снимка: pixabay.com

Всички знаем основите на етикета при хранене - дъвчи със затворена уста, не дръж лактите си на масата и използвай прибори, а не пръстите си - нали?

Амииии, не точно. Всъщност някои храни са предназначени за консумация без прибори, отбелязват от foodpanda.

Ето няколко вкусни изкушения, за които нямате нужда от прибори, за да спазите етикета и добрите маниери:

Суши

Да, пръчиците са подходящи за консумацията на традиционната японска храна, но не винаги. Нигири (малка порция ориз, оформена на топка, върху която се поставя парче риба, морски даровe или зеленчуци) трябва да се консумират с пръсти, тъй като притискането им с пръчици може да накара ориза да падне или да се разпадне.

Аспержи

Ако не са приготвени в сос, който да потече по пръстите ви, спокойно може да похапваш аспержи с пръсти. Няма да нарушиш етикета на масата.

Сирене

Малки парченца твърди сирена, подобни на чедър, са предназначени за консумация с ръце. Ако сирената са сервирани на споделена табела с общ нож, използвай този нож, за да отрежеш парченце, което спокойно да си вземеш с пръсти.

Етиопска храна

Ако не си била в етиопски ресторант, вероятно ще се изненадаш от пълната липса на прибори. Вместо на чинии, вилици и лъжици, там разчитат на „инджера“ -тънка палачинка, направена от брашно от теф.

Инджера има цели три предназначения – тя е хлябът, чинията, в която се сервира, и приборът, с който се яде.

Пица

Традицията повелява, че ако хапваш пица, забравяш ножа и вилицата. Италианците смятат използването на прибори за абсолютно прегрешение. И не само – нюйоркчаните също намират използването на нож и вилица за яденето на пица за престъпление.

Бонус съвет: В старанието си да покажат добри маниери някои хора се опитват да ядат дори царевица на кочан, хляб и плодове с нож и вилица. Съветваме те да не го правиш.

Коментирай >