"Нощните птици" умират по-млади, но само ако пият или пушат

При "совите", които не са пушили и са пиели малко, не е наблюдаван повишен риск от по-ранна смърт в сравнение с "чучулигите"

"Нощните птици" умират по-млади, но само ако пият или пушат

Photo credit: Ira Lee Nesbitt/Pixabay

"Нощните птици" или "сови" не са изложени на повишен риск да умрат по-млади в сравнение с "чучулигите", ако не прекарват дългите си вечери в пиене и пушене, предаде Франс прес, позовавайки се на дългосрочно изследване. 

Предишно проучване с данни за близо половин милион жители на Великобритания на възраст между 38 и 73 години установи, че рискът от смърт поради каквато и да е причина е с 10 процента по-висок за "совите", отколкото за "чучулигите", за период от шест години и половина.

Британското проучване, първото по рода си, което изследва риска от смъртност, не взема предвид фактори като алкохола, които могат да бъдат свързани с преждевременните смъртни случаи.

Водени от желанието да научат повече, изследователите този път са проследили 24 000 еднополови близнаци във Финландия, помолени през 1981 г. да посочат дали са "сови" или "чучулиги". Една трета описват себе си по-скоро като "нощни птици", 10 процента се определят като същински "сови", а останалите - като "чучулиги". 

Тенденцията да се определят като "сови" е наблюдавана повече сред по-млади хора, които също така са пиели и пушели повече от останалите. Когато изследователите са пристъпили към анализ на данните през 2018 г., над 8700 от близнаците вече са били починали.

За тези 37 години изследователите са изчислили, че при същинските "нощни птици" рискът от смърт поради каквато и да е причина е бил с девет процента по-висок, отколкото при останалите. Според специалистите тази разлика се е дължала главно на цигарите и алкохола. При "совите", които не са пушили и са пиели малко, не е наблюдаван повишен риск от по-ранна смърт в сравнение с "чучулигите".

Според водещия автор на изследването Кристер Хублин от Финландския институт по професионално здраве хората, които се определят като същински "сови", трябва да се замислят сериозно за консумацията на алкохол и тютюн, ако ги употребяват.

Само по себе си, независимо от други фактори, времето, по което хората са склонни да си лягат - техният "хронотип", оказва слаб или никакъв  ефект върху смъртността им, казва още Хублин.

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Установиха връзка между безсънието и риска и от инфаркт Установиха връзка между безсънието и риска и от инфаркт
Ранобудните правят повече секс Ранобудните правят повече секс
Не оставяйте телефона си в спалнята нощем Не оставяйте телефона си в спалнята нощем
Учени откриха формулата на добрия нощен сън Учени откриха формулата на добрия нощен сън
Препоръчваме още
Това е най-добрият начин да се гали котка Това е най-добрият начин да се гали котка
Тайните на красивото и вкусно плато със сирена Тайните на красивото и вкусно плато със сирена
Дейл Карнеги ни учи как да решаваме конфликтите в живота си (предложение за четене) Дейл Карнеги ни учи как да решаваме конфликтите в живота си (предложение за четене)
Топ 10 на най-щастливите песни (ВИДЕО) Топ 10 на най-щастливите песни (ВИДЕО)
Не ме пипай: Местата, на които котките не обичат да бъдат докосвани Не ме пипай: Местата, на които котките не обичат да бъдат докосвани
Никога не е късно… Никога не е късно…
ТЕСТ: Кой е мъжът, който ще разбие сърцето ти? ТЕСТ: Кой е мъжът, който ще разбие сърцето ти?
Четири лесни стъпки за секси грим Четири лесни стъпки за секси грим
Защо ментата ни кара да чувстваме охлаждане? Защо ментата ни кара да чувстваме охлаждане?
Откъс от „Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги“ Откъс от „Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги“
Дългият COVID-19 може да се дължи на проблеми с имунната система Дългият COVID-19 може да се дължи на проблеми с имунната система
5 типа мъже, на които си струва да дадеш шанс 5 типа мъже, на които си струва да дадеш шанс
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби