Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето

Офталмолог отговаря на всички „горещи“ въпроси за това как да предпазим очите на децата от силното слънце

Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето

Photo via Canva.com

Излагането на слънце на бебето дo нaвъpшвaнe нa шecтмeceчна възраст не само не се препоръчва от лекарите, но мoжe дa бъдe дори oпacнo. Малките деца имaт нyждa от cлънцe, нo caмo в cлyчaй, чe ca дoбpe зaщитeни с чадър или под навеса на количката. Силната светлина може да нанесе сериозни щети не само на нежната бебешка кожа, но и на очите му. Това съобщава д-р Александър Колчев – офталмолог във ВИТА.

Офталмолозите на болницата са категорични, че за децата още от 3-4- годишна възраст очилата са необходимост, особено при продължително излагане на силно слънце. Родителите на децата със светли очи трябва да бъдат изключително предпазливи, защото те много често са по-чувствителни към ярката слънчева светлина от малчуганите с тъмни очи. Това обаче съвсем не означава, че трябва да се вземат предпазни мерки само за синеоките и зеленооките деца, а за останалите подобен риск не съществува, подчертава експертът.

Рискове за очите 

Изследванията на учените показват, че 30 минути, прекарани под силно слънце без слънчеви очила, са равни на два часа пред телевизора или на компютъра като вредно въздействие. Слънчевите лъчи са опасни не само през лятото, но и през останалите сезони, дори през зимата, когато по традиция мислим, че не са ни нужни. Слънчевите очила са доброто решение, защото правилно подбраните очила улавят и неутрализират около 97,8% от вредните ултравиолетови лъчи, разказва още д-р Колчев.

Симптоми за проблем на детето със силната светлина   

Ако докато сте на слънце, малчуганът започне да вижда по-зле, премигва често и се мръщи, проявява желание да се скрие на тъмно или си търка и закрива очите, промийте ги с чиста вода и го оставете известно време на сянка. Или му сложете очилата, съветва лекарят. Как ще го убедите по-лесно да ги сложи? На тази възраст децата обожават да подражават на възрастните, споделя още той. „Обърнете му внимание как мама и тати си носят очила, колко са красиви и колко хубаво се вижда през тях. Свикнете с мисълта, че очилaтa са не пpocтo aĸcecoap, a зaдължитeлнa чacт oт oблeĸлoтo нa дeтeтo пpи нaличиe нa cилнo cлънцe“, категоричен е офталмологът.

Възможни последици за детските очи от яркото слънце

Излагането на силно слънце за кратко време може да доведе до изгаряне както на клепачите, така и на роговицата, т.нар. фотокератит. Той протича с болка и силно дразнене, но лесно отшумява, подчертава д-р Колчев.

Излагането на по-слабо слънце, но за продължителен период от време, не води до така рязко откроени симптоми, но в този случай се натрупват вредните ефекти на UV лъчите върху другите части на окото – леща и ретина. Това се отразява с по-ранна поява на катаракта, когато порасне или с увреждане на ретината. Друг негативен фактор от продължително действие на UV- лъчите е неговият мутагенен ефект, което води при предразположените хора до поява на доброкачествени и злокачествени туморни образувания на клепачите, съобщава още специалистът.

  • Заради неоформената все още имунна система на децата и в резултат на тяхната чувствителност, много често се появяват симптоми на алергична реакция към UV-лъчите. Част от симптомите на алергичния конюнктивит са:
  • силен сърбеж в двете очи
  • често мигане
  • дразнене от светлина
  • сълзене
  • замъглено зрение
  • по-малките деца често търкане на очите и риск от замърсяване 

Слънчевите очила в тези случаи са абсолютно задължителни, независимо от сезона, защото дори и да не е доказана алергия към слънчевите лъчи, те увеличават тежестта на симптомите и водят до влошаване на състоянието. Категоричен е офталмологът.

Как да изберем слънчеви очила за детето?

Първо, купувайте очила само от специализирани магазини, съветва д-р Колчев. И уточнява: „Не трябва и през ум да Ви минава да пазарувате очила за дете от интернет, сергия или от неоторизиран магазин за продажба, дори те да са от най-хитовата Ви любима марка или заради прекрасната рамка, която много му отива, според Вас. Важно е за всички, но още повече за детските очи, очилата да бъдат със 100% UV защита на филтъра“.

Второ, обърнете внимание на материала, от който са направени лещите. Изборът е между стъклени и пластмасови. Стъклените очила не са подходящи за деца, защото могат да се счупят и да ги наранят, посочва още експертът. Офталмолозите не препоръчват купуването на такъв вид очила за деца до 10-12-годишна възраст. Поликарбонатната пластмаса е достатъчно здрава, почти не се огъва и не изкривява, затова такива очила са най-подходящи за деца. Акриловата пластмаса е най-евтиният вариант. Очила от този материал не е препоръчително да се купуват за деца. Те не се чупят лесно, но почти винаги дават изкривяване, което уврежда зрението. На масовите пазари продават точно такива очила, предупреждава лекарят.

Съществуват и очила с поляризирани лещи. Такива лещи имат по-специфични физични свойства, променят начина на разпространение на светлината, намаляват отблясъците, напр. от водна повърхност или от мокър асфалт.

Ако детето ви страда от алергия, не забравяйте да обърнете по-специално внимание и на материала, от който е направена рамката. Пластмасата трябва да е качествена и достатъчно гъвкава, за да могат дръжките лесно да бъдат коригирани според формата на главата. Най-добре е, когато вътре в пластмасовата рамка има още една – метална, подчертава лекарят. И заключва: „Важно е рамката не само да е красива, а и удобна на детето, да не му се смъква, да не го стиска, да приляга добре на главата. И разбира се, да е актуална, за да може то да се чувства красиво и да я носи с удоволствие“.

Ако детето носи очила по рецепта във връзка с късогледство, далекогледство или астигматизъм, в оптиките трябва да вземат неговите показатели и да изработят слънчеви очила с необходимата корекция или да предложат т.нар. фотосоларни стъкла.

Задължителни ли са слънчевите очила през лятото?

В много малко случаи носенето на слънчеви очила е задължително, но при всяко положение е препоръчително, споделя офталмологът. И това е препоръка, която важи за всеки сезон, дори за зимата, поради силните отблясъци от снега, които могат да повредят очите. Като родители трябва да се уверим, че ситуацията е безопасна за очите на детето, независимо от сезона, съветва той.

Преглед при д-р Александър Колчев може да бъде записан в болница ВИТА. Той уточнява, че преглежда деца над 3 годишна възраст и приема часове само след предварително записване на телефоните на регистратурата или в платформата superdoc.bg.

Д-р Александър Колчев е завършил медицина в Университета Claude BERNARD LYON 1, Франция. Защитил е  магистратура по здравен мениджмънт в Медицинския университет София и е специализирал Очни болести в УМБАЛ Александровска. Член е на екипа офталмолози на МБАЛ ВИТА.

Коментирай »
Още по темата
Кошмарът слънчева алергия – видове, симптоми, превенция и лечение Кошмарът слънчева алергия – видове, симптоми, превенция и лечение
Най-полезните храни за здравето на очите Най-полезните храни за здравето на очите
Излагането на слънце: Ползи, рискове и пет грешки, които често допускаме Излагането на слънце: Ползи, рискове и пет грешки, които често допускаме
С деца на почивка: Задължителната лятна аптечка за всеки родител С деца на почивка: Задължителната лятна аптечка за всеки родител
Слънчево изгаряне, алергии, гъбички: Ето как да предпазим кожата си през лятото Слънчево изгаряне, алергии, гъбички: Ето как да предпазим кожата си през лятото
Първа помощ при изгаряне: Какво НИКОГА да не правим Първа помощ при изгаряне: Какво НИКОГА да не правим
10 правила и забрани, които да спазваме в горещото време 10 правила и забрани, които да спазваме в горещото време
Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим
6 гадни неща, които могат да ни се случат през лятото, и 10 съвета как да се предпазим 6 гадни неща, които могат да ни се случат през лятото, и 10 съвета как да се предпазим
Жегите могат да бъдат опасни: Следвайте няколко важни правила срещу прегряване Жегите могат да бъдат опасни: Следвайте няколко важни правила срещу прегряване
Как да не изгорим на плажа: Безценни съвети от дерматолог Как да не изгорим на плажа: Безценни съвети от дерматолог
Препоръчваме още
Дори и само 11 минути физическо натоварване дневно могат да удължат живота ни Дори и само 11 минути физическо натоварване дневно могат да удължат живота ни
5 добри причини да запазите дългата си коса 5 добри причини да запазите дългата си коса
Колко струват услугите, които ни предоставят подводните гори от водорасли Колко струват услугите, които ни предоставят подводните гори от водорасли
Големите победители на наградите Оскар 2020: „Паразит” влезе в киноисторията (ВИДЕО) Големите победители на наградите Оскар 2020: „Паразит” влезе в киноисторията (ВИДЕО)
Пет стъпки за по-щастлив живот Пет стъпки за по-щастлив живот
Погледнете пръстите на краката си: Може да издават висок холестерол Погледнете пръстите на краката си: Може да издават висок холестерол
Плодовият аромат подбужда желанието за здравословно хранене Плодовият аромат подбужда желанието за здравословно хранене
„Горчиво-сладко“: Сюзан Кейн разкрива, че изпитването на тъга и копнеж подобрява психично здраве „Горчиво-сладко“: Сюзан Кейн разкрива, че изпитването на тъга и копнеж подобрява психично здраве
Колкото по-силно е семейството, толкова по-успешна е жената в кариерата Колкото по-силно е семейството, толкова по-успешна е жената в кариерата
„Адам отпреди грехопадението“ преплита големите теми за екологията и човешките права (предложение за четене) „Адам отпреди грехопадението“ преплита големите теми за екологията и човешките права (предложение за четене)
Учени обявиха обещаващ напредък за диагностика на болестта на Паркинсон Учени обявиха обещаващ напредък за диагностика на болестта на Паркинсон
Защо мъжете в униформи са толкова секси Защо мъжете в униформи са толкова секси
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби