Високорискова бременност – разбери застрашена ли си и какво е нужно да знаеш

Някои от основните фактори, които допринасят за високорисковата бременност, са: възраст на жената, заболявания, предхождащи бременността на майката, вродени аномалии, многоплодна бременност и други

Високорискова бременност – разбери застрашена ли си и какво е нужно да знаеш

Photo credit: MarncomPixabay

Няма две еднакви бременности. При всяка бременност има риск от  възникване на усложнения, независимо дали са леки или тежки. Някои от основните фактори, които допринасят за високорисковата бременност, са: възраст на родилката, заболявания, предхождащи бременността на майката, вродени аномалии, многоплодна бременност и т.н. Това съобщава проф. д-р Иван Костов, който е специалист акушер-гинеколог, в сайта си ДОЦ. Д-Р ИВАН КОСТОВ, Д.М.Н.

Той предоставя няколко съвета за намаляване на предпоставките за високорискова бременност:

  • Консултирайте се с акушер-гинеколог преди да се опитате да забременеете

Предишни медицински състояния могат да имат отрицателно въздействие върху бременността, така че обсъждането на тези състояния с лекаря може да бъде много важно за осигуряването на успешна и лека бременност, се казва в публикацията. Някои често срещани заболявания, които могат да допринесат за високорискова бременност, включват диабет, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания, възрастта след 32 години също е важен фактор, съобщава проф. Костов. И съветва: Ако не сте сигурни за каквито и да било здравословни проблеми, свързани както с вас, така и с вашия партньор, консултацията със специалист преди планирането на бременността е чудесен избор. Тя може да разкрие всички съществуващи здравословни състояния, които могат да усложнят бременността. 

  • Вземете допълнителни предпазни мерки

Ако това не е първата ви бременност, помислете отново за усложненията, с които сте се сблъсквали по време на предишната си бременност, тъй като има риск те да се появят отново. По време на първа бременност е трудно да се преценят рисковете като прееклампсия или преждевременно раждане.

Ако обаче сте имали такива състояния преди, можете да вземете необходимите предпазни мерки по време на втората си бременност, за да сте сигурни, че това няма да се повтори, казва още проф. Костов. И съветва – говорете с лекаря си, за да предотвратите повторното появяване на такива усложнения по време на бременността.

  • Направете тест за вродени аномалии и риск от прееклампсия 

Вродените хромозомни и генетични аномалии са една от причините за високорискова бременност. Най-добрият начин да се преценят рисковете е да се тествате за всякакви усложнения. Заболявания като синдрома на Даун могат да бъдат тествани с неинвазивно изследване, което има 99,1% процент на откриване.

По същия начин можете да се подложите на генетичен скрининг, за да се преценят всички генетични състояния, които вашето бебе може да има. Срещата със специалист по генетика ще ви помогне за разчитане на резултатите от скрининга и за определянето на риска за зародиша при някои вродени аномалии, разкрива лекарят.

През последната година се прилагат и тестове за прееклампсия, която е сериозно усложнение, свързано с наличието на хипертония.

  • Проследяване на бременност

Редовните пренатални прегледи позволяват на вашия лекар да следи отблизо както вашето здраве, така и това на бебето. Прегледите с ултразвук по определен график позволяват на вашия лекар да разбере дали има някакви усложнения и да следи как се развива плода.

Ултразвуковото проследяване на бременността след прекарано цезарово сечение, също е от съществено значение, защото често е възможно усложнение касаещо плацентата, допълва професорът.

  • Поддържане на здравословен начин на живот

Поддържането на здравословен начин на живот - консумиране на здравословни храни, редовно движение навън, избягването на алкохола и тютюнопушенето, ще спомогне да имате здравословна бременност и може да предотврати определени рискове, като гестационен диабет, например.

Здравословният избор, който правите, ще има не само положително въздействие върху вас, но и върху бебето ви. Здравословният начин на живот увеличава шансовете ви за раждане на здраво бебе и ви позволява да останете здрави по време на бременността си, се казва в публикацията.

  • Лекарят специалист при високорискова бременност

Лекарят играе изключително голяма роля при проследяването на бременността, особено ако тя е рискова, затова е важно да имате доверие в своя лекар и да споделяте всичките си тревоги и наблюдения с него.

Високорисковите бременности могат да бъдат много стресиращи за бъдещата майка, споделя проф. Костов. И уточнява, че неговият екип от СБАЛАГ „Майчин дом“ включва както лекари, така и психотерапевт, който да поеме част от стреса на бъдещата майка и да ѝ помогне да направи бременността и раждането си леки, въпреки всички усложнения, с които може да се сблъска.  

Коментирай »
Още по темата
Много бъдещи майки страдат от липса на витамини, важни за бебето и тях самите Много бъдещи майки страдат от липса на витамини, важни за бебето и тях самите
7 здравословни проблема, от които са застрашени хората с наднормено тегло и затлъстяване 7 здравословни проблема, от които са застрашени хората с наднормено тегло и затлъстяване
Желязодефицитна анемия през бременността – ето как да я разпознаем и какво да направим Желязодефицитна анемия през бременността – ето как да я разпознаем и какво да направим
"Иска ми се някой да ми беше казал това": 20 жени споделят неприятните неща, които са им се случили по време на бременността "Иска ми се някой да ми беше казал това": 20 жени споделят неприятните неща, които са им се случили по време на бременността
Естествено забременяване след ин витро: Явлението не е никак рядко Естествено забременяване след ин витро: Явлението не е никак рядко
Без срам и вина: Как да разпознаем и преборим следродилната депресия Без срам и вина: Как да разпознаем и преборим следродилната депресия
Депресията по време на бременността може да доведе до сърдечни болести Депресията по време на бременността може да доведе до сърдечни болести
Препоръчваме още
На ледената луна на Сатурн може да има живот На ледената луна на Сатурн може да има живот
Живот за другите: За тихата борба с чуждите очаквания   Живот за другите: За тихата борба с чуждите очаквания  
Защо Турция е сред най-предпочитаните дестинации за семейни приключения Защо Турция е сред най-предпочитаните дестинации за семейни приключения
Вкусно, полезно и потиска апетита – вълшебното авокадо Вкусно, полезно и потиска апетита – вълшебното авокадо
Откриха статуя на Буда край Червено море Откриха статуя на Буда край Червено море
„Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене) „Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене)
Вдъхновен от вълнуващите легенди на Северозапада: „Змей побратим“ от Симона Панова (предложение за четене) Вдъхновен от вълнуващите легенди на Северозапада: „Змей побратим“ от Симона Панова (предложение за четене)
За здраво и красиво тяло: Полезните свойства на телешкото месо За здраво и красиво тяло: Полезните свойства на телешкото месо
Странни неща се случват в Нощта на Хелоуин Странни неща се случват в Нощта на Хелоуин
Пет признака, че връзката ви е сериозна Пет признака, че връзката ви е сериозна
Тези две котки са истински хит в интернет (ВИДЕО) Тези две котки са истински хит в интернет (ВИДЕО)
Да отглеждаш самостоятелно и отговорно дете, не е порок: „Децата на „мързеливата майка“ в детската градина“ (предложение за четене) Да отглеждаш самостоятелно и отговорно дете, не е порок: „Децата на „мързеливата майка“ в детската градина“ (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби