Защо едни хора са по-успешни от други: „Без извинения“ от Брайън Трейси (предложение за четене)

Авторът на бестселъра „Изяж жабата!“ с още един мотивиращ наръчник, който изтъква силата на самодисциплината в живота ни

Защо едни хора са по-успешни от други: „Без извинения“ от Брайън Трейси (предложение за четене)

Photo credit: Издателство „Сиела”

Защо едни хора са по-успешни от други? Защо за един и същ брой години и поставени при същите житейски обстоятелства, някои хора изкарват повече пари от други или водят по-щастлив начин на живот? Съществува ли „тайната на успеха“?

Това са въпроси, които всеки амбициозен човек си е задавал на някакъв етап от живота си. Именно с тях в новата си книга „Без извинения: Силата на самодисциплината“ се захваща бизнесменът, мотивационен лектор и автор на бестселъра „Изяж жабата!“ Брайън Трейси.

„Без извинения: Силата на самодисциплината“ служи като ръководство стъпка по стъпка как да постигнем успех в трите най-важни области: саморазвитието, финансовата независимост и личния живот. 

Предназначена за решителни и усърдни хора, които искат да достигнат максимума на своите възможности, тази книга оборва широко разпространеното мнение, че успехът се постига само с талант или изключителен късмет. Точно обратното, в 21 глави Брайън Трейси показва, че някои от най-популярните хора на планетата са успели в живота и кариерата си по много по-прост начин – чрез самодисциплина.

Именно самодисциплината, подкрепена от стотици часове усърдна работа и учене, е ключът към създаването на полезните навици и поставянето на здравословни цели, които да съответстват с дългосрочните ни мечти и стремежи.

Брайън Трейси очертава като най-голяма грешка в борбата за успеха това да се движим по пътя на най-малкото съпротивление. Вместо да избираме лесния начин, да търсим извинения за своите провали и „да ядем десерта преди вечерята си“, бизнесменът показва в 21 лесни урока как да контролираме своите мисли и действия.

Написана на достъпен и забавен език, с множество практически упражнения и примери от реални ситуации, „Без извинения: Силата на самодисциплината“ ни показва не само каква трябва да бъде настройката ни към живота, за да постигаме значими неща, а и как самодисциплината може да се отрази позитивно на самоуважението и самооценката ни; на позитивния ни образ за самите себе си и личностните ни качества. 

Заставайки зад думите си с вдъхновяващия си път към успеха, който го отвежда до ръководна позиция в мултимилионна компания, след като дори не е завършил основното си образование, Трейси доказва, че подходът „Без извинения“ работи за всеки, който има мотивацията да положи нужните усилия. 

Той описва множеството ефективни начини, по които можем да приложим самодисциплина не само в работен план, а и в личен – във взаимоотношенията си с половинката, с приятелите и децата си.

И ни припомня, че времето да започнем да се усъвършенстваме не е „някъде“ напред в бъдещето, когато перфектният момент магически ще се материализира, а е точно сега. От нас зависи дали ще измислим поредното извинение, или ще запретнем ръкави.

Photo credit: Издателство „Сиела”

Из „Без извинения“ от Брайън Трейси

Защо едни хора са по-успешни от други? Защо изкарват повече пари, имат по-щастлив живот и постигат много повече за същия брой години от мнозинството? Каква е истинската „тайна на успеха“? Често започвам семинарите си с едно упражнение.

Питам публиката: „Колко от вас искат да удвоят доходите си?“.

Почти всички се усмихват и вдигат ръка. Тогава ги питам: „Колко от вас искат да отслабнат? Да нямат дългове? Да са финансово независими?“.

Всички пак се усмихват, някои ръкопляскат и вдигат ръка. Тогава казвам: „Чудесно! Това са страхотни цели, всеки има такива. Всички искаме да изкарваме повече пари, да прекарваме повече време със семейството си, да сме здрави, да изглеждаме добре, да сме финансово независими“.

Не само че всички ние искаме едни и същи неща, но и всички знаем какво трябва да направим, за да ги постигнем. А и всички ние смятаме да направим тези неща някога. Преди да започнем да ги правим обаче, решаваме, че ни трябва една малка ваканция до едно прекрасно място, наречено остров Някога.

„Някога ще прочета тази книга. Някога ще започна да спортувам. Някога ще подобря уменията си и ще изкарвам повече пари. Някога ще сложа ред във финансите си и ще си върна всички заеми. Някога ще направя всичко, което знам, че трябва да направя, за да постигна целите си. Някога“ – това казваме всички.

Вероятно 80% от хората живеят на остров Някога. Те си мислят и мечтаят, и фантазират за всички неща, които ще направят „някога“.

Кой друг е на техния остров Някога? Други хора от остров Някога! И коя е основната тема на техните разговори? Извиненията! Те си седят там и си говорят кой какви извинения има защо е на острова.

„Защо си тук?“, се питат те един друг.

Никой не се изненадва, че техните извинения са едни и същи: „Имах нещастно детство“, „Не получих добро образование“, „Нямам никакви пари“, „Шефът ми е много критичен“, „Бракът ми е скапан“, „Никой не ме цени“, „Икономиката е ужасна“. Всички те са болни от „извинитет“, което е пагубно за успеха.

Всички те имат добри намерения, но е общоизвестно, че пътят към ада е осеян с добри намерения. Първото правило на успеха е просто: Гласувайте изгонването си от острова!

Без повече извинения! Правете каквото трябва, или не го правете – но спрете с извиненията. Спрете да използвате невероятния си мозък, за да измисляте сложни схеми и оправдания за това, че не предприемате действия. Направете нещо. Каквото и да е. Задействайте се! Повтаряйте си: „От мен зависи дали ще стане!“.

Губещите имат извинения; победителите имат прогрес. Така, но как да разберете дали толкова любимото ви извинение е основателно, или не е? Просто е. Огледайте се и си задайте въпроса: „Има ли човек със същото извинение като моето, който обаче е постигнал успех?“.

Когато си зададете този въпрос, ако сте честни, ще признаете, че има хиляди и дори милиони хора, при които положението е било много по-зле, отколкото е при вас, но са направили прекрасни неща с живота си. А щом хиляди и милиони други са успели, ще успеете и вие, ако опитате.

Казват, че ако човек вложи толкова много енергия в постигане на целите си, колкото влага в измисляне на извинения за провала си, ще изненада сам себе си. Първото нещо, което трябва да направите обаче, е да напуснете острова.

Скромното начало

Много малко хора започват с голяма преднина. Аз лично не съм завършил гимназия. Няколко години работех скучна работа. Образованието ми беше доста ограничено, уменията ми – доста ограничени, бъдещето ми – също. Тогава започнах да си задавам въпроса „Защо някои хора са по-успешни от други?“. Този въпрос промени живота ми.

С течение на годините прочетох хиляди книги и статии за успеха и постиженията. Оказа се, че за причините за тези постижения се говори и пише от повече от 2000 години по всевъзможни начини.

Едно качество, за което повечето философи, учители и специалисти са единодушни, че е много важно, е самодисциплината. Трябва да имате дисциплина, за да устоите на изкушението на извиненията.

Самодисциплината ще ви помогне да напуснете острова. Тя е ключът към прекрасния живот, нямате ли самодисциплина, няма да имате траен успех.

Развитието на самодисциплината промени живота ми и ще промени и вашия. Като не спирах да искам повече от себе си, постигнах успешни продажби, а после и успешен мениджмънт. Наваксах с образованието си и защитих магистърска степен по бизнес администрация на трийсет и нещо – това ми костваше хиляди часове упорито учене. Пръв започнах да внасям автомобили „Сузуки“ в Канада, създадох шейсет и пет представителства и продадох коли на стойност 25 милиона долара. Постигнах всичко това, без да имам никакви познания за бранша. Имах обаче дисциплина и бях решен да науча това, което трябва да знам, и след това да го приложа.

Влязох в бизнеса с недвижими имоти без никакви познания или опит, но приложих силата на дисциплината, като я подкрепих и със стотици часове работа и учене. После влязох в бизнеса на строене на търговски центрове, индустриални паркове, офис сгради и жилищни подразделения.

Със самодисциплина създадох успешен бизнес за обучение, консултиране, говорене, писане и разпространение. Моите аудио- и видеозаписи, книги, семинари и обучителни програми се продадоха за над 500 млн. долара на 36 езика в 45 страни. През годините съм консултирал над 1000 компании и съм обучил над 5 млн. души на семинари и лекции.

Открих, че човек може да постигне почти всяка цел, която си постави, ако има нужната дисциплина да плати цената, да направи това, което трябва да направи, и никога да не се отказва.

Коментирай »
Още по темата
Как да печелим повече: Съветите на Брайън Трейси в „Печели колкото наистина заслужаваш“ (предложение за четене)   Как да печелим повече: Съветите на Брайън Трейси в „Печели колкото наистина заслужаваш“ (предложение за четене)  
Препоръчваме още
Предложение за четене: „Офицер и шпионин“ от Робърт Харис Предложение за четене: „Офицер и шпионин“ от Робърт Харис
Когато списъкът с критерии за идеалния мъж се окаже най-голямата пречка Когато списъкът с критерии за идеалния мъж се окаже най-голямата пречка
Доказаха правилото за изпуснатата храна и петте секунди Доказаха правилото за изпуснатата храна и петте секунди
Пет причини Лъвовете да са сред най-добрите любовници Пет причини Лъвовете да са сред най-добрите любовници
Запознайте се с котарака Гацек - Ким Кардашиян в света на котките Запознайте се с котарака Гацек - Ким Кардашиян в света на котките
Детектив Корморан Страйк се завръща с „Отприщен гроб“ от Робърт Галбрейт (предложение за четене) Детектив Корморан Страйк се завръща с „Отприщен гроб“ от Робърт Галбрейт (предложение за четене)
Лека зимна салата с айсберг, червено цвекло, портокали и нар Лека зимна салата с айсберг, червено цвекло, портокали и нар
ТЕСТ: Коя е перфектната дестинация за почивката ти? ТЕСТ: Коя е перфектната дестинация за почивката ти?
13 вредни мисли, които да прогоните веднага 13 вредни мисли, които да прогоните веднага
Как да разбием стените, зад които сме затворени Как да разбием стените, зад които сме затворени
Изтъкнатият историк Александър Стоянов проследява живота на „Наполеон“ (предложение за четене) Изтъкнатият историк Александър Стоянов проследява живота на „Наполеон“ (предложение за четене)
"За всяка болка има билка": Лечебната сила на растенията "За всяка болка има билка": Лечебната сила на растенията
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби