Учени откриха формулата на добрия нощен сън

качество на съня = [(T x Bt) + C ] / [ Ha + S + L + (H x D)]

Учени откриха формулата на добрия нощен сън

снимка: sxc.hu

Британски изследователи създадоха формулата на добрия нощен сън, вземайки предвид умората на човека, прекараното време в леглото, удобството на матрака, броя на часовете им в будно състояние, шума, светлината, топлината и дебелината на завивката, съобщава БГНЕС.

Формулата дава оценка на качеството на съня на човека, която варира от "страхотно" до "въртене през цялата нощ". Учените се надяват, че тя ще помогне на хората да разберат от какво се нуждаят, за да заспят бързо и как да спят по-дълго. Формулата, създадена от учените от университета в Манчестър в сътрудничество с компанията The Fine Bedding, е следната: качество на съня = [(T x Bt) + C ] / [ Ha + S + L + (H x D)].

Оценка от две е страхотен нощен сън, едно е среден, а нула е въртене през цялата нощ. Т означава умора и се изчислява въз основа на броя на изминалите часове от последния нощен сън минус броя на прекараните в дрямка часове плюс часовете физическо натоварване през деня.

Bt означава време в леглото и се изчислява въз основа на часовете в леглото през дадената нощ разделен на обичайния брой часове в леглото. С е удобство и се изчислява като възглавница плюс завивки плюс матрак минус девет. Оценките за всяка част от спалното бельо се основават на оценяването им от едно (много неудобни) до пет (много удобни).

Ha е средният брой часове в будно състояние – колко средно време прекарваме в будно състояние през деня. За повечето хора то би било 16 часа. S представлява шума и включва всякакви звуци с изключение на успокояващите шумове, които приспиват хората. Той се оценява от едно (много леки звуци) до пет (много силен нередовен, обезпокоителен шум).

L е светлината и се отнася за всякаква светлина в стаята, включително осветени часовници, естествена светлина и светодиодно осветление, като 0,1 е много лека светлина, а 2 е ярка светлина от синия спектър. H е топлината и се изчислява по броя на градусите до 16-17 градуса по Целзий, разделени на десет. D е пригодеността на завивката към стайна температура – добра завивка може да ни помогне да запазим комфортна телесна температура, докато спим дори стаята да е малко по-гореща или студена от нормалното.

Пригодеността на юргана се определя чрез оценка от нула (отговаря отлично на стайната температура) до три (не отговаря добре и ви става или прекалено горещо, или прекалено студено). Д-р Пени Луис от университета в Манчестър съветва хората, които искат добър нощен сън, да стават и да си лягат по едно и също време всеки ден, да избягват дрямките и да правят много упражнения. Ключови фактори са още топлината, шума и светлината, като д-р Луис съветва хората да спят в хладна стая, около 16-17 градуса по Целзий, а завивката им да им позволява да дишат, така че тялото им да поддържа нормална температура, без да се стига до натрупване на влага. Тя допълва, че стаята трябва да е колкото се може по-тъмна през нощта. Накрая д-р Луис отбелязва, че удобството е много важно за качеството на съня, така че хората трябва да спят в удобни постелки.

Коментирай »
Още по темата
"Нощните птици" умират по-млади, но само ако пият или пушат "Нощните птици" умират по-млади, но само ако пият или пушат
Eсенната и пролетната смяна на часовото време: Коя води до повече нарушения на съня? Eсенната и пролетната смяна на часовото време: Коя води до повече нарушения на съня?
Кои бозайници спят най-малко? Тези животни спят най-много по два часа на денонощие Кои бозайници спят най-малко? Тези животни спят най-много по два часа на денонощие
Установиха връзка между безсънието и риска и от инфаркт Установиха връзка между безсънието и риска и от инфаркт
Да разтълкуваме еротичните сънища Да разтълкуваме еротичните сънища
11 начина да спим охладени в летните жеги 11 начина да спим охладени в летните жеги
Четири храни за здрав и пълноценен сън Четири храни за здрав и пълноценен сън
Доброто наспиване подобрява сексуалния живот Доброто наспиване подобрява сексуалния живот
Здрав 8-часов сън за пълноценен секс Здрав 8-часов сън за пълноценен секс
Не оставяйте телефона си в спалнята нощем Не оставяйте телефона си в спалнята нощем
Мляко и бразилски орех за здрав и спокоен сън Мляко и бразилски орех за здрав и спокоен сън
Пъстра храна за добро здраве Пъстра храна за добро здраве
В жегите спете по пижама В жегите спете по пижама
Изразяването на емоциите върху хартия лекува душевни и физически рани Изразяването на емоциите върху хартия лекува душевни и физически рани
Препоръчваме още
Най-масовото измиране в историята: Нови разкрития за историята на Земята Най-масовото измиране в историята: Нови разкрития за историята на Земята
Пет позабравени женски заповеди Пет позабравени женски заповеди
Половината жени фантазират за друг мъж по време на секс Половината жени фантазират за друг мъж по време на секс
Да се приготвя туршия е традиция Да се приготвя туршия е традиция
Защо той избра нея?  Защо той избра нея? 
Мечтаното предложение за брак Мечтаното предложение за брак
За доверието и оргазма или защо не трябва да смесваме секса с алкохол За доверието и оргазма или защо не трябва да смесваме секса с алкохол
Галактика със "странни качества": „Хъбъл“ засне Месие 85, която крие доста изненади Галактика със "странни качества": „Хъбъл“ засне Месие 85, която крие доста изненади
За общуването с децата и силата на думите: Две емблематични заглавия на Франсоаз Долто - в нов тираж (предложение за четене) За общуването с децата и силата на думите: Две емблематични заглавия на Франсоаз Долто - в нов тираж (предложение за четене)
Илюстрованата детска книжка „Живот“ разказва историята на Земята в стихове Илюстрованата детска книжка „Живот“ разказва историята на Земята в стихове
Разкриха тайната на яйцеклетката Разкриха тайната на яйцеклетката
ТЕСТ: Какво е за теб новата година? ТЕСТ: Какво е за теб новата година?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби