Първа помощ при изгаряне: Какво НИКОГА да не правим

Има много популярни митове за „домашна помощ“ при изгаряния, спазването на които може да нанесе огромни вреди, предупреждава д-р Елена Бенкова – пластичен хирург в МБАЛ ВИТА

Д-р Елена Бенкова – пластичен хирург в МБАЛ ВИТА/Photo credit: МБАЛ ВИТА

Лятото е сезонът на многобройни и най-разнообразни по вид и тежест изгаряния. Невинното безгрижно заспиване на плажа или прекаляването със солариумите за по-ефектен тен често водят до обширни увреждания на кожата, предупреждава д-р Елена Бенкова – пластичен хирург в МБАЛ ВИТА. През лятото има и много случаи на сериозни инциденти - изгаряния по време на гасене на стърнища, при варене на ракия, изгаряния на пикник с палене на огън на открито, пламнали по невнимание барбекюта.

Да не забравяме и обърнатите тави при варене на лютеница, непредпазливата работа с чушкопеци и заливането с вряла вода при стерилизиране на буркани с туршии и компоти. И не на последно място -  изгаряния при пожари след автомобилни катастрофи по време на засиления автомобилен летен трафик или при гасене на пожар от битови инциденти в домовете на хората, допълва специалистът.

Статистиката сочи, че между 50 и 80% от пациентите с изгаряне получават ненавременна или изобщо не получават адекватна помощ, защото изгарянето много често се подценява и медицинска помощ се търси късно. Правят се погрешни опити за самолечение, използват се всевъзможни субстанции и методи.

Какво НЕ трябва да правим при изгаряне

В обществото и в социалните мрежи  са популярни разнообразни митове за „домашна помощ“ при изгаряния, спазването на които може да нанесе огромни вреди. Ще дам и примери. На изгорено не трябва да се поставя лед с цел обезболяване, защото това води до допълнително увреждане на тъканите поради ниската температура.

Не трябва да се слага на раната мас, яйца или кисело мляко. Те не лекуват изгаряне, но могат да влошат състоянието като инфектират мястото.

Огромен риск от инфекция има и при употребата на разнообразни мехлеми и мазила, които често пациентите си препоръчват един на друг през социалните  мрежи, издирват и ползват без консултация със специалист. Тези субстанции са с неясно качество, съдържание, липсва информация за съхранение и срок на годност. Поставянето на подобни продукти в рани може да има фатални последици.

Друго безумие е сол или сода в раната. Това може да доведе единствено до болка и до задълбочаване на раните от изгаряне.

Хранителните продукти като мас, маргарин, олио, яйца, кисело мляко, кисело зеле, хляб и други се използват масово, но трябва да отбележа, че могат само да навредят, а не да излекуват рана от изгаряне.

Д-р Елена Бенкова предупреждава, че пропускът или забавяне на консултацията с лекар-специалист по изгарянията може да доведе до удължаване, оскъпяване на лечението и до лоши крайни резултати. И съветва да не подценяваме травмата от изгаряне и навреме да търсим специализирана медицинска помощ, независимо от тежестта ѝ. Лечението на рани от изгаряне не приключва със заздравяването им. Понякога лечението на последиците от едно неправилно лекувано изгаряне е много по-сложно и продължително от лечението на самото изгаряне, допълва експертът. 

Какво трябва ДА правим при слънчево изгаряне

Като начало не се излагайте на слънчевите лъчи през лятото в обедните часове между 10 и 16 часа. Носете подходящо защитаващо кожата облекло от естествени материи и шапка с широка периферия. Използвайте слънчеви очила с фотозащита и протекция от ултравиолетовите лъчи.

Използвайте слънцезащитни средства с удачна за вашата кожа защита. Върху всеки флакон може да откриете каква защита осигурява или това е така нареченият SPF (слънцезащитен фактор). При хора с бледа кожа, при малки деца и такива, които изгарят лесно, се препоръчва използване на продукти с фактор на защита поне 30 (SPF 30). Нанасяйте продукта по-често, особено след мокрене и след излизане от водата.

Ако изгорите въпреки тези съвети, първо не се излагайте на слънце, докато продължава оздравителният процес. Третирайте кожата с хидратиращи лосиони. При леките слънчеви изгаряния кожата се възстановява за около седмица. Ако изгарянето е по-сериозно, не пукайте мехурите и потърсете медицинска помощ преди да се получи инфекция. Инфектирането е най-големият проблем при изгаряне и затова никога не подценявайте ситуацията и навреме търсете лекар, специалист в тази област.

Как да действаме при другите видове изгаряния

Пламъковите изгаряния са най-често срещани през лятото. Получават се при разпалване със запалителна течност на барбекюта, ползване на неизправни газови бутилки, палене на стърнища и други подобни дейности. Тези изгаряния са обширни, дълбоки и почти винаги засягат откритите части на тялото. Когато възникнат в затворени помещения, те са особено опасни, защото водят до изгаряне на дихателните пътища и интоксикация в резултат на вдишаните  дим и токсични газове.

Първото нещо, което трябва да направите в тези случаи, е да прекратите  действието на поразяващия фактор. После е нужно да  отстраните притискащите предмети на мястото на изгарянето – дрехи, часовници, пръстени, гривни, колани и други.

Веднага охладете засегната зона с хладка до студена течаща вода за около 15 минути. Не се опитвайте да отстранявате залепнали материи за кожата - разтопен метал, цимент, стопени изкуствени дрехи, чорапи.

Направете чиста, лека и хлабава превръзка и потърсете медицинска помощ.

Изгарянията от горещи течности – попарване с гореща вода, кафе, супа и други, обикновено не са обширни и дълбоки. Тогава може да се справите сами в домашни условия, но е хубаво да следите внимателно мястото на травмата и при най-малко съмнение за усложнение трябва да потърсите консултация със специалист.

Контактните изгаряния се получават при пряк допир на тялото с нагорещен предмет. Пораженията са ограничени, но дълбоки и често имат формата на предмета - скара, котлон и др. Налагат специализирано лечение.

Д-р Елена Бенкова е част от екипа специалисти на Отделението по Пластична, реконструктивна и естетична хирургия на МБАЛ ВИТА от август 2021 г. Специалист е по Пластично-възстановителна и естетична хирургия и Коремна хирургия. От май 2018 г. до 15 август 2021 г. е началник на Отделение по изгаряне и пластична хирургия при възрастни - УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". 

Коментирай »
Още по темата
Първи стъпки при изгаряне: Какво можем да направим в домашни условия
Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето
10 правила и забрани, които да спазваме в горещото време
6 гадни неща, които могат да ни се случат през лятото, и 10 съвета как да се предпазим
Как да не изгорим на плажа: Безценни съвети от дерматолог
Най-важното, което трябва да знаем за кожата на лицето през лятото
Солариумът като подготовка за плажа
Препоръчваме още
Големи котки се радват на свободата (ВИДЕО)
Всеки ден по бира през лятото
ТЕСТ: Коя героиня от видео игра си?
Какво подлудява мъжете
Как да го впечатлиш само с една реплика според зодията
Шест причини да си все още необвързана
Виктория Пенкова ни предлага рецепта за лек против разбито сърце с „Йога, любов и други митове“ (предложение за четене)
Как да спреш да си "кошче за душевни отпадъци"
Чудовищата, вдъхновили „Годзила“, оживяват отново в „Дружество за опазване на кайджута“ от Джон Скалзи (предложение за четене)
„Нюйоркска трилогия“ от Пол Остър (предложение за четене)
Газираната вода - естественият отговор на подсладените напитки
Откритие на 92 гена обещава пробив в лечението на Алцхаймер
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби