Жегите могат да бъдат опасни: Следвайте няколко важни правила срещу прегряване

Не оставяйте деца или животни в паркиран автомобил и задължително пийте много вода. Какво още съветват експертите? Вижте:

Жегите могат да бъдат опасни: Следвайте няколко важни правила срещу прегряване

Photo credit: Noah Silliman/Unsplash

Горещото време крие редица рискове за здравето, особено ако сме изложени на много високи температури и нямаме възможност за охлаждане или сянка.

Важно е през летните жеги да избягваме прегряването и да се хидратираме обилно. От Здравното министерство споделят в сайта си редица съвети на Световната здравна организация за това как практично и лесно да се предпазим от жегите и да си осигурим здравословно охлаждане. През период на топлинни вълни е нужно да следваме инструкциите на местните здравни власти, се казва в публикацията.

Поддържайте хладна температура в жилището си

 • Стремете се да поддържате хладна температура в жилището си. Проверявайте температурата в него между 8 и 10ч., в 13ч. и вечер в 22ч. Тя трябва да бъде по-ниска от 32°C през деня и 24°C през нощта. Тези инструкции е особено важно да се спазват за деца, възрастни над 60г. или хора с хронични здравословни проблеми.
 • Използвайте хладния въздух през нощта, за да проветрите жилището си. Ако е безопасно, отворете всички прозорци през нощта и рано сутринта, когато външната температура е по-ниска.
 • Намалете топлината вътре в жилището си. Затворете прозорците и особено онези, които са директно изложени на слънчева светлина през деня. Изключете изкуственото осветление и толкова електрически уреда, колкото е възможно.
 • Пуснете щори, драперии и тенти на прозорците, които се огряват от слънцето сутрин или следобед.
 • Сложете мокри кърпи в жилището си, за да го охладят. Не забравяйте, че тогава се повишава и влажността на въздуха.
 • Ако в жилището си имате климатик, затворете вратите и прозорците и изключете електрическите уреди, които не са необходими за охлаждане, така че да се намали риска от прекъсване на електрозахранването.
 • Електрическите вентилатори могат да донесат облекчение в горещините, но когато температурите са над 35 °C, те не могат да предотвратят здравословни проблеми, свързани с горещините. Важно е да се пият много течности.

Пазете се от горещините

 • Преместете се в най-хладната стая, особено през нощта.
 • Ако не е възможно да поддържате хладна температура в дома си, прекарвайте 2-3 часа от деня на хладно (например в обществена климатизирана сграда).
 • Избягвайте да излизате навън в най-горещите часове на деня.
 • Избягвайте изморителна физическа активност. Ако ви предстои такава – свършете я в най-хладната част на деня, която обикновено е сутрин между 4 и 7ч.
 • Стойте на сянка.
 • Не оставяйте деца или животни в паркиран автомобил.

Поддържайте тялото си хладно и хидратирано

 • Вземете хладен душ или вана. Алтернативно може да ползвате студени компреси, кърпи, гъби, бани на краката и т.н.
 • Носете летни, свободни дрехи от естествени материи. Навън носете широка шапка с периферия или козирка и слънчеви очила.
 • Ползвайте леки чаршафи и завивки без пълнеж, за да избегнете задържането на топлина.
 • Приемайте редовно течности като избягвате алкохол, тютюнопушене и прекалено много кофеин и захар.
 • Яжте по малко и по-често. Избягвайте храни, богати на протеини.

Помогнете на другите

 • Планирайте да проверявате семейството, приятели и съседи, които прекарват дълго време сами вкъщи. Уязвимите хора може да имат нужда от помощ през горещите дни, съветват здравните експерти.
 • Обсъждайте екстремните топлинни вълни със семейството си. Всеки трябва да знае какво да прави, за да се справи с тях.
 • Помогнете на човек в риск да получи съвет и подкрепа. Възрастните или болните хора, които живеят сами трябва да се посещават поне веднъж на ден.
 • Ако приемате лекарства, консултирайте се с лекуващия лекар как лекарството може да повлияе върху терморегулацията и флуидния баланс.
 • Отидете на обучение. Запишете се на курс по оказване на първа помощ за справяне с топлинни вълни и други извънредни ситуации. Всеки трябва да знае как да реагира в подобни ситуации.

Ако имате здравословен проблем

 • Пазете лекарствата на температура под 25 °C или в хладилника (прочетете упътванията за тяхното съхранение).
 • Потърсете съвет от лекар, ако страдате от хронично състояние или приемате множество лекарства.

Ако Вие или човек до Вас се почувства зле

 • Опитайте се да намерите помощ, ако се чувствате замаян, отпаднал, неспокоен или изпитвате силна жажда и главоболие; преместете се на хладно място възможно най-бързо и премерете телесната си температура.
 • Пийте вода или плодови сокове, за да се рехидратирате.
 • Починете си незабавно на хладно място, ако изпитвате болезнени мускулни спазми, най-често в краката, ръцете или корема, в много случаи след продължителни упражнения през горещите дни; пийте рехидратиращи разтвори, които съдържат електролити; потърсете медицинска помощ, ако крампите, предизвикани от горещината продължат повече от един час.
 • Консултирайте се с лекар, ако усетите необичайни симптоми или ако симптомите продължат. Ако член на семейството е с гореща и суха кожа и делириум, конвулсии и/или безсъзнание, обадете се незабавно на лекар или извикайте линейка. Докато чакате линейката, преместете пострадалия на хладно място и го сложете да легне с повдигнати крака и бедра, свалете дрехите и започнете външно охлаждане със студени компреси на врата, ахилеса и слабините, продължително проветрявайте и мокрете кожата с вода с температура 25–30°C. Премерете телесната температура. Не давайте на пострадалия ацетилсалицилова киселина или парацетамол. Сложете да легнат настрани хора в безсъзнание, съветват още от Здравното министерство. 

Какво ще е времето днес и следващите дни виж на Klimat.bg

Коментирай »
Още по темата
Безплатни кардиологични прегледи в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ Безплатни кардиологични прегледи в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“
Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето
10 правила и забрани, които да спазваме в горещото време 10 правила и забрани, които да спазваме в горещото време
Колко горещо е твърде горещо, за да функционира нормално човешкото тяло? Колко горещо е твърде горещо, за да функционира нормално човешкото тяло?
Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим
Едно наум с алкохола на плажа: Съветите на токсиголога за безпроблемна почивка Едно наум с алкохола на плажа: Съветите на токсиголога за безпроблемна почивка
6 гадни неща, които могат да ни се случат през лятото, и 10 съвета как да се предпазим 6 гадни неща, които могат да ни се случат през лятото, и 10 съвета как да се предпазим
Светът е преживял най-горещия месец юни в историята Светът е преживял най-горещия месец юни в историята
4 юли 2023 година - най-горещият ден в историята 4 юли 2023 година - най-горещият ден в историята
Дори в Антарктида е твърде топло: Преживели сме най-горещия 3 юли в историята Дори в Антарктида е твърде топло: Преживели сме най-горещия 3 юли в историята
Жегите обострят болките от подути крака и разширени вени, ето как да си помогнем Жегите обострят болките от подути крака и разширени вени, ето как да си помогнем
Пет стилни съвета за жегите Пет стилни съвета за жегите
11 начина да спим охладени в летните жеги 11 начина да спим охладени в летните жеги
Препоръчваме още
50% от хората намират татуировките за привлекателни 50% от хората намират татуировките за привлекателни
Грешките, които убиват връзката Грешките, които убиват връзката
Методът Сакума в 5 минути на ден: Кеничи Сакума разбулва тайната на идеалната фигура (предложение за четене) Методът Сакума в 5 минути на ден: Кеничи Сакума разбулва тайната на идеалната фигура (предложение за четене)
От какво се страхуват мъжете? От какво се страхуват мъжете?
Наръчникът „Как да бъдеш щастлив“ разкрива, че щастието е напълно възможно (предложение за четене) Наръчникът „Как да бъдеш щастлив“ разкрива, че щастието е напълно възможно (предложение за четене)
Сексът със скорпион: Най-незабравимото приключение в леглото Сексът със скорпион: Най-незабравимото приключение в леглото
 „Възход“ – българското ърбън фентъзи, дебют на обещаващ млад автор (предложение за четене) „Възход“ – българското ърбън фентъзи, дебют на обещаващ млад автор (предложение за четене)
Хапче вместо ботокс ще подмладява дамите Хапче вместо ботокс ще подмладява дамите
Един мъж без име търси отговори за същността на живота и смъртта в „Тъжният гост“ от Матиас Наврат (предложение за четене) Един мъж без име търси отговори за същността на живота и смъртта в „Тъжният гост“ от Матиас Наврат (предложение за четене)
Не подценявайте вредите, които нанася заседналият начин на живот Не подценявайте вредите, които нанася заседналият начин на живот
Интелигентни или дългокраки жени предпочитат мъжете? Интелигентни или дългокраки жени предпочитат мъжете?
Четири бързи и лесни начина да се справим с махмурлука Четири бързи и лесни начина да се справим с махмурлука
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби