снимка: Lena NeuPixabay

Есента има своята уникална романтика - килим от паднали листа, ухание на печени кестени, капки дъжд, които се стичат по стъклата.

Това е и времето, в което може да се насладим на вкусни родни ястия, типични за есента.

А едно от нещата, които правят българската храна уникална, е красивият баланс между вкусове, цветове и разнообразие от продукти, отглеждани в нашия климатичен пояс.

Но кои са най-популярните и обичани есенни храни у нас? Отговорът – от foodpanda:

Печени чушки

Ароматът на салата от печени чушки, чесън и оцет е предпочитам не само за феновете на ракията. Тази салата е традиционна за нашите земи като често се към нея се добавя и сирене.

Тиквеник

Есента е сезонът на тиквата, която е сред най-обичаните есенни продукти. С нея може да се приготвят супи, предястия, основни ястия и десерти. Но най-популярна е баницата с тиква.

Печени кестени

Няма нищо по-романтично от есенна разходка, придружена от аромат на печени кестени. Те са изключително полезни и универсални. Може да ги варите, печете, да ги използвате към предястия или като основни.

Сарми

Едно от уникалните български ястия, на които можете да се насладите, са сармите. Те могат да са зелеви или лозови, но за есента е по-подходящ вторият вариант.

Сармите имат вегетарианска разновидност, но традиционните се приготвят с кайма, ориз, билки, кисело мляко.

Печени картофи

Есента е сезонът не печените неща. В хладните дни наблягаме на топли и вкусни ястия. Печеният картоф е подходящ за всеки вкус, защото позволява множество вариации.

Коментирай >