„Когато Ницше плака“ от Ървин Д. Ялом (предложение за четене)

Един покоряващ роман, изкусно съчетание на философия, психотерапия и драма

Photo credit: Издателство "Colibri"

Действието в „Когато Ницше плака“ се развива на фона на кипежното виенско общество през XIX век, малко преди да се роди психоанализата. През 1882 г. красивата и свободомислеща Лу Саломе моли известния виенски лекар д-р Бройер да помогне на приятеля ѝ Фридрих Ницше, който е изпаднал в дълбока физическа и психическа криза, породена от бурните им взаимоотношения и разпада на тройната им връзка с Паул Рее.

Ницше е все още неизвестен философ, приятелят на Бройер Зигмунд Фройд е начинаещ лекар, свръхчовекът и психоанализата още не съществуват. Бройер започва да „лекува“ Ницше, прекалено горд, за да се признае за болен, като споделя с него собствените си проблеми. В процеса на това общуване, което Бройер обсъжда с младия Фройд, се раждат някои от великите идеи на Ницше и се поставят основите на психоанализата.

„Ясновидецът“ на човешката психика Ървин Ялом смесва факти и измислица, за да създаде рядко интересно четиво, в което напрежението през цялото време се покачва (Кой е болен? Кой е отчаян? Кой е ученикът и кой – учителят? Кой кого лекува?), а развръзката е неочаквана като в най-добрите психологически трилъри. По романа е заснет американско-българският едноименен филм на режисьора Пинкас Пери с участието на Арманд Асанте, Бен Крос и Катрин Уиник.

За автора

Ървин Д. Ялом (р. 1931 г.) е изтъкнат американски психиатър, почетен професор в Станфордския университет и практикуващ психоаналитик, смятан за един от родоначалниците на груповата психотерапия. Научните му книги, както и изданията „Дарът на терапията“ и „Все по-близо всеки ден“ го утвърждават като водеща фигура в съвременната невронаука. На български език е издадена и неговата „Екзистенциална психотерапия” – всеобхватен труд, интегриращ клиничен опит, емпирични изследвания, философски теории и примери от световната литература. Д-р Ялом е удостоен с Международната награда „Зигмунд Фройд“ и с наградата „Оскар Пфистер“ за значим принос в психотерапията. Оригиналният метод на Ървин Ялом, свързващ психотерапията с фундаменталните екзистенциални проблеми, и най-успешните му клинични експерименти са в основата и на неговите белетристични творби: „Лъжи на дивана", „Мама и смисълът на живота“, „Палач на любовта“, световния бестселър „Когато Ницше плака“, „Изцелението на Шопенхауер“, „Проблемът на Спиноза“.

Photo credit: Издателство "Colibri"

Коментирай »
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Червена панда прави гимнастика
Танците са полезни не само за тялото
Най-запомнящите се моменти от посещението на папа Франциск в България (СНИМКИ)
Шест неразделни кулинарни двойки
Предложение за четене: „Изгубените цветя на Алис Харт“ от Холи Рингланд
„Мръсни и яростни“: Най-смешните заглавия на филми за хора без топла вода
Колбасите намаляват мъжката потентност
Мистерията е разкрита: Ето как са се появили черните петна в "Атлантическия кодекс" на Леонардо
Предложение за четене: „Жената от Йерусалим“ от А. Б. Йехошуа
Внимание! Шест храни и напитки, с които не бива да прекаляваме
Почина художникът Иля Кабаков
Предложение за четене: „Дилър на реалности” от Николас Димитров
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби