снимка: sxc.hu

Всеки е изпускал храна на пода, но въпреки това я е изяждал заради "правилото на петте секунди", пише БГНЕС.

Екип от микробиолози подложи тази теория на тест, за да докаже дали е вярна и дали различните видове храна и подови настилки имат значение. Учените открили бактерия, която е най-малко склонна да се предава на храната от килима. Мокрите храни, като паста и сладкиши, влизат в правилото за петте секунди.

Учените от Университета Астън във Великобритания са наблюдавали предаването на често срещаната бактерия Escherichia coli (E. coli), както и Starhylococcus aureus (S.aureus) по вътрешни подове, като килими, ламинат и плочки. Изследваната храна е препечени филийки, паста, бисквити и лепкави сладкиши, останали на пода от 3 до 30 секунди.

Резултатите потвърждават, че времето е от значение за пренасянето на бактерии от подовата настилка към храната, видът на настилката е решаващ фактор.

От килимите е най-малко вероятно да се предадат бактерии без значение от дължината на периода. Това се отнася за всички видове храни. Препеченият хляб най-трудно "приема" бактерии от всички видове подови настилки, при условие, че подът е сух. В комбинация с масло или конфитюр има по-голяма вероятност от пренасянето на бактерии.

Влажните и мокри храни като паста и сладкиши могат да бъдат вдигнати от земята в рамките на петте секунди, без да имат бактерии от пода. След изтичането на 5-секундния безопасен период рискът от инфекции се повишава.

Ламинатните настилки са най-лоши за бактериите и за предаването им на храната.

Коментирай >