снимка: pexels.com 

Няма да те шокираме с това твърдение, че бавното ядене и малките хапки спомагат за...по-малко ядене. Отдавна се знае, че бързото ядене е вредно, а също и разсейването по време на хранене.

Всички сме свикнали да се храним докато вършим нещо друго - работим пред компютъра, гледаме филм, дори понякога ядем на крак, когато нямаме никакво време.

Ясно е, че не можем да избегнем това, но можем поне да се опитаме да ядем на по-малки хапки. Когато сме разсеяни с друго, поглъщаме по-голямо количество храна наведнъж, а това затруднява значително организма ни в опитите да обработи храната.

Това се доказва и от експеримент на холандски учени. Те накарали участници в изследването да ядат супа, докато гледали 15-минутна анимация. Изследователите установили, че хората, които се хранели на малки глътки, консумирали около 30% по-малко супа от другите участници. При всички тях разсейването по време на храненето довело до общо увеличение на приетата храна.

Изводът е, че когато намалиш количеството на хапките, намаляваш и количеството на приетата храна. А ние ще ти припомним, че е хубаво да ядеш бавно и да дъвчеш много.

Коментирай >