Йоана Йокко показва, че здравословното ядене може да бъде просто, икономично и вкусно с „Още 50 здравословни рецепти“ Популярната YouTube фурия показва, че здравословното ядене може да бъде просто, икономично и вкусно
Популярната YouTube фурия показва, че здравословното ядене може да бъде просто, икономично и вкусно
Photo credit: Издателство „Сиела”
Втората книга на духовитата и безкомпромисна Йоана Йокко - „Още 50 здравословни рецепти“, предлага нови 100% „Леля approved” рецепти, които могат да превърнат менюто на всеки в истинско и благодатно пиршество, без значение дали си падате по пилешки кълки, или карфиолени букли.
Подбирайки някои от любимите си рецепти, любопитни факти и полезна информация за използваните от нея продукти, Йоана ще ни направи част от причудливия свят на храната, която трябва да бъде наш приятел, а не враг.
И най-вече – свят, в който нашето тяло се променя и с това и начинът, по който се храним.
В „Още 50 здравословни рецепти“ ще разберем:
- що е то палачинки от картоф и защо уикендът няма да е същият без тях;
- как да се освободим от бремето на броенето на калории и да постигнем баланс в хранителните ни навици;
- защо сьомгата и пюрето от карфиол са топ двойката на обедното ви меню;
- как може да приготвите в домашни условия сладка и компоти точно като на баба ви;
- и най-важното: как да се обичаме.
Между страниците на книгата ще открием вкусни, здравословни и лесни идеи за супи, салати, основни, десерти и печива, но и за домашно направени компоти, сладка и дори – крем сирене.
Из „Още 50 здравословни рецепти“ от Йоана Йокко, откъс от книгата
Здрасти, хора, лелчи here!
Две години по-късно идвам с нови предложения. Отново събрах любими мои рецепти, здравословни и сравнително лесни.
Тук искам да отделя няколко реда, за да споделя позицията си към днешна дата за здравословното хранене. Колкото и да е клиширано, аз вярвам, че то е в баланса. Не мисля, че трябва крайно да си забраняваме нещо, храната е огромно удоволствие и не ни е враг, стига да я консумираме умерено.
И сега, както преди, не вярвам, че трябва да се вманиачаваме да броим калории, да изпадаме в математически сметки при всяко хранене, но се съобразявам с желанията на голяма част от вас и разбирам, че това ви помага да се контролирате. Та за тези от вас, които пожелаха, включих калориите към всяко ястие.
С какво е по-различна тази книга? Ами като за начало – не е вегетарианска. Има предложения с месо и риба. Аз ги консумирам по-често от преди в последните две години и книгата отразява автентично нещата, които аз ям.
Голяма страст напоследък ми е домашното производство, пробвах и осъзнах, че не е никак трудно. Включвам моите успешни опити да си направя компоти, сладко, кашкавал и т.н. Надявам се да ви мотивират и вие да пробвате. Има много уют в домашната храна.
Май това исках да кажа, оставям ви да готвите. 🧡
Картофено-магданозени кюфтенца с пармезанова коричка
Необходими продукти:
- 500 г картофи
- 2 връзки магданоз
- 2 – 3 стръка зелен лук
- 100 г краве сирене
- 50 г пармезан
- 2 яйца
- 30 г масло
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. шарена сол
- ½ ч.л. черен пипер
Калории в 1 бр. кюфтенце: 115
Протеини в 1 бр. кюфтенце: 5,7 гр
Начин на приготвяне:
- Обелваме, измиваме, нарязваме и сваряваме картофите. Сварените картофи намачкваме заедно с маслото. В купа смесваме добре намачканите картофи, ситно нарязания магданоз и зелен лук с кравето сирене, яйцата и подправките.
- Настъргваме на ситното на рендето пармезана и включваме фурната да загрява (220 градуса, горен и долен реотан).
- С ръце оформяме кюфтенцата, след което ги овалваме в настъргания пармезан. Подреждаме в тава върху хартия за печене и печем в предварително загрятата фурна за 40 минутки.
- По желание сервираме с кисело мляко.