снимка: Keram BorzPixabay 

Кулинарията и храненето са като дрехите и колите. Непрекъснато излизат нови и нови неща като вкусове, аромати, храни.

А ако погледнем отвъд вечерта, отвъд месеца, отвъд годината? Какви ще са тенденциите в света на кулинарията през 2020 година – ето какво предвиждат от foodpanda:

Веганство

Все повече веганството взима превес над вегетарианството. Движението, базирано на живот без животински продукти, въвлича много съмишленици и ще се разраства със същата скорост и през 2020 година.

Улична храна

Уличната храна се консумира от около 2,5 милиарда души всеки ден по света. Разнообразието се увеличава и това кара хората все по-често да прибягват към този тип удобна и лесна кухня. Докато преди пицата беше най-обичаната улична храна, днес от ъгъла ни привличат гироси, бургери, китайско, индийско, фингър фуудс и общо взето почти всичко, което може да получим и в ресторант.

Скара

Дали ще бъде печено на огън или тепаняки, месото ще остане една от най-обичаните храни и през 2020 година. Определено тези натурални методи ще бъдат предпочитани пред храните приготвени на тиган или във фурна.

Здравословно хранене

През последните години спортът и здравословното хранене стават се радват на голяма популярност. Все повече расте консумацията на киноа, семена, корени и кълнове. Тази тенденция ще се запази през 2020 година, като същевременно ще намалее консумацията на млечни продукти.

Високомазнинно хранене

През 2019 година изключително популярно стана високомазнинното-нисковъглехидратно хранене. Този режим включва консумацията на повече мазни храни от животински произход. Очаква се през 2020 година този начин на хранене и веганството да си съперничат като популярност.

Пица

Този тестен феномен държи първото място като най-обичана и поръчвана храна през последните няколко години. Очаква се тази тенденция да се запази и през 2020 година. Нейно величество пицата остава любима храна и за малки, и за големи по всяко време на денонощието.

Коментирай >