Бебешки говор? Майките делфини променят тона си, когато се обръщат към малките си

Женските бутилконоси делфини използват бебешки говор, когато викат малките си

Бебешки говор? Майките делфини променят тона си, когато се обръщат към малките си

Снимката е илюстративна/Photo credit: mikakaptur/Pixabay

Човек веднага може да разбере, когато някой говори на бебе или малко дете. Оказва се, че майките делфини също използват вид високочестотен бебешки говор, предаде Асошиейтед прес. 

Ново изследване, публикувано в сп. Протоколи на Американската академия на науките, показва, че женските бутилконоси делфини (афала) променят тона си, когато се обръщат към малките си. 

Изследователите са записали характерните подсвирквания на 19 майки делфини във Флорида, когато са били придружени от бебетата си и когато са плували сами или с други възрастни.

Подсвиркването на делфините е уникален и важен сигнал - подобен на извикването на собственото им име.

"Делфините използват тези подсвирквания, за да се следят едни други. Те периодично казват: "Аз съм тук, аз съм тук", пишат авторите на изследването от Океанографския институт "Уудс Хоул" в Масачузетс. 

Изследователите са установили, че когато  са подсвирквали на малките си, всички 19 наблюдавани майки делфини са използвали своеобразен бебешки говор, който е с по-висока честота от обичайното. 

Специалисти, които не са участвали в изследването, окачествяват данните от него, събирани в продължение на десетилетия, като "безпрецедентни" и "абсолютно фантастични". 

Въпреки че не могат са кажат със сигурност защо хората, делфините или други създания използват бебешки говор, учените смятат, че той може да помогне на потомството да се научи да произнася нови звуци.

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Мъжките на най-малката зъбата жаба прегръщат малките си Мъжките на най-малката зъбата жаба прегръщат малките си
Бебетата започват да учат език преди раждането си? Бебетата започват да учат език преди раждането си?
Препоръчваме още
Най-романтичните дестинации в света Най-романтичните дестинации в света
„De Profundis: Глас от бездната“ – изповедта на Оскар Уайлд за любовната му трагедия „De Profundis: Глас от бездната“ – изповедта на Оскар Уайлд за любовната му трагедия
„Унгарски танци на Тенерифе“ – дебютът на Весо Портарски в България (предложение за четене) „Унгарски танци на Тенерифе“ – дебютът на Весо Портарски в България (предложение за четене)
Четири бързи и лесни начина да се справим с махмурлука Четири бързи и лесни начина да се справим с махмурлука
„Завист и благодарност” и други трудове 1946-1963" на Мелани Клайн (предложение за четене) „Завист и благодарност” и други трудове 1946-1963" на Мелани Клайн (предложение за четене)
Жега, слънце и опасности: Кои са най-честите травми през лятото и как да се предпазим Жега, слънце и опасности: Кои са най-честите травми през лятото и как да се предпазим
Предложение за четене: „Мистерията Лагерфелд“ Предложение за четене: „Мистерията Лагерфелд“
Какви са причините за кървене между менструациите? Какви са причините за кървене между менструациите?
Впечатляващ шпионски трилър от мистериозната авторка Ели Конуей: „Аргайл“ (предложение за четене) Впечатляващ шпионски трилър от мистериозната авторка Ели Конуей: „Аргайл“ (предложение за четене)
Лошото настроение събужда желание за вредна храна Лошото настроение събужда желание за вредна храна
3 изненадващи виновника да ви „изгорят бушоните” 3 изненадващи виновника да ви „изгорят бушоните”
ТЕСТ: Какъв е идеалният ти рожден ден? ТЕСТ: Какъв е идеалният ти рожден ден?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби