10 знака, че е време да си направиш хормонални изследвания

Проявите на ендокринни нарушения варират в зависимост от хормоните или жлезите, които не работят правилно

Photo credit: Gerd Altmann/Pixabay

Ендокринната система е мрежа от органи и жлези, специализирани в секрецията на хормони в човешкото тяло. Хормоналният дисбаланс оказва значително влияние върху качеството на живот и често има сериозни дългосрочни последици. 

Понастоящем диабетът, хипотиреоидизмът и дислипидемията са основните ендокринни нарушения при по-възрастните хора, четем в portalnapacienta.bg.

В повечето случаи тези промени предизвикват ранни симптоми, които не трябва да остават незабелязани и които показват, че трябва да отидете на лекар и да направите хормонални изследвания.

Проявите на ендокринни нарушения варират в зависимост от хормоните или жлезите, които не работят правилно.

Ето кои са някои от типичните симптоми при мъжете и жените, които показват, че се нуждаете от хормонални изследвания:

Прекомерна жажда и често уриниране

Постоянната нужда от течности и повишената честота на уриниране се наричат ​​съответно полидипсия и полиурия. Това са класически симптоми при хора със захарен диабет.

При възрастни те обикновено се появяват в ранните стадии на заболяването, докато при децата отнема повече време, за да се появят.

Наддаване или загуба на тегло

Наддаването на тегло е често срещан симптом при хора с хормонални проблеми. В повечето случаи това е свързано с високи нива на естроген и кортизол, както и с недостатъчно производство на хормони на щитовидната жлеза.

Тези промени благоприятстват натрупването на мазнини.

От друга страна, необяснимата загуба на тегло може да се дължи на свръхактивна щитовидна жлеза или хипертиреоидизъм, при който има повишен метаболизъм и екстензивен катаболизъм на мускулната маса.

Повишаване или загуба на апетит

Промените в апетита са симптом, който не трябва да се приема с лека ръка и показва, че имате нужда от хормонални изследвания. Повишеното и неконтролируемо желание за ядене се нарича хиперфагия или полифагия.

Хронично акне

Акнето е дерматологична проява, свързана с хормонални промени, често срещана в юношеска възраст. Като цяло, повишените нива на андрогени, като тестостерон, често предизвикват или влошават акнето.

Отпадналост и силна умора

Умората е една от основните прояви на дефицит на хормони на щитовидната жлеза. Хората с хипотиреоидизъм обикновено имат прекомерна умора, която им пречи да водят нормален живот.

Прекомерна чувствителност към студ или топлина

Вариации в температурната чувствителност често се появяват в случаи на дисфункция на щитовидната жлеза. Изследванията потвърждават, че при хипотиреоидизъм хората обикновено съобщават, че им е студено, дори през лятото.

Косопад

Като цяло е нормално хората да губят коса всеки ден като част от регенерацията на скалпа. Въпреки това, прекомерната и постоянна загуба на коса е предупредителен симптом, наречен алопеция. Тази загуба на коса може да бъде на петна, дифузна или генерализирана.

Горещи вълни и нощно изпотяване

Горещите вълни са честа проява по време на преходния период към менопаузата или климактериума. Проучванията потвърждават, че този вазомоторен симптом е резултат от естрогенен дефицит при жените и се появява при до 80% от жените в менопауза.

Храносмилателни проблеми

Нарушенията на щитовидната жлеза могат да причинят промени във функционирането на стомашно-чревната система. При хипотиреоидизъм хората могат да имат бавен чревен транзит, запек и гастрит.

От друга страна, излишъкът от хормони на щитовидната жлеза благоприятства появата на диария.

Нередовен менструален цикъл

Нередовният менструален цикъл е симптом, който ви подсказва, че имате нужда от хормонални изследвания. При някои жени това е ясен знак за настъпването на менопаузата.

Източник: portalnapacienta.bg
Коментирай »
Застрашена ли съм от диабет? Провери чрез въпросника FINDRISC
Имам ли проблем с щитовидната жлеза: Симптоми и рискови фактори за тиреоидните заболявания
Седем симптома издават диабета – кой е застрашен и кога да потърсим лекар
„За“ и „против“ противозачатъчните хапчета: Говорят учените
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
ТЕСТ: Каква си в очите на другите?
ТЕСТ: Защо все още си необвързана?
Флирт в офиса: Четири типа досадни ухажори на работното място
Да обикнеш Париж... не заради туристическите брошури
Как се отглежда лъвче вкъщи (ВИДЕО)
„Средището на лабиринта” - парадоксален и естетизиран свят на маски, лабиринти и разнопосочни пътища (предложение за четене)
Витамин D намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания
7 съвета за отказване на цигарите
Еликсир на младостта: Плодовете, които забавят стареенето
„Първа кръв“ на Амели Нотомб (предложение за четене)
Пет здравословни кокосови продукта
На ледената луна на Сатурн може да има живот
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби