Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините?

Посткоиталното кървене се среща както сред млади момичета и жени в репродуктивна възраст, така и сред бременни жени и жени в менопауза

Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините?

Photo credit: charlesdeluvio/Unsplash

За никого не е тайна, че сексът включва телесни течности, но кръвта не е нещо, което искате да видите в такъв момент.

Кървенето по време на или след секс невинаги е причина за безпокойство. Но освен че е неприятно, ако посткоиталното кървене не е единичен случай, все пак може да е обезпокоително.

❗ Задължително отиди на лекар ако кървиш след секс❗

Кървенето след секс може да е причинено от здравословен проблем:

 • инфекция, тазово-възпалителна болест или полово предавана инфекция, като хламидия
 • вагинит (възпаление или инфекция на лигавицата на вулвата, вагината, а в някои случаи и на двете заедно)
 • вагинална сухота (атрофичен вагинит)
 • увреждане на влагалището, например разкъсвания, причинени от раждане, сухота или триене по време на секс
 • полипи на шийката на матката или ендометриума (доброкачествени или неракови образувания в матката или лигавицата на шийката на матката)
 • ектропион на шийката на матката (известен също като ерозия на шийката на матката), при който на повърхността на шийката на матката има възпалена област
 • в редки случаи кървенето след секс може да бъде признак на рак на шийката на матката или на влагалището

Когато кървенето след секс не е свързано със здравословен проблем, причините за него може да бъдат:

 • използване на хормонални контрацептиви
 • твърде груб секс, недостатъчно лубрикант или липса на предварителна любовна игра
 • травма от сексуално насилие
 • менструация

Хормонални контрацептиви и кървене след секс 

Използването на хормонален контрацептив може да бъде причина за зацапване след полов акт. Т.нар. пробивно кървене обикновено се случва, когато започнете нов хормонален контрацептив. То е още по-често срещано, ако приемате противозачатъчни таблетки в ниска или ултраниска доза, имате вътрематочна хормонална спирала (ВМС) или имплант.

След няколко месеца организмът ви би трябвало да се приспособи и пробивното кървене да спре. Кървенето обаче невинаги изчезва. Ако това се случи, задължително се свържете с гинеколога си, за да препоръча алтернативни методи за предпазване.

Вагинална сухота и кървене след секс

Ако вагината не е добре смазана, триенето по време на проникващ секс може да разкъса чувствителните тъкани и да доведе до кървене. Вагиналната сухота обикновено се причинява от хормонални промени (например намаляване на нивата на естроген след раждане, по време на кърмене, по време на перименопаузата и след менопаузата), секс преди да сте възбудени (триенето може да доведе до микроразкъсвания на вагиналната тъкан), химиотерапия.

Никоя жена не бива да живее с вагинална сухота. Има много възможности за справяне с проблема - лубриканти, овлажнители и вагинален естроген, в зависимост от причината за сухотата. Гинекологът може да предложи най-подходящото решение. 

Инфекции, предавани по полов път, и кървене след секс

Инфекциите, предавани по полов път, могат да причинят кървене след секс - особено ако инфекцията доведе до възпаление на шийката на матката. 

Гонореята и хламидията могат да доведат и до тазова възпалителна болест. Тази инфекция може да причини кървене между менструациите, кървене след секс, болки в таза и необичайно течение и миризма.

Много хора не усещат симптомите, ако страдат от инфекции, предавани по полов път, поради което е много важно ако жената изпита необичайно кървене, да потърси лекарска помощ.

Полипи на матката и шийката на матката и кървене след секс

Полипите са части от тъкан, които се образуват в репродуктивния тракт върху шийката на матката или вътре в матката. Те имат много кръвоносни съдове, които ги "хранят", и могат да кървят при "сблъсък", така че е напълно възможно след полов акт жена с полипи да види малки количества кръв.

Както полипите на матката (наричани още ендометриални), така и полипите на шийката на матката обикновено са доброкачествени, което означава, че не са ракови образувания. Но в някои случаи тези полипи могат да се превърнат в рак, така че прегледът при гинеколог е от съществено значение. 

Бактериална инфекция и кървене след секс 

Всеки вид инфекция може да предизвика възпаление и дразнене, което може да доведе до кървене. Бактериалната вагиноза, която се причинява от свръхрастеж на бактерии, е най-често срещаната вагинална инфекция при жени на възраст между 15 и 44 години. Повечето жени преживяват поне една бактериална инфекция през живота си. 

Симптомите могат да включват бяло или сиво течение, сърбеж, парене, необичайна миризма във влагалището, подуване. 

Кървенето не е най-често срещаният симптом при бактериална инфекция. Много хора нямат никакви симптоми. Но ако шийката на матката е инфектирана и се възпали, след секс може да се наблюдават малки количества кръв.  

Миома на матката и кървене след секс 

Маточните фиброиди или миомите на матката са неракови образувания от мускулната тъкан на матката. Обикновено израстват от стената на матката и може да бъдат малки колкото грахово зърно или по-големи от грейпфрут. 

Миомата на матката може да причини кървене, когато е изцяло или частично в маточната кухина. Маточните фиброиди или миомите са снабдени с много кръв и при движението по време на секс може да започнат да кървят. 

Миомите не са никак рядко явление - повече от 75% от жените имат такива образувания в някакъв момент от живота си. 

Рак на шийката на матката и кървене след секс  

Кървенето при секс е основният симптом на рака на маточната шийка. То обикновено е леко и безболезнено. Дължи се на съдовата природа на рака на маточната шийка и на това, че триенето при секс може да раздразни тъканта и да предизвика кървене. Добрата новина е, че ракът на шийката на матката е лесно лечим, ако се открие рано. Ето защо скрининговите тестове като цитонамазка  са от съществено значение. 

Тестът за HPV (човешки папиломен вирус) също търси високорискови типове HPV, които могат да доведат до рак на маточната шийка. 

HPV ваксината - единствената, регистрирана срещу раково заболяване

Тестове и прегледи 

В зависимост от другите симптоми и историята на заболяването ви, вашият гинеколог може да препоръча някои тестове или изследвания, сред които тест за бременност (в зависимост от възрастта), тазов преглед, преглед на шийката на матката с инструмент, наречен спекулум. 

Ако проблемът е причинен от вагинална сухота, той може да ви препоръча да използвате смазващи гелове.

❗Скринингови изследвания на маточната шийка

Важно е всички жени на възраст от 25 до 64 години да си правят редовно скринингови изследвания на маточната шийка, за да се предотврати рак на маточната шийка. 

Още от 👩‍⚕️Женско здраве👩‍⚕️:

Какво е вагинизъм и как да се справим с него?

Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори

Може ли тампонът да се изгуби в мен?

Какви са причините за кървене между менструациите?

Как мога да разбера кога съм в овулация

Вредни ли са наистина противозачатъчните хапчета: Лекари разбиват митове за контрацепцията

Тъга, паника, тревожност… ПМС или предменструално дисфорично разстройство

Поликистозните яйчници: Какви са симптомите по години

Скритите симптоми на ендометриозата

Високорискова бременност – разбери застрашена ли си и какво е нужно да знаеш 

Кога се изчерпва яйчниковият резерв

Източник: health.comnhs.uk
Коментирай »
Още по темата
Рискът от менструални нарушения нараства през трите месеца след поставяне на РНК ваксина срещу COVID-19 Рискът от менструални нарушения нараства през трите месеца след поставяне на РНК ваксина срещу COVID-19
Тежка и болезнена менструация: Какво е аденомиоза Тежка и болезнена менструация: Какво е аденомиоза
В САЩ одобриха противозачатъчно хапче без рецепта В САЩ одобриха противозачатъчно хапче без рецепта
Какво е вагинизъм и как да се справим с него? Какво е вагинизъм и как да се справим с него?
Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори
Може ли тампонът да се изгуби в мен? Може ли тампонът да се изгуби в мен?
Какви са причините за кървене между менструациите? Какви са причините за кървене между менструациите?
Как мога да разбера кога съм в овулация Как мога да разбера кога съм в овулация
Скритите симптоми на ендометриозата Скритите симптоми на ендометриозата
Тъга, паника, тревожност… ПМС или предменструално дисфорично разстройство Тъга, паника, тревожност… ПМС или предменструално дисфорично разстройство
Вредни ли са наистина противозачатъчните хапчета: Лекари разбиват митове за контрацепцията Вредни ли са наистина противозачатъчните хапчета: Лекари разбиват митове за контрацепцията
Препоръчваме още
„Дендрити“ от Калия Пападаки (предложение за четене) „Дендрити“ от Калия Пападаки (предложение за четене)
Предложение за четене: „Племето на майките“ и „Азбука за деца и възрастни“ Предложение за четене: „Племето на майките“ и „Азбука за деца и възрастни“
Четири храни срещу високо кръвно налягане Четири храни срещу високо кръвно налягане
Здравословни ли са картофите? Ето какво се случва с тялото ви, когато ги ядете всеки ден... или през ден Здравословни ли са картофите? Ето какво се случва с тялото ви, когато ги ядете всеки ден... или през ден
Ориз + ябълки = перфектна комбинация за няколко килограма по-малко Ориз + ябълки = перфектна комбинация за няколко килограма по-малко
Ах, тези клюки! Защо го правим и кой клюкарства повече – жените или мъжете? Ах, тези клюки! Защо го правим и кой клюкарства повече – жените или мъжете?
„Светът във война. 1939-1945“ от Макс Хейстингс – венецът на военната историческа литература (предложение за четене) „Светът във война. 1939-1945“ от Макс Хейстингс – венецът на военната историческа литература (предложение за четене)
Пет стилни съвета за жегите Пет стилни съвета за жегите
ТЕСТ: Коя е най-токсичната ти черта? ТЕСТ: Коя е най-токсичната ти черта?
Учени: Честото преболедуване на инфекции е ключ към живота над 100 години Учени: Честото преболедуване на инфекции е ключ към живота над 100 години
Искаш да задълбочиш връзката ви: Изпробвай тези три техники, с които да му вземеш ума   Искаш да задълбочиш връзката ви: Изпробвай тези три техники, с които да му вземеш ума  
„Живейте без тревоги“: Уроци от дзенбудисткия монах Шунмьо Масуно (предложение за четене) „Живейте без тревоги“: Уроци от дзенбудисткия монах Шунмьо Масуно (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби