Учени откриха формулата на добрия нощен сън

качество на съня = [(T x Bt) + C ] / [ Ha + S + L + (H x D)]

снимка: sxc.hu

Британски изследователи създадоха формулата на добрия нощен сън, вземайки предвид умората на човека, прекараното време в леглото, удобството на матрака, броя на часовете им в будно състояние, шума, светлината, топлината и дебелината на завивката, съобщава БГНЕС.

Формулата дава оценка на качеството на съня на човека, която варира от "страхотно" до "въртене през цялата нощ". Учените се надяват, че тя ще помогне на хората да разберат от какво се нуждаят, за да заспят бързо и как да спят по-дълго. Формулата, създадена от учените от университета в Манчестър в сътрудничество с компанията The Fine Bedding, е следната: качество на съня = [(T x Bt) + C ] / [ Ha + S + L + (H x D)].

Оценка от две е страхотен нощен сън, едно е среден, а нула е въртене през цялата нощ. Т означава умора и се изчислява въз основа на броя на изминалите часове от последния нощен сън минус броя на прекараните в дрямка часове плюс часовете физическо натоварване през деня.

Bt означава време в леглото и се изчислява въз основа на часовете в леглото през дадената нощ разделен на обичайния брой часове в леглото. С е удобство и се изчислява като възглавница плюс завивки плюс матрак минус девет. Оценките за всяка част от спалното бельо се основават на оценяването им от едно (много неудобни) до пет (много удобни).

Ha е средният брой часове в будно състояние – колко средно време прекарваме в будно състояние през деня. За повечето хора то би било 16 часа. S представлява шума и включва всякакви звуци с изключение на успокояващите шумове, които приспиват хората. Той се оценява от едно (много леки звуци) до пет (много силен нередовен, обезпокоителен шум).

L е светлината и се отнася за всякаква светлина в стаята, включително осветени часовници, естествена светлина и светодиодно осветление, като 0,1 е много лека светлина, а 2 е ярка светлина от синия спектър. H е топлината и се изчислява по броя на градусите до 16-17 градуса по Целзий, разделени на десет. D е пригодеността на завивката към стайна температура – добра завивка може да ни помогне да запазим комфортна телесна температура, докато спим дори стаята да е малко по-гореща или студена от нормалното.

Пригодеността на юргана се определя чрез оценка от нула (отговаря отлично на стайната температура) до три (не отговаря добре и ви става или прекалено горещо, или прекалено студено). Д-р Пени Луис от университета в Манчестър съветва хората, които искат добър нощен сън, да стават и да си лягат по едно и също време всеки ден, да избягват дрямките и да правят много упражнения. Ключови фактори са още топлината, шума и светлината, като д-р Луис съветва хората да спят в хладна стая, около 16-17 градуса по Целзий, а завивката им да им позволява да дишат, така че тялото им да поддържа нормална температура, без да се стига до натрупване на влага. Тя допълва, че стаята трябва да е колкото се може по-тъмна през нощта. Накрая д-р Луис отбелязва, че удобството е много важно за качеството на съня, така че хората трябва да спят в удобни постелки.

Коментирай »
Още по темата
"Нощните птици" умират по-млади, но само ако пият или пушат
Eсенната и пролетната смяна на часовото време: Коя води до повече нарушения на съня?
Кои бозайници спят най-малко? Тези животни спят най-много по два часа на денонощие
Установиха връзка между безсънието и риска и от инфаркт
Да разтълкуваме еротичните сънища
11 начина да спим охладени в летните жеги
Четири храни за здрав и пълноценен сън
Доброто наспиване подобрява сексуалния живот
Здрав 8-часов сън за пълноценен секс
Не оставяйте телефона си в спалнята нощем
Мляко и бразилски орех за здрав и спокоен сън
Пъстра храна за добро здраве
В жегите спете по пижама
Изразяването на емоциите върху хартия лекува душевни и физически рани
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Той просто НЕ си пада по теб
ТЕСТ: Страхове, мании и комплекси: Какво те измъчва най-много?
Коя е била истинската Коко Шанел по време на Втората световна война (предложение за четене)
Шест любими храни, които почти не съдържат захар
ТЕСТ: Кое е най-силното ти женско оръжие?
Храните, които водят до пристрастяване
Кариера или семейство: 5 начина да успяваме и в двете
Какви са в секса блондинките, червенокосите и брюнетките?
Отпуска само през лятото
Предложение за четене: „Вторият пол“ - епохалния труд на Симон дьо Бовоар
Защо обичаме чесън, но мразим чесновия дъх?
Хиперурикемия и подагра – какво не знаем за тези заболявания и кои грешки в диетата може да ги отключат
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби