Стихотворения, сънища, фрагменти и спомени в „Без мен“ от Стефан Иванов (предложение за четене)

„Без мен“ е новата книга на поета и драматург Стефан Иванов

Стихотворения, сънища, фрагменти и спомени в „Без мен“ от Стефан Иванов (предложение за четене)

Издателство „Кота 0“

„Без мен“ е новата книга на поета и драматург Стефан Иванов, която излиза след близо десетгодишна пауза.

„Без мен“ включва както стихотворения и сънища, така и фрагменти, спомени, бележки от пътувания и записки.

„Опитах се да събера последното десетилетие в цялост, за да не се разпилее и за да мога да видя лицето му и да чуя гласа му. Малко самонадеяна амбиция, може би, но нямах и друг избор, за да продължа напред. Мисля, че този опит не засяга само мен“, казва Стефан Иванов.

„Струва ми се, че единствен от своето поколение Стефан Иванов е пълноправен културен поданик на моето. Новата му книга е всеобхватен мост, по който виждам съвременна София – точно тази, до която вече нямам достъп. И същевременно изпитвам дълбока сигурност в общуването със Стефан, защото имаме обща литературна памет. Но това, което най-много ме вълнува, е натрапливото сегашно време в стихотворенията му: като назовава, поетът отвоюва нашето всекидневие от нищото. А то ни обсажда все по-плътно. Сякаш ни уверява, че ни има. Това е колкото банално, толкова и съдбовно. Назовава доброто – и го има. А доброто най-често е закрилящото. Назовава лошото – и го има. И го обезврежда, като го нарича, допълвайки опита на Константин Павлов за убийство чрез премълчаване. Изрежда, изрежда, изрежда... и човек си мисли, че поетът ще стигне до критичната маса на преобръщането. Но преобръщане е цялото стихотворение, което ти казва: „Абе, има те...“ Стихотворението е паспорт. Не знам дали приятелите на Стефан Иванов, на които са посветени стихотворенията, подозират колко той е самотен и любопитен в самотата си. И как стихотворението, дори когато е угнетено със социалност, прегръща“, пише за поезията на автора редакторът на книгата – поетът Марин Бодаков.

„Без мен“ е и първата книга на новото издателство „Кота 0“, което бе представено в началото на годината от петимата писатели, които стоят зад него. То е създадено от Иван Димитров, Захари Захариев, Стефан Икога, Стефан Иванов и Светослав Тодоров. Освен издателски проект, „Кота 0“ е амбициозно начинание, под чийто знак ще се провеждат и различни литературни четения в страната.

За автора

Издателство „Кота 0“

Стефан Иванов (1986, София) е доктор по философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на стихосбирките „4 секунди лилаво” (2003), „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” (2004), „Списъци” (2009) и „Навътре“ (2014). За „Списъци“ е номиниран за Националната награда за поезия „Иван Николов“. „Навътре“ е номинирана за първите награди за литература на НДК – „Перото“.

Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Съавтор е на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление. Пиесата му „Между празниците“ е номинирана за „Икар“ (2014) за драматургия. През 2017 г. пиесата му „Същият ден“ е поставена в Ню Йорк в LPAC. През 2018 г. е резидентен драматург на Националния театър на Люксембург. През 2019 г. късометражният анимационен филм „Задачи за деня“, по едноименното му стихотворение, е официално предложение на България за „Оскар“.

От 2003 г. е публикувал многобройни материали в множество медии. Превеждан е на английски, френски, немски, испански, гръцки, турски, сръбски и други езици.

Коментирай »
Препоръчваме още
Какво трябва да знаем за сънната апнея – рискове, симптоми и лечение Какво трябва да знаем за сънната апнея – рискове, симптоми и лечение
В свят, в който женската болка често не се приема сериозно: Колко болка е твърде много? В свят, в който женската болка често не се приема сериозно: Колко болка е твърде много?
Бързо, лесно, вкусно: Оригинална идея за вечеря с картофи и мляно месо Бързо, лесно, вкусно: Оригинална идея за вечеря с картофи и мляно месо
ТЕСТ: Имаш ли магически способности? ТЕСТ: Имаш ли магически способности?
Мразите тълпите, но обожавате да пътувате? Тези места са точно за вас Мразите тълпите, но обожавате да пътувате? Тези места са точно за вас
Може ли да се направи храна от въздуха? Може ли да се направи храна от въздуха?
Проф. Донка Байкова: Ако сте жадни, това е сигурен знак, че вече сте дехидратирани Проф. Донка Байкова: Ако сте жадни, това е сигурен знак, че вече сте дехидратирани
Предложение за четене: „Изнасилени от чудеса“ Предложение за четене: „Изнасилени от чудеса“
Предложение за четене: „Хлебарката" - блестяща политическа сатира от Иън Макюън Предложение за четене: „Хлебарката" - блестяща политическа сатира от Иън Макюън
„Слънчеви лъчи в мрака“: Малка, но много силна и смела книга от влогърката и авторка на бестселъри Изабел (предложение за четене) „Слънчеви лъчи в мрака“: Малка, но много силна и смела книга от влогърката и авторка на бестселъри Изабел (предложение за четене)
Чумата е довела до слабостта ни да ядем вредна храна? Чумата е довела до слабостта ни да ядем вредна храна?
Дори облаците носят бактерии, резистентни на антибиотици Дори облаците носят бактерии, резистентни на антибиотици
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби