Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим

Инфекционист дава ценни съвети за това как да се предпазим от заразяване с най-често срещаните летни вируси

Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим

Photo via Canva.com

Горещите летни дни освен добро настроение, предлагат и характерните за сезона вируси. Най-често срещаните са ентеровирусите, аденовирусите и  ротавирусите. Източник на зараза са болните хора, както и здравите заразоносители, съобщават от ВМА.

Вирусите се разпространяват лесно и бързо по въздушно-капков, контактно-битов и фекално-орален път, най-често в курортните селища, където се събират много хора на едно място, хигиената се влошава и се създават предпоставки за инфекции.

Бързоразвалящата се храна в жегата, мръсната вода и липсата на хигиенни навици са основните причини за тези масови летни заболявания, казва д-р Лилия Иванова, част от екипа на Катедрата поинфекциозни болести на ВМА.

Ентеровирусите

Ентеровирусите са много и най-различни. Те се разделят на над 60 серотипа, като основните 4 групи са коксаки А, коксаки Б, полиовируси и ECHO вируси.

Най-често боледуват децата, като механизмът на предаване е фекално-орален, по-рядко и въздушно-капков. Повече от 90% протичат като асимптомна инфекция, като инкубационният период е 3-6 дни.

Това са група вируси, които не трябва да бъдат подценявани, тъй като могат да увредят мозъка и сърцето, предупреждава експертът.

Най-честите заболявания, причинени от ентеровируси 

👉„летен грип“ или т.нар ентеровирусна треска. Тя е с прояви на висока температура, болки в мускулите, болки в корема, повръщане и болки в гърлото.

👉Херпангина – причинена от коксаки А вирус. Тя протича с висока температура, болки в гърлото, прогресираща до болезненост при преглъщане на храна и безапетитие. Характеризира се с единични везикули по сливиците и небцето, които бързо мацерират и се оформят повърхностни ерозии. Заболяването се съпровожда с повишена температура, болка в гърлото и затруднено преглъщане. Най-често боледуват деца на възраст между 3 и 10 години.  

👉Стомашно-чревна форма с проявата на висока температура, болки в корема, повръщане и диарийни изхождания.

👉Болестта „ръка-крак-уста“ (HFMD) се проявява с болезнени мехурчета в устната кухина, езика, бузите, твърдото небце и венците. Те се сливат в по-големи мехурчета (були), които бързо ерозират. По дланите и ходилата се развива макуло-папулозен обрив. Заболяването преминава за около една седмица.

👉хеморагичен конюнктивит, причинен най-често от ентеровирус 70, протича с болка и парене в очите, фотофобия (светлобоязън), оток на клепачите и серозна секреция от очите. Засяга по-често млади хора, преминава за около седмица.

👉засягане на мускули (плевродиния), миокард – плевродинията се проявява с внезапно повишение на температурата, задух, пристъпни мускулни болки в долната част на гръдния кош и корема, продължаващи 15-30 минути. Най-честият причинител е коксаки Б. Симптомите могат да наподобят миокарден инфаркт, белодробен емболизъм, остър хирургичен корем.

Аденовирусите

Аденовирусите са различни ДНК-вируси, засягащи предимно деца на възраст между 1 и 10 години.

Най-честите заболявания, причинени от аденовируси

Поради наличието на повече от 50 серотипа, могат да причинят: заболяване на горните дихателни пътища, пневмония, фарингоконюнктивална треска, епидемичен кератоконюнктивит, хеморагичен цистит, диария и други, проявяващи се с повишена температура, кашлица, хрема, болки в гърлото, конюнктивит, диария, както и увеличени предимно шийни лимфни възли.

Болните се оплакват от обилна носна секреция, зачервено и болезнено гърло, парене, сълзене в очите и фотофобия, пояснява още д-р Иванова.

Ротавируси

Ротавирусите са най-честите причинители на остри вирусни диарии, като възприемчивостта към тях е най-висока у кърмачета от 6 до 24 месеца и деца до 5 г. Основните механизми на заразяване са фекално-оралният и контактно-битовият.

Заболяването води до продължителна диария, повръщане и тежка дехидратация – признаците за дехидратация включват сухи лигавици, обложен език, намалено количество на урината, хлътнали очни ябълки, плач без сълзи.

Симптомите са отпадналост, повишена температура, болки в корема и безапетитие. При ротавируса е характерно, че оплакванията могат да се задържат и повече от седмица.

Освен посочените по-горе типични за летния сезон вируси, с подобна грипоподобна симптоматика може да протече и инфекцията от COVID-19, както и грип А и грип Б, които не бива да се пропускат, изтъква още д-р Иванова.

Как да се предпазим

🔺Основните начини за предпазване от летните вируси са поставяне на ръка пред устата при кихане и кашляне, препоръчително е да се слага маска, особено на места с много хора, които кашлят/кихат.

🔺Измиването на ръцете остава „златен стандарт” в изграждането на навиците при децата, който ги предпазва не само от летните, но и от вирусните и бактериални инфекции, върлуващи през цялата година.

🔺Измиване на хранителните продукти преди консумация. Хубавото измиване на плодовете и зеленчуците премахва нитратите от тях. Измиването под течаща вода е абсолютният минимум. Изтъркването с четка или гъба е допълнителна полезна стъпка.

🔺Да се подлагат на добра термична обработка и съхраняват при хладилни условия хранителните продукти, особено тези от животински произход (месо, мляко, яйца);

🔺Да не се пие вода от съмнителни водоизточници;

🔺Спазване на лична хигиена, избягване на многолюдни плувни басейни.

🔺Използване на собствени прибори за хранене.

Лечението

Изключително важно е да се приемат 1,5-3 литра течности поради високите температурите и склонността към дехидратация, категорични са експертите. Лечението е основно симптоматично и е свързано с употребата на антипиретици, антидиарийни средства, средства за борба с дехидратацията, локални анестетици за устната кухина.

При спазване на тези лесни съвети, можем лесно да се наслаждаваме на слънчево лято, споделя д-р Иванова.

Какво ще е времето днес и следващите дни виж на Klimat.bg

Коментирай »
Още по темата
С деца на почивка: Задължителната лятна аптечка за всеки родител С деца на почивка: Задължителната лятна аптечка за всеки родител
Слънчево изгаряне, алергии, гъбички: Ето как да предпазим кожата си през лятото Слънчево изгаряне, алергии, гъбички: Ето как да предпазим кожата си през лятото
Жега, слънце и опасности: Кои са най-честите травми през лятото и как да се предпазим Жега, слънце и опасности: Кои са най-честите травми през лятото и как да се предпазим
Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето
10 правила и забрани, които да спазваме в горещото време 10 правила и забрани, които да спазваме в горещото време
Едно наум с алкохола на плажа: Съветите на токсиголога за безпроблемна почивка Едно наум с алкохола на плажа: Съветите на токсиголога за безпроблемна почивка
6 гадни неща, които могат да ни се случат през лятото, и 10 съвета как да се предпазим 6 гадни неща, които могат да ни се случат през лятото, и 10 съвета как да се предпазим
Жегите могат да бъдат опасни: Следвайте няколко важни правила срещу прегряване Жегите могат да бъдат опасни: Следвайте няколко важни правила срещу прегряване
Лято е! Да поговорим за физическата активност и хидратацията Лято е! Да поговорим за физическата активност и хидратацията
7 забрани за лятото 7 забрани за лятото
Препоръчваме още
Денят на отказващите се: Кога зарязваме новогодишните си обещания да спортуваме Денят на отказващите се: Кога зарязваме новогодишните си обещания да спортуваме
Доза книжен уют с „Чаша, пълна с утеха“ от магьосницата Карън Хокинс (предложение за четене) Доза книжен уют с „Чаша, пълна с утеха“ от магьосницата Карън Хокинс (предложение за четене)
Пет начина да се справиш с ревниво гадже Пет начина да се справиш с ревниво гадже
„Опенхаймер: Американският Прометей“ на Кай Бърд и Мартин Шъруин (предложение за четене) „Опенхаймер: Американският Прометей“ на Кай Бърд и Мартин Шъруин (предложение за четене)
Как мога да разбера кога съм в овулация Как мога да разбера кога съм в овулация
Драма, драма, драма... Драма, драма, драма...
Шест начина да отслабнем, забавлявайки се Шест начина да отслабнем, забавлявайки се
ТЕСТ: Коя е перфектната професия за теб? ТЕСТ: Коя е перфектната професия за теб?
Пролетно, изкушаващо, здравословно: Салата с авокадо и ягоди Пролетно, изкушаващо, здравословно: Салата с авокадо и ягоди
Кълбо от енергия, 100 пъти по-голямо от Слънчевата система: "Най-голямата" космическа експлозия Кълбо от енергия, 100 пъти по-голямо от Слънчевата система: "Най-голямата" космическа експлозия
Колко дълго може да издържи човешкият организъм на екстремно високи температури? Колко дълго може да издържи човешкият организъм на екстремно високи температури?
Нещата, които той не трябва да разбира за теб Нещата, които той не трябва да разбира за теб
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби