до 4.8/100 000 случая за една година. Преди йодирането на солта тези числа са били по-високи, ето защо е важно населението да бъде информирано за значението на йода като микроелемент участващ както в изявата и развитието на тиреоидните заболявания, така и за нейното правилно функциониране“, допълва д-р Горчева.

Световен ден за борба със заболяванията на щитовидната жлеза 

Световният ден за заболяванията на щитовидната жлеза датира от 2007 година, когато Международната тиреоидна асоциация решава да отбележи създаването на Европейската тиреоидна асоциация (ETA) и обявява 25 май за Световен ден на тиреоидните заболявания, а по-късно през 2010 г., този ден се приема и от Американската тиреоидна асоциация /АТА/. По-късно инициативата е разширена до Международна тиреоидна седмица – дните след 25 май, с различни социални дейности, с цел повишаване информираността на обществото за значението на ранното диагностициране на заболяванията на щитовидната жлеза, засягащи 200 милиона души по целия свят, по данни на Американската тиреоидна асоциация.

Източник: Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, portalnapacienta.bg
Коментирай »
Световен ден на заболяванията на щитовидната жлеза: Кои са рисковите фактори
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Любимите десерти на зодия Риби
Проучване: Кучетата намаляват риска от хранителна алергия у децата
„Приключенията на Пинокио“ с оригиналните илюстрации на Карло Киостри (предложение за четене)
Тренировка вкъщи: Четири подходящи и супер ефективни упражнения (и как да ги изпълним правилно)
Авокадо преди обяд за стройна фигура
8 горчиви, но любими храни и напитки
Пет трика за перфектно първо впечатление
Седем вредни навика, които пречат на диетата ти  
Предложение за четене: „Червеният ангел“ от големия писател и общественик Недим Гюрсел
Хидратация срещу стрес: 5 доказани ползи от водата
Девет вредни навика, с които пропиляваш живота си
Ах, тези клюки! Защо го правим и кой клюкарства повече – жените или мъжете?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби