Мъжките на най-малката зъбата жаба прегръщат малките си

Миниатюрният размер не е единствената особеност на вида

Мъжките на най-малката зъбата жаба прегръщат малките си

Снимката е илюстративна/Създадена е с DALL·E на OpenAI

Учени идентифицираха непознат вид миниатюрна жаба със зъби на остров Сулавеси, чиито мъжки са всеотдайни бащи, съобщи Лайв сайънс.

Жабата Limnonectes phyllofolia достига дължина от 2,5 - 3 см. Тя използва зъбите си, за да отвоюва територия от съперниците си, където да бъдат снесени яйцата ѝ. Възможно е те да ѝ служат и за да пробиват защитната обвивка на плячка като насекоми или раци. Всъщност те не са точно зъби, а костни издатъци. 

Представителите на много видове жаби имат малки зъби по горната челюст, но те са почти невидими. Видовете от рода Limnonectes са известни с по-забележимите си издатъци на долната челюст.

Тези земноводни живеят в Източна и Югоизточна Азия. В гъстата джунгла на Сулавеси има представители на 15 такива вида. Някои са огромни и тежат около килограм. Най-новият член на рода L. phyllofolia със своите 3 см е най-дребният в света.  

Миниатюрният размер не е единствената особеност на вида. 

Изследователите са открили новия вид, когато забелязали странно поведение при гнездене в тропическите гори на Сулавеси. Те видели безпогрешни струпвания на жабешки яйца, разпръснати по мъхести камъни, папрати и листа на дървета. Това ги изненадало, тъй като повечето жаби снасят деликатните си яйца по бреговете на реките и езерата, за да предотвратят изсъхването на гелоподобните торбички, които заобикалят развиващите се попови лъжички. Когато ги разгледали отблизо, установили, че всички малки жаби, които се връщали при яйцата си, били мъжки. 

"Мъжки да пази яйцата, не е непознато поведение при жаби, но е по-скоро необичайно", каза водещият автор на изследването Джеф Фредерик от музея "Фийлд"  в Чикаго. "Мъжките пазят яйцата само при един друг вид жаби - L. arathooni".

Необичайно грижовните татковци на L. phyllofolia заобикалят заплахата от изсушаване на яйцата, като сякаш "прегръщат" своето потомство, покривайки го със съединения, които се отделят от кожата им, за да запазят влагата и да предпазят поповите лъжички от бактериални и гъбични инфекции. 

Независимо дали е било на лист или на мъхеста скала, всяко гнездо е било разположено на около 1 до 2 метра над воден басейн. Това означава, че когато настъпи времето за излюпване, поповите лъжички могат удобно да се измъкнат от яйцата си и да паднат във водата. 

Изследователите смятат, че това необичайно поведение при гнездене може да обясни защо жабите са еволюирали да бъдат толкова малки. 

Източник: БТА, Live Science
Коментирай »
Още по темата
Бебешки говор? Майките делфини променят тона си, когато се обръщат към малките си Бебешки говор? Майките делфини променят тона си, когато се обръщат към малките си
Топ 13 на най-малките животни в света (ВИДЕО) Топ 13 на най-малките животни в света (ВИДЕО)
Препоръчваме още
Рибите усещат страха на другите Рибите усещат страха на другите
Шест признака, които издават мъжката изневяра Шест признака, които издават мъжката изневяра
Палачинки, баница, гулаш... Къде да хапнем от най-вкусните европейски храни Палачинки, баница, гулаш... Къде да хапнем от най-вкусните европейски храни
На какво си способна за него? На какво си способна за него?
От „Ла страда“ до „Часовете“ - от страдащите до независимите женски образи в киното (предложение за четене) От „Ла страда“ до „Часовете“ - от страдащите до независимите женски образи в киното (предложение за четене)
Пет лесни начина да заговориш непознат (за начинаещи) Пет лесни начина да заговориш непознат (за начинаещи)
Кутия за тревоги: Един лесен метод срещу лошите мисли Кутия за тревоги: Един лесен метод срещу лошите мисли
Трагична любов и стари тайни в Амстердам от началото на XVIII век в „Домът на съдбата“ от Джеси Бъртън Трагична любов и стари тайни в Амстердам от началото на XVIII век в „Домът на съдбата“ от Джеси Бъртън
Как да разбера дали той е готов за сериозна връзка Как да разбера дали той е готов за сериозна връзка
Изневери, корупция, скандали, жажда за власт: „В тесен кръг“ на Вивека Стен (предложение за четене) Изневери, корупция, скандали, жажда за власт: „В тесен кръг“ на Вивека Стен (предложение за четене)
Един роман за състраданието: „Синдромът на листопада, или Homo Compatiens“ от Виктория Амелина (предложение за четене) Един роман за състраданието: „Синдромът на листопада, или Homo Compatiens“ от Виктория Амелина (предложение за четене)
Откъс от „Съпруга на убиец“ - завладяващ бестселър, който ще обсеби съзнанието ви Откъс от „Съпруга на убиец“ - завладяващ бестселър, който ще обсеби съзнанието ви
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби