10 знака, че е време да си направиш хормонални изследвания

Проявите на ендокринни нарушения варират в зависимост от хормоните или жлезите, които не работят правилно

10 знака, че е време да си направиш хормонални изследвания

Photo credit: Gerd Altmann/Pixabay

Ендокринната система е мрежа от органи и жлези, специализирани в секрецията на хормони в човешкото тяло. Хормоналният дисбаланс оказва значително влияние върху качеството на живот и често има сериозни дългосрочни последици. 

Понастоящем диабетът, хипотиреоидизмът и дислипидемията са основните ендокринни нарушения при по-възрастните хора, четем в portalnapacienta.bg.

В повечето случаи тези промени предизвикват ранни симптоми, които не трябва да остават незабелязани и които показват, че трябва да отидете на лекар и да направите хормонални изследвания.

Проявите на ендокринни нарушения варират в зависимост от хормоните или жлезите, които не работят правилно.

Ето кои са някои от типичните симптоми при мъжете и жените, които показват, че се нуждаете от хормонални изследвания:

Прекомерна жажда и често уриниране

Постоянната нужда от течности и повишената честота на уриниране се наричат ​​съответно полидипсия и полиурия. Това са класически симптоми при хора със захарен диабет.

При възрастни те обикновено се появяват в ранните стадии на заболяването, докато при децата отнема повече време, за да се появят.

Наддаване или загуба на тегло

Наддаването на тегло е често срещан симптом при хора с хормонални проблеми. В повечето случаи това е свързано с високи нива на естроген и кортизол, както и с недостатъчно производство на хормони на щитовидната жлеза.

Тези промени благоприятстват натрупването на мазнини.

От друга страна, необяснимата загуба на тегло може да се дължи на свръхактивна щитовидна жлеза или хипертиреоидизъм, при който има повишен метаболизъм и екстензивен катаболизъм на мускулната маса.

Повишаване или загуба на апетит

Промените в апетита са симптом, който не трябва да се приема с лека ръка и показва, че имате нужда от хормонални изследвания. Повишеното и неконтролируемо желание за ядене се нарича хиперфагия или полифагия.

Хронично акне

Акнето е дерматологична проява, свързана с хормонални промени, често срещана в юношеска възраст. Като цяло, повишените нива на андрогени, като тестостерон, често предизвикват или влошават акнето.

Отпадналост и силна умора

Умората е една от основните прояви на дефицит на хормони на щитовидната жлеза. Хората с хипотиреоидизъм обикновено имат прекомерна умора, която им пречи да водят нормален живот.

Прекомерна чувствителност към студ или топлина

Вариации в температурната чувствителност често се появяват в случаи на дисфункция на щитовидната жлеза. Изследванията потвърждават, че при хипотиреоидизъм хората обикновено съобщават, че им е студено, дори през лятото.

Косопад

Като цяло е нормално хората да губят коса всеки ден като част от регенерацията на скалпа. Въпреки това, прекомерната и постоянна загуба на коса е предупредителен симптом, наречен алопеция. Тази загуба на коса може да бъде на петна, дифузна или генерализирана.

Горещи вълни и нощно изпотяване

Горещите вълни са честа проява по време на преходния период към менопаузата или климактериума. Проучванията потвърждават, че този вазомоторен симптом е резултат от естрогенен дефицит при жените и се появява при до 80% от жените в менопауза.

Храносмилателни проблеми

Нарушенията на щитовидната жлеза могат да причинят промени във функционирането на стомашно-чревната система. При хипотиреоидизъм хората могат да имат бавен чревен транзит, запек и гастрит.

От друга страна, излишъкът от хормони на щитовидната жлеза благоприятства появата на диария.

Нередовен менструален цикъл

Нередовният менструален цикъл е симптом, който ви подсказва, че имате нужда от хормонални изследвания. При някои жени това е ясен знак за настъпването на менопаузата.

Източник: portalnapacienta.bg
Коментирай »
Още по темата
Пиенето на твърде много течности може да е симптом на рядка форма на хормонален проблем Пиенето на твърде много течности може да е симптом на рядка форма на хормонален проблем
Застрашена ли съм от диабет? Провери чрез въпросника FINDRISC Застрашена ли съм от диабет? Провери чрез въпросника FINDRISC
Имам ли проблем с щитовидната жлеза: Симптоми и рискови фактори за тиреоидните заболявания Имам ли проблем с щитовидната жлеза: Симптоми и рискови фактори за тиреоидните заболявания
Седем симптома издават диабета – кой е застрашен и кога да потърсим лекар Седем симптома издават диабета – кой е застрашен и кога да потърсим лекар
 „За“ и „против“ противозачатъчните хапчета: Говорят учените „За“ и „против“ противозачатъчните хапчета: Говорят учените
Препоръчваме още
Каква е ролята на силиция за здравината на костите и как да си го набавим Каква е ролята на силиция за здравината на костите и как да си го набавим
Изобретяването на книгите в античния свят: „Безкраят в стрък тръстика“ от Ирене Вайехо (предложение за четене) Изобретяването на книгите в античния свят: „Безкраят в стрък тръстика“ от Ирене Вайехо (предложение за четене)
Робърт Дауни-Джуниър със специално обръщение към българските зрители (ВИДЕО) Робърт Дауни-Джуниър със специално обръщение към българските зрители (ВИДЕО)
Kак да обясним Вселената на дете – геният Стивън Хокинг и дъщеря му Луси ни връщат до началото на света Kак да обясним Вселената на дете – геният Стивън Хокинг и дъщеря му Луси ни връщат до началото на света
Мъжете мразят такива жени Мъжете мразят такива жени
Излагането на слънце: Ползи, рискове и пет грешки, които често допускаме Излагането на слънце: Ползи, рискове и пет грешки, които често допускаме
„Унгарски танци на Тенерифе“ – дебютът на Весо Портарски в България (предложение за четене) „Унгарски танци на Тенерифе“ – дебютът на Весо Портарски в България (предложение за четене)
Защо се плезим, когато се концентрираме? Защо се плезим, когато се концентрираме?
Какво да очакваш от връзка с женен мъж Какво да очакваш от връзка с женен мъж
Иво Сиромахов в различна светлина четем в новото издание на сборника „Очила и нови разкази“ (предложение за четене) Иво Сиромахов в различна светлина четем в новото издание на сборника „Очила и нови разкази“ (предложение за четене)
Христо Буковски разкрива първообраза на Пепеляшка в тракийската митология (предложение за четене) Христо Буковски разкрива първообраза на Пепеляшка в тракийската митология (предложение за четене)
6 случая, в които неволно нараняваме околните (и как да спрем) 6 случая, в които неволно нараняваме околните (и как да спрем)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби