11 начина да спим охладени в летните жеги

Ето няколко изпитани съвета за спокоен сън през горещите нощи

11 начина да спим охладени в летните жеги

Photo credit: Pixabay/Pexels

В разгара на лятото не закъсняват и големите жеги. Всички търсим начини да се охладим през деня, но твърде горещите нощи ни пречат да спим спокойно.

Има няколко изпитани начина, с които да си осигурим по-прохладна нощ и съответно по-спокоен сън. 

1. Избери памука – заложи на памучни чаршафи и завивки, може и сатен. В никакъв случай не ползвай изкуствени материи, защото те само ще те запарят още повече.

2. Чаршафи в хладилника – това е изпитан трик. Преди да си легнеш остави спалното си бельо да се охлади добре, после ще спиш като бебе. 

3. Вентилатор пред климатик. Заложи на изпитания, стар начин за охлаждане. Монотонният звук на вентилатора ще те приспи и то на фона на приятен полъх.

4. За и против спането гол – тук съветите са разнопосочни. Някои съветват да спим голи в жегата, защото е полезно. Според други обаче спането гол е вредно, защото няма дреха, която да попие потта и тя се задържа по тялото. Можем да заложим отново на памучна или сатенена дреха за сън.

5. Отдалечи се от половинката – лоша новина за всички романтици. Колкото и да е приятно да се гушкаш с любимия, в жегата е по-добре да запазите дистанция. В противен случай няма да можеш да избягаш от жегата.

6. Душ преди лягане – това работи гарантирано. Вземи си хладен душ точно преди да си легнеш. Ако ти е много горещо, може да намокриш и косата си, тя изсъхва по-бавно и ще ти осигури охлаждане. 

7. Отворен прозорец – Някои обичат да спят на течение, за да се разхлаждат. Понякога обаче това може да е опасно за здравето, да причини схващания или настинки. По-добра идея е да оставим прозореца отворен, за да влиза хладният ветрец.

8. Хидратация нощем – остави чаша с вода с лед до леглото си. И не забравяй да се хидратираш и нощем.

9. Обръщай възглавницата – това всички сме го правили. Когато нагрееш възглавницата, можеш просто да я обърнеш наопаки и да се радваш на хладната ѝ страна.

10. Спрей с вода – ползвай спрей с хладка вода, с който да се пръскаш вечер и дори нощем, докато си в леглото. Освен, че е забавно, гарантирано охлажда. 

11. Без преяждане – опитай да вечеряш рано и да не се тъпчеш преди лягане. Лека, свежа салата за вечеря ще те охлади, а и ще се погрижи за фигурата ти. 

Коментирай »
Още по темата
Колко горещо е твърде горещо, за да функционира нормално човешкото тяло? Колко горещо е твърде горещо, за да функционира нормално човешкото тяло?
Жегите могат да бъдат опасни: Следвайте няколко важни правила срещу прегряване Жегите могат да бъдат опасни: Следвайте няколко важни правила срещу прегряване
Позата, в която спиш, разкрива какъв си (ВИДЕО) Позата, в която спиш, разкрива какъв си (ВИДЕО)
Пет стилни съвета за жегите Пет стилни съвета за жегите
Как да предпазим боядисаната коса от жегите Как да предпазим боядисаната коса от жегите
Петте храни за здрав сън Петте храни за здрав сън
Учени откриха формулата на добрия нощен сън Учени откриха формулата на добрия нощен сън
Препоръчваме още
9 признака, че трябва да повишиш емоционалната си интелигентност 9 признака, че трябва да повишиш емоционалната си интелигентност
50% от хората намират татуировките за привлекателни 50% от хората намират татуировките за привлекателни
Той е готов за сватба – знаците, които няма да забележиш Той е готов за сватба – знаците, които няма да забележиш
Откриха причината за лошия дъх в устата Откриха причината за лошия дъх в устата
Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене) Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене)
Дългият COVID-19 може да се дължи на проблеми с имунната система Дългият COVID-19 може да се дължи на проблеми с имунната система
Innerglow с нов сингъл – “Безразличен” Innerglow с нов сингъл – “Безразличен”
„Пилат“ на Магда Сабо за пръв път на български език (предложение за четене) „Пилат“ на Магда Сабо за пръв път на български език (предложение за четене)
Да освежим работното място Да освежим работното място
Водата не помага за отслабване Водата не помага за отслабване
Да преборим скуката: Пет полезни занимания, с които да оползотворим времето вкъщи Да преборим скуката: Пет полезни занимания, с които да оползотворим времето вкъщи
Най-популярните сосове в света Най-популярните сосове в света
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби